تاثیر عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی در بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان پستان: تدوین یک مدل ساختاری
Publish Year: 1399
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 137
This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_AJCHOR-28-4_005
Index date: 13 January 2024
تاثیر عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی در بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان پستان: تدوین یک مدل ساختاری abstract
مقدمه: سرطان به عنوان یکی از مهم ترین بیماری های قرن حاضر و سومین علت مرگ و میر بعد از بیماری های قلبی عروقی و سوانح و حوادث، مطرح و بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان را تحت تاثیر قرار می دهد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی در بهزیستی روانی بیماران مبتلا به سرطان سینه به منظور تدوین یک مدل ساختاری انجام شد.
روش کار: تحقیق حاضر ازنظر روش، توصیفی در قالب مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری آن از همه زنان مبتلا به سرطان سینه تحت درمان در مراکز درمانی و بیمارستان های تخصصی تشخیص و درمان سرطان شهر تهران در سه ماهه اول سال ۱۳۹۸ به تعداد ۱۳۵۰ نفر تشکیل شد. نمونه آماری براساس طرح پژوهش ۳۰۰ نفر مشخص و با روش خوشه ای چندمرحله ای، با خوشه بندی مراکز درمانی براساس مناطق جغرافیایی و سپس انتخاب یک خوشه به طور تصادفی اجرا شد. داده های موردنیاز با پرسش نامه های بهزیستی روانی ریف، ذهن آگاهی بائر و همکاران، پنج عامل شخصیتی نئو، تاب آوری کانر و دیویدسون، الگوهای ارتباطی خانواده ریچی و فیتزپاتریک و حمایت اجتماعی زیمت گردآوری شد. در نهایت، داده ها با آزمون رگرسیون خطی چندمتغیری در متن مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS ویرایش ۲۱ انجام شد.
یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل مدل نشان داد از بین عوامل فردی، گویه بازبودن به تجربه، به صورت مثبت و روان رنجوری به صورت منفی بر بهزیستی روانی تاثیر دارند (۰/۰۱>P). همین طور، تاب آوری و ذهن آگاهی نیز هردو به طور مثبت موجب افزایش بهزیستی روانی شده اند (۰/۰۱>P). درمورد عوامل خانوادگی و از بین الگوهای ارتباطی خانواده، عامل جهت گیری هم نوایی موجب کاهش بهزیستی روانی شده است (۰/۰۱>P). نهایتا حمایت اجتماعی می تواند موجب افزایش بهزیستی روانی شود (۰/۰۵>P).
نتیجه گیری: با وجود شرایط سخت جسمانی که افراد مبتلا به سرطان با آن مواجه هستند، می توان با فراهم کردن حمایت های اجتماعی مناسب در جهت تقویت میزان تاب آوری در این بیماران گام برداشت و در نهایت، انتظار داشت که توان سازگاری و کنارآمدن با بیماری سرطان در مبتلایان به این بیماری نیز افزایش یابد.
تاثیر عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی در بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان پستان: تدوین یک مدل ساختاری Keywords:
تاثیر عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی در بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان پستان: تدوین یک مدل ساختاری authors
مریم سلیمان فرخ
PhD Student, Islamic Azad University, Tehran Branch, Tehran, Iran
علی دلاور
Professor of Research Methods and Statistics, Allameh Tabataba’i University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :