تحلیل کیفیت محیطی جاذبه های گردشگری شهری و مدل سازی اثرات آن بر رضایتمندی گردشگران؛ (نمونه موردی: شهر زنجان)

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 40

This Paper With 32 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GIAJ-13-49_001

تاریخ نمایه سازی: 17 دی 1402

Abstract:

هدف تحقیق حاضر، مدل سازی کیفیت محیطی جاذبه های گردشگری بر رضایتمندی گردشگران شهر زنجان است. روش تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی است که به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش گردشگران سال ۱۴۰۰ شهر زنجان است. تعداد نمونه لازم ۳۵۰ نفر و به منظور تحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل عاملی و  Tتک نمونه ای در نرم افزار EXCEL و از روش مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) در محیط نرم افزار Amos Graphics استفاده شد. در گام اول با روش تحلیل عاملی؛ هفت عامل، به عنوان عوامل موثر کیفیت محیطی جاذبه های گردشگری محدوه مورد مطالعه؛ همچنین، شاخص های انتخابی درباره رضایتمندی گردشگر از مدل آکاما و کیتی ۲۰۰۳ (مدلی برمبنای مدل سروکوال) استخراج شد. نتایج نشان می دهد که میزان رضایتمندی گردشگران از کیفیت محیطی جاذبه های گردشگری، با مقدار (۶۴/۲) کمتر از حد متوسط است. همچنین عوامل و متغیرهای مکنون شناسایی شده مطرح شده در پژوهش توانسته اند ۶۸ درصد واریانس اثرات مولفه های کیفیت محیطی جاذبه های گردشگری بر رضایتمندی گردشگران را تبیین کنند که عامل پویایی اقتصادی و اجتماعی با اهمیت نسبی و ضریب تاثیر ۸۰/۰ دارای بیشترین بار عاملی است. نتایج نهایی مدل معادلات ساختاری نشان می دهد که کیفیت محیطی جاذبه های گردشگری محدوده مورد مطالعه در وضع موجود تاثیر کم به میزان ۳۱/۰ بر رضایتمندی گردشگران دارند و از میان عامل های پنهان کیفیت محیطی؛ عامل خدمات معین گردشگری با ضریب تاثیر ۸۳/۰ و عامل خدمات عمومی شهری با ۸۰/۰ بیشترین نقش و اهمیت نسبی را داشته اند که نشانگر غلبه نگاه بخشی نگر برنامه های کالبدی و برنامه های توسعه اقتصادی-اجتماعی ۵ ساله کشور در بحث کیفیت محیطی جاذبه های گردشگری است. رسیدن به وضعیت مطلوب نیازمند نگاه آمایش محور با تدوین ضوابط اختصاصی در حریم جاذبه های گردشگری شهر زنجان و طراحی بناهای مجاور مطابق ضوابط اختصاصی گردشگری­با­هماهنگی­و­مشارکت­همه وزارتخانه ها و نهادهای­ذی مدخل با الزامات قانونی و اجرایی کافی است.

Keywords:

گردشگری شهری , رضایتمندی گردشگر , مدل سازی معادلات ساختاری , مدل رضایت آکاما و کیتی , شهر زنجان

Authors

محمدجواد عباسی

دکتری تخصصی، گروه جغرافیای انسانی و آمایش، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی تهران، ایران.

قمر عباسی

دکتری تخصصی جغرافیا و برنامه ریزی شهری، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی، جهاد دانشگاهی واحد تهران و مربی آموزشی گروه جغرافیای دانشگاه زنجان، ایران.

مریم محمدلو

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری گرایش برنامه ریزی فضایی و مجتمع های فضایی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • آزاده، سید رضا؛ وارثی، حمیدرضا. (۱۳۹۸). تحلیلی بر اولویت های ...
  • حسینی، میرزاحسن؛ سازور، اعظم. (۱۳۹۰). بهبود کیفیات خدمات گردشگری شهر ...
  • گلکار، کوروش. (۱۳۸۰). مولفه های سازنده کیفیت در طراحی شهری. ...
  • گلکار، کوروش. (۱۳۹۱). آفرینش مکان پایدار: تاملاتی در باب نظریه ...
  • گلکار، کورش. (۱۳۸۷). محیط بصری شهر؛ سیر تحول از رویکرد ...
  • محمدی، علیرضا؛ عباسی، محمدجواد؛ نوری، آذر. (۱۴۰۱). ارزیابی و رتبه ...
  • Pereira, Helia Goncalves., Salgueiro, Maria de Fátima., & Rita, Paulo. ...
  • نمایش کامل مراجع