بررسی نقش عوامل جمعیت شناختی، آگاهی و دسترسی در غربالگری سرطان دهانه رحم در زنان مناطق حاشیه نشین شهر بندرعباس

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 25

This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JPMH-10-4_003

تاریخ نمایه سازی: 27 فروردین 1403

Abstract:

هدف بروز سرطان دهانه رحم در ایران روند صعودی دارد. انجام غربالگری در زنانی که از واکسیناسیون HPV بهره مند نمی شوند، حذف سرطان را تسریع می کند. تحقیق حاضر با هدف تعیین نقش عوامل جمعیت شناختی، آگاهی و دسترسی به غربالگری سرطان رحم در  زنان حاشیه نشین شهر بندرعباس انجام شد. این مطالعه مورد کنترلی در مناطق حاشیه شهر بندرعباس انجام شد.  روش ها ۲۰۰ نفر در گروه آزمایش و ۴۰۰ نفر در گروه کنترل جای گرفتند. اطلاعات بر اساس پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شد. این پرسش نامه شامل اطلاعات جمعیت شناختی ، باروری، آگاهی نسبت به بیماری سرطان رحم، آگاهی نسبت به غربالگری سرطان رحم و دسترسی به امکانات انجام غربالگری بود. تجزیه و تحلیل با رگرسیون تک متغیره و چند متغیره انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار  STATA  نسخه ۱۴/۲ مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. P<۰/۰۵ از نظر آماری معنی دار تلقی می شود. یافته ها میانگین و انحراف معیار سن در گروه آزمایش ۳۳/۸۹۲±۳۰/۴ و در گروه کنترل ۳۵/۱۴۹±۳۱/۶ بود. میانگین آگاهی و دسترسی در ۲ گروه آزمایش و کنترل اختلاف آماری معناداری داشت. افراد متاهل ۳ برابر مجرد ها شانس انجام رفتار غربالگری داشتند. افراد دارای دیپلم ۲ برابر و دانشگاهی ۱/۴ برابر افراد دارای سواد ابتدایی شانس انجام رفتار غربالگری داشتند. وضعیت اقتصادی متوسط و بالا، هر دو، ۶ برابر شانس انجام رفتار غربالگری را افزایش دادند. زنان غیر مصرف کننده سیگار ۱/۱ برابر مصرف کنندگان شانس انجام رفتار غربالگری داشتند. در مقایسه با زنان با آگاهی ضعیف، زنانی که دارای آگاهی متوسط و بالا بودند به ترتیب ۱۸ برابر و ۱۳ برابر شانس انجام رفتار غربالگری داشتند. گروه دارای دسترسی متوسط و بالا به ترتیب ۴ و ۸ برابر دیگران شانس انجام رفتار غربالگری داشتند. نتیجه گیری بر اساس نتایج، رفع موانع انجام غربالگری سرطان رحم در زنان با وضعیت اقتصادی اجتماعی ضعیف و تمرکز بر زنان نخست زا یا بدون سابقه زایمان جهت افزایش غربالگری سرطان رحم توصیه می شود.

Keywords:

Authors

سید حسام الدین بنی هاشمی

Department of Surgery, Social Determinants in Health Promotion Research Center, School of Medicine, Hormozgan Health Institute, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran.

سید علی میر عباسی

Department of Radiology, Faculty of Medicine, Zabol University of Medical Sciences, Zabol, Iran.

مریم عزیزی کوتنائی

Department of Gynecology, Fertility and Infertility Research Center, School of Medicine, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :