ارائه ی مدل تبیینی رابطه ی جو ارگونومی و استرس شغلی با استفاده از رویکرد سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی (ANFIS)

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 31

This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JOHE-10-4_003

تاریخ نمایه سازی: 23 اردیبهشت 1403

Abstract:

سابقه و هدف: جو ارگونومی نشان دهنده ی درک کارکنان از حمایت و تاکید سازمان بر طراحی و اصلاح شغل به منظور بهبود «عملکرد عملیاتی» و «سلامت و آسایش کارکنان» است. استرس شغلی مشکلی فزاینده در سراسر جهان است که نه تنها بر سلامت و آسایش کارمندان، بلکه بر بهره وری سازمان ها نیز تاثیر می گذارد. مطالعه ی حاضر با هدف ارائه ی مدلی برای تبیین استرس شغلی با محوریت  جو ارگونومی با استفاده از رویکرد سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی صورت گرفت. مواد و روش ها: این تحقیق از نظر هدف، پژوهشی کاربردی است. جامعه ی آماری تحقیق حاضر کارکنان رسته ی بهداشتی درمانی یکی از بیمارستان های شهرستان ارومیه است. بدین منظور، تعداد ۳۷۶ پرسش نامه ی استرس شغلی و جو ارگونومی از این جامعه جمع آوری شد. به منظور تعیین پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد.  سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی (ANFIS) روش مناسبی برای حل مسائل غیرخطی، ابهامات و عدم قطعیت ها است. برای مدل سازی تحقیق حاضر از ANFIS استفاده شد.  مدل از طریق معیار های ارزیابی RMSE، MAE و R۲ اعتبارسنجی شد. یافته ها: میانگین جو ارگونومی بیمارستان ۴۱/۳۴ ± ۶۹/۱۲۲ و میانگین استرس شغلی کارکنان  ۳۵/۱۸ ± ۱۳/۹۶ برآورد شد. ضریب هم بستگی بین جو ارگونومی و استرس شغلی برای ۳۷۶ داده، ۶۳/۰- به دست آمد. RMSE برای داده های آموزشی در روش خوشه بندی میانگین فازی (FCM) مقدار ۰۲/۰ به دست آمد. نتیجه گیری: جو ارگونومی و ابعاد آن شامل عملکرد عملیاتی و سلامت و آسایش کارکنان با استرس شغلی کارکنان به صورت معکوس، رابطه دارد. مدل ارائه شده در مقایسه با معیارهای ارزیابی مدل می تواند میزان استرس شغلی کارکنان را با استفاده از جو ارگونومی و ابعاد مربوط به آن با میانگین خطای کمتری پیش بینی کند که این نشانگر دقت و قابلیت اعتماد به مدل است.

Keywords:

Adaptive neuro-fuzzy inference system , Ergonomic climate , Job stress ,  استرس شغلی , جو ارگونومی , سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی

Authors

تیمور اللهیاری

Urmia University of Medical Sciences

حجت نصیری

Urmia University of Medical Sciences

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Shojaei Z, Helali F, Ghomshe SFT, Abdollahpour N, Bakhshi E, ...
  • Barker LM, Nussbaum MA. The effects of fatigue on performance ...
  • Oh JJ, Song MS, Kim SM. Development and validation of ...
  • Mathworks. MATLAB ۲۰۲۲Documentation: Mathworks; ۲۰۲۲ ...
  • Çakıt E, Olak AJ, Karwowski W, Marek T, Hejduk I, ...
  • Alinejhad AH, A. A. Designing an adaptive neural fuzzy inference ...
  • نمایش کامل مراجع