سنگ نگاری، زمین شیمی و خاستگاه زمین ساختی سنگ های آتشفشانی ترشیری منطقه آسفیچ (جنوب باختری سربیشه، خراسان جنوبی)
Publish place: Petrology، Vol: 14، Issue: 3
Publish Year: 1402
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 123
This Paper With 28 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_IJPU-14-3_004
Index date: 7 April 2024
سنگ نگاری، زمین شیمی و خاستگاه زمین ساختی سنگ های آتشفشانی ترشیری منطقه آسفیچ (جنوب باختری سربیشه، خراسان جنوبی) abstract
منطقه آسفیچ در جنوب باختری سربیشه (خراسان جنوبی) و در مرز بلوک لوت و پهنه سیستان جای دارد. سنگ های آتشفشانی ترشیری منطقه شامل پیروکسن آندزیت، آندزیت، داسیت، ریوداسیت، ریولیت (پرلیت)، توف، برش و آگلومرا هستند که روی پریدوتیت های سرپانتینی شده و میکروگابروی کرتاسه جای گرفته اند. کانی های پلاژیوکلاز، سانیدین، کوارتز، هورنبلند، بیوتیت و کلینوپیروکسن از کانی های اصلی و بافت های پورفیریتیک با زمینه میکروگرانولار و یا میکرولیتی، گلومروپورفیریتیک، جریانی، حفره ای و پرلیتی از بافت های رایج این سنگ ها هستند. منطقه بندی شیمیایی، بافت غربالی و خوردگی خلیجی در پلاژیوکلازها نشان دهنده شرایط نبود تعادل هنگام تبلور ماگما هستند. سنگ های یادشده، از سری ماگمایی کالک آلکالن و در گروه سنگ های با پتاسیم بالا به شمار می روند. نمودارهای بهنجارشده عنصرهای کمیاب و خاکی کمیاب این سنگ ها در برابر گوشته اولیه و کندریت وابستگی زایشی آنها با یکدیگر را نشان می دهند. تهی شدگی از عنصرهای P، Ti، Ta و Nb و غنی شدگی از U، K، Sr، Zr، Rb و Th و همچنین، غنی شدگی LREE نسبت به HREE گویای پیدایش این سنگ ها در حاشیه فعال قاره ای هستند و در پی ذوب بخشی گوه گوشته ای و افزوده شدن سازنده های متاسوماتیک آزادشده از سنگ کره فرورونده و یا به دنبال نازک شدگی (لایه لایه شدگی) سنگ کره ستبر پدید آمده اند. شواهد زمین شیمیایی مانند Nb/Y در برابر Rb/Y نشان می دهد آلودگی پوسته ای یکی از مهم ترین پدیده ها در تحول ماگما در این منطقه است. بر پایه نمودار های Dy/Yb در برابر La/Yb و Dy/Yb در برابر Dy می توان خاستگاه ماگمای سازنده این سنگ ها را ذوب بخشی گوشته اسپینل لرزولیتی در محدوده رخساره اسپینل لرزولیت فلوگوپیت دار دانست.
سنگ نگاری، زمین شیمی و خاستگاه زمین ساختی سنگ های آتشفشانی ترشیری منطقه آسفیچ (جنوب باختری سربیشه، خراسان جنوبی) Keywords:
آندزیت کالک آلکالن اسپینل لرزولیت آسفیچ , سربیشه بلوک لوت
سنگ نگاری، زمین شیمی و خاستگاه زمین ساختی سنگ های آتشفشانی ترشیری منطقه آسفیچ (جنوب باختری سربیشه، خراسان جنوبی) authors
محمد حسین یوسف زاده
استادیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
مرضیه چهکندی نژاد
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :