تاثیر مداخله آموزشی بر ارتقای رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلا به فشار خون بالا: مدل اطلاعات انگیزش مهارت های رفتاری

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 25

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JPMH-10-4_001

تاریخ نمایه سازی: 27 فروردین 1403

Abstract:

هدف بیماری فشار خون به ویژه در کشورهای در حال توسعه با افزایش خطر بروز بیماری های قلبی عروقی مرتبط است و با اصلاح شیوه زندگی، رعایت رژیم غذایی و بهبود رفتارهای خودمراقبتی قابل کنترل است. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر مداخله آموزشی براساس مدل اطلاعات انگیزش مهارت های رفتاری بر افزایش رفتار خودمراقبتی در بیماران مبتلا به پر فشاری خون در شهر داراب بود.  روش ها این مطالعه، یک مطالعه مداخله ای نیمه تجربی با ۲۵۰ شرکت کننده مبتلا به پرفشاری خون (۱۲۵ نفر در گروه آزمایش و ۱۲۵ نفر در گروه کنترل) بود که در سال ۱۴۰۱ و با نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه ۳ بخشی (اطلاعات جمعیت شناختی، سازه های مدل اطلاعات انگیزش مهارت های رفتاری و رفتارهای خودمراقبتی) و روایی پایایی شده جمع آوری شد. ۴ جلسه آموزشی حضوری هر جلسه ۴۵تا ۶۰ دقیقه برای شرکت کنندگان و اعضای خانواده آنان برگزار شد. ۲ ماه پس از مداخله آموزشی پس آزمون انجام شد. از آزمون های تی مستقل، زوجی و تحلیل کوواریانس با نرم افزار SPSS نسخه ۲۲برای تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها پس از آموزش، تفاوت آماری معنی داری بین گروه آزمایش و کنترل در تمامی سازه های مدل (دانش، انگیزش، مهارت های فردی و رفتارهای خودمراقبتی) مشاهده شد (P<۰/۰۰۱). در گروه آزمایش در تمامی سازه های مورد مطالعه بعد از مداخله تفاوت معنادارآماری و بیشترین تاثیر در سازه انگیزش مشاهده شد. نتیجه گیری نتایج مطالعه نشان می دهد که برنامه آموزشی اجراشده به ارتقای خودمراقبتی بیماران مبتلا به فشار خون بالا منجر شد این افزایش خودمراقبتی می تواند کاهش عوارض ناشی از فشار خون را به همراه داشته باشد. با توجه به نتایج اگر پزشکان و کارکنان بهداشتی با بهره گیری از سازه های این مدل رفتارهای خود مراقبتی در فشار خون را به مراجعه کنندگان بیاموزند این می تواند در کنترل فشار خون موثر باشد.

Keywords:

Self-care , Hypertension , Information-motivation-behavioral skills , خود مراقبتی , فشار خون , مدل اطلاعات انگیزش مهارت های رفتاری

Authors

شیوا سالاری

Student Research Committee, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran.

تیمور آقاملایی

Department of Health Education and Health Promotion, Social Determinants in Health Promotion Research Center, School of Health, Hormozgan Health Institute, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran.

زهرا حسینی

Department of Health Education and Health Promotion, Social Determinants in Health Promotion Research Center, School of Health, Hormozgan Health Institute, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran.

شکرالله محسنی

Department of Epidemiology, Social Determinants in Health Promotion Research Center, School of Health, Hormozgan Health Institute, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :