ارزیابی ارتباط مکانی ویژگی های خاک و عملکرد دانه گندم در شرایط رقابت با علف هرز جودره (.Hordeum spontaneum Koch) با استفاده از روش زمین آمار

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 36

This Paper With 25 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AGRO-25-3_002

تاریخ نمایه سازی: 19 اسفند 1402

Abstract:

شناخت تغییرات مکانی عملکرد و عوامل موثر بر آن، به بهبود مدیریت مزرعه و عملکرد گیاهان زراعی کمک می کند. این آزمایش با هدف ارزیابی ارتباط مکانی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک با عملکرد دانه گندم رقم پیشگام در شرایط رقابت با علف هرز جودره در سال زراعی ۹۹-۱۳۹۸ در شرایط آب و هوایی شهرستان مبارکه استان اصفهان انجام شد. آزمایش مزرعه­ای به صورت شبکه­ای با فاصله دو در دو متر انجام شد. در هر نقطه از شبکه، ویژگی های خاک، عملکرد دانه گندم و تراکم علف هرز جودره اندازه­گیری شدند. نتایج نشان داد که علف هرز جودره دارای همبستگی مکانی مثبت بالایی با محتوای نیتروژن و فسفر خاک بود و در خاک های با محتوای رس و پتاسیم پایین، جمعیت انبوه تری داشت. مقادیر حداقل، حداکثر و میانگین عملکرد دانه به ترتیب ۲۲۲/۲و ۳۵۵/۹و ۲۸۶/۶گرم در مترمربع با ضریب تغییرات ۱۵/۵درصد بود نتایج نشان داد که عملکرد دانه گندم دارای همبستگی مکانی بالایی با محتوای نیتروژن، پتاسیم، اسیدیته، رس و سیلت خاک (به ترتیب ۷۵/۰، ۸۳/۲، ۶/۸۳، ۹۴/۱و ۷۸/۶ درصد در دامنه تاثیر ۶/۱، ۳/۷، ۴/۷، ۱۴/۰و ۳/۲متر) بود. میزان همبستگی مکانی بین تراکم علف هرز جودره و عکس عملکرد دانه گندم، ۸۶/۹درصد و در دامنه تاثیر ۱۴/۰متر بود. براساس نتایج این تحقیق، علف هرز جودره دارای همبستگی مکانی بالایی با محتوای نیتروژن و فسفر خاک بود، درحالی­که عملکرد دانه گندم همبستگی مکانی بالایی با محتوای نیتروژن، پتاسیم، رس، سیلت و اسیدیته خاک داشت، بنابراین در زراعت گندم، مدیریت متناسب با مکان کودی می­تواند در کنترل علف هرز جودره موثر باشد.

Authors

عباس نصیری دهسرخی

University of Zabol, Zabol, Iran

احمد قنبری

Professor, University of Zabol, Zabol, Iran

حسن مکاریان

دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

محمدرضا اصغری پور

Professor, University of Zabol, Zabol, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Ali, A., Martelli, R., Lupia, F. and Barbanti, L. ۲۰۱۹. ...
  • Awe, G. O., Nurudeen, O. O., Amiola, A. A., Ojeniyi, ...
  • Colbach, N., Forcella, F. and Johnson, G. A. ۲۰۰۰. Spatial ...
  • Jamieson, P. D., Porter, J. R. and Wilson, D. R. ...
  • Nyéki, A., Daróczy, B., Kerepesi, C., Neményi, M. and Kovács, ...
  • نمایش کامل مراجع