پیش بینی استقرار نتاج درختان مادری بلوط ایرانی بر اساس نشانگرهای ریخت شناسی و فلورسانس کلروفیل
Publish place: Ecology of Iranian Forests، Vol: 11، Issue: 22
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 111
This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IFEJ-11-22_003
تاریخ نمایه سازی: 28 بهمن 1402
Abstract:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: تجدیدحیات درختان در جنگلهای با فصل خشک طولانی مانند زاگرس با دشواری های زیادی روبرو است. پیشبینی مقاومت به تنش خشکی در نتاج بر اساس ویژگی های ریختشناسی برگ و بذر درختان مادری و خصوصیات فیزیولوژیک نتاج مانند عملکرد بهینه فتوسیستم II میتواند به افزایش کارآیی جنگلکاریها منجر شود.
مواد و روش ها: در این پژوهش نتاج حاصل از ۴۰ درخت بلوط ایرانی از هشت پروونانس واقع در جنگل های زاگرس جنوبی از نظر مقاومت به تنش کمبود آب با استفاده از مشخصات جغرافیایی، رویشی و فیزیولوژیکی نظیر عملکرد بهینه فتوسیستم II در شرایط گلخانه ای ارزیابی شدند. همچنین درصد استقرار نهال با انجام آزمون پروونانس در عرصه برای هر درخت مادری بهمدت دو سال تعیین گردید. داده های حاصل از این دو آزمون بههمراه اطلاعات مربوط به ریختشناسی برگ و بذر هر درخت مادری برای توسعه مدلهای پیش بینی کننده استقرار نهال در عرصه مورد استفاده قرار گرفت. نهالهای بلوط ایرانی حاصل از درختان مادری مختلف در گلخانه تحت تنش خشکی با قطع آبیاری بهمدت یک ماه قرار گرفتند. سپس نهالها دوباره بهمدت یک ماه آبیاری شدند و در تمام مراحل میزان عملکرد بهینه فتوسیستم II، درصد زردی برگ و درصد زندهمانی نهالها ثبت گردید. همچنین استقرار نتاج درختان مادری در عرصه جنگلی بر اساس درصد زندهمانی و ارتفاع نهال ها در طی دو سال ارزیابی گردید و ارتباط آنها با خصوصیات ریختشناسی برگ و بذر درختان مادری بررسی گردید.
یافته ها: نتایج مشخص نمود که ارتباط مثبت بین درصد زندهمانی، شاخصهای مقاومت به تنش در شرایط گلخانهای با درصد زندهمانی و ارتفاع نهالها در عرصه جنگلی وجود دارد. همچنین نهالهای حاصل از مبدا بذر خشکتر، ارتفاعات و عرضهای جغرافیایی پایین دارای مقاومت به خشکی بالاتری در شرایط کنترل شده گلخانهای بودند. اما هیچیک از پارامترهای رویشی و زندهمانی در عرصه با ویژگیهای محیطی مبدا بذر ارتباط نداشت. ارتباط بین صفات ریخت شناسی برگ و بذر درختان مادری با مقاومت به تنش و استقرار نهال ها نشان داد که نهال های حاصل از بذور پهن تر و سنگین تر دارای ویژگی های رویشی و زنده مانی بهتر تنها در سال اول بودند. همچنین برخی صفات ریخت شناسی برگ درختان مادری مانند طول دمبرگ، پهنای دندانه و تعداد رگبرگ از صفات تاثیرگذار در موفقیت استقرار نهال ها در عرصه جنگلی بودند.
نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان داد که جمع آوری بذور بزرگتر از درختان مادری همراه با ویژگی های مناسب ریخت شناسی برگ می تواند در موفقیت جنگل کاری ها موثر باشد. همچنین استفاده از صفات فیزیولوژیک در شرایط کنترل شده گلخانه می تواند در انتخاب نتاج مقاوم حاصل از جمعیتها یا درختان مادری برتر کمک نماید.
Keywords:
Keywords: Chlorophyll fluorescence , Drought resistant index , Regeneration , Zagros forests , Mother tree traits , واژه های کلیدی: تجدیدحیات , جنگل زاگرس , شاخص مقاومت به خشکی , فلورسانس کلروفیل , ویژگی درخت مادری
Authors
زهرا علیزاده
Faculty of Agriculture & Natural Resources, University of Yasouj, Yasuj, I.R. Iran
رقیه ذوالفقاری
Department of Forestry, Faculty of Agriculture & Natural Resources, University of Yasouj, Yasuj, I.R. Iran
شهلا مولایی
Faculty of Agriculture & Natural Resources, University of Yasouj, Yasuj, I.R. Iran
پیام فیاض
Department of Forestry, Faculty of Agriculture & Natural Resources, University of Yasouj, Yasuj, I.R. Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :