فرآیند تبدیل سکونتگاه های روستایی به شهر و اثرات آن بر کیفیت زندگی شهروندان (مطالعه موردی: شهر بلبان آباد، شهرستان دهگلان)

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 35

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JZPM-6-22_015

تاریخ نمایه سازی: 26 بهمن 1402

Abstract:

بهبود کیفیت زندگی یکی از مهم­ترین اهداف و سیاست­های عمومی در کشورهای مختلف است. در سال­های اخیر ارتقاء روستا به شهر به عنوان یکی از راهبردهای اصلی به منظور بهبود کیفیت زندگی در سکونتگاه­های روستایی ایران مورد توجه قرار گرفته و از این رهگذر بسیاری از نقاط روستایی تبدیل به شهر شده­اند، در واقع مهم ترین ملاک تفکیک روستا از شهر (جمعیت)، مد نظر قرار نگرفته و چه بسیار شهرهایی که جمعیت آن­ها کمتر از پنج هزار نفر است. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیرات تبدیل روستا به شهر روی کیفیت زندگی ساکنان شهر بلبان آباد است، ماهیت آن کاربردی بوده و سوال مطرح شده این است که تبدیل روستا به شهر چه تاثیری بر کیفیت زندگی در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و کالبدی داشته است؟ روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و روش گردآوری اطلاعات به دو طریق اسنادی و میدانی (پیمایشی) از جمله (پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده) بوده است، سوالات مطرح شده در پرسشنامه بر اساس شاخص­های مختلف ابعاد سه گانه کیفیت زندگی است که به روش طیف ۵ گزینه­ای لیکرت تنطیم گردیده است. جهت بررسی موضوع در فرآیند عملیات میدانی دو نوع پرسشنامه (خانوار و مسولین) تهیه گردیده است لذا به منظور تحلیل داده­ها از نرم­افزار Spss و روش­های آمار توصیفی (میانگین و میانه) و آزمون­های آمار استنباطی (T تست تک نمونه­ای و ضریب همبستگی اسپیرمن) استفاده شده است، جامعه آماری تحقیق شامل تعداد ۹۴۳ سرپرست خانوار شهر بلبان آباد است که بر اساس فرمول کوکران تعداد ۲۴۱ نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب گردیده است. یافته­های حاصل از بررسی ابعاد سه گانه اقتصادی، اجتماعی و کالبدی- محیطی کیفیت زندگی، حد مطلوب (۳) را نشان می­دهد، مقدار sig  به دست آمده (۰.۰۰)، در آزمون T، با ضریب آلفای ۵%، نشان می­دهد که ارتقاء روستای بلبان­آباد به شهر، در بهبود کیفیت زندگی در ابعاد سه گانه تا حدودی موفق بوده است، همچنین نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن، با ضریب اطمینان (۱%)، مبین وجود رابطه معنادار و مستقیم بین ابعاد مختلف کیفیت زندگی بوده و بیشترین میزان همبستگی نیز (۰.۵۴۹) مربوط به ابعاد اقتصادی و کالبدی است.

Keywords:

تبدیل روستا به شهر , کیفیت زندگی , شهر کوچک , بلبان آباد

Authors

حسین فراهانی

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

افشین بهمنی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

فرزانه جبالی

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Bloh, Hannah, V., (۲۰۰۸): Small Towns as Interfaces for Interaction, ...
  • Douglass, Mike (۱۹۹۸): A regional network strategy for regional reciprocal ...
  • EzadiKharameh, H. (۲۰۰۱): The role of villages to towns in ...
  • Farahani, H. Abdoli, S. Cheraghi, M. (۲۰۱۲): The effects of ...
  • Gheyasvand, E. (۲۰۰۸): Impact on quality of life for residents ...
  • Lin, Georg C.S (۱۹۹۳): Small Towns in Socialist China: a ...
  • Mahdavi, M. (۲۰۰۳): Introduction to the rural geography of Iran, ...
  • Rahmanifazli, A. Parishan, M. (۲۰۰۸): The structural functional changes in ...
  • Seyfollahi, M. Sahabi, S. Salehi, A. (۲۰۰۸): Effects Changing villages ...
  • نمایش کامل مراجع