اثر روش کاشت بر عملکرد و محتوای اسانس اکوتیپ های رازیانه (.Foeniculum vulgare Mill)

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 34

This Paper With 15 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AGRO-25-4_003

تاریخ نمایه سازی: 30 اردیبهشت 1403

Abstract:

گیاه رازیانه یکی از گیاهان مهم دارویی بوده و محصولات آن کاربردهای زیادی در صنایع دارویی، غذایی و بهداشتی دارد. به­منظور ارزیابی اثر روش­های کاشت مستقیم و نشایی بر عملکرد و اجزای عملکرد ۱۰ اکوتیپ گیاه رازیانه، آزمایشی در سال ۱۳۹۸ به­صورت آزمایش  فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا شد. عامل اول روش کاشت در دو سطح (کاشت مستقیم بذر و نشاکاری) و عامل دوم شامل هشت اکوتیپ رازیانه بومی ایران از استان­های اصفهان (تتماج کاشان)، اصفهان (زیاره)، البرز (کرج)، لرستان (خرم­آباد)، آذربایجان­شرقی (بناب)، خراسان­ شمالی (شیروان)، همدان و اردبیل (مشکین­شهر) و دو اکوتیپ خارجی Saxony-‎Anhalt و Thuringia بودند. نتایج مقایسه میانگین ها­ نشان داد که اکوتیپ شیروان در روش کاشت مستقیم با میانگین ۱۳۶/۱سانتی­متر بیشترین ارتفاع بوته را داشت. بیشترین وزن هزار دانه مربوط به اکوتیپ کاشان در کاشت نشایی با میانگین ۸/۶ گرم بود. اکوتیپ شیروان در کاشت مستقیم با میانگین ۱۹۷/۱گرم در مترمربع، دارای بیشترین مقدار عملکرد زیستی بود. محتوای اسانس دانه اکوتیپ های رازیانه مورد مطالعه ۱/۱ تا ۲/۶درصد بود. براساس نتایج تجزیه خوشه ای، ۱۰ اکوتیپ رازیانه براساس صفات اندازه­گیری­شده در روش کاشت مستقیم و نشایی به دو گروه تفکیک شدند. براساس نتایج این آزمایش وجود تنوع ژنتیکی کافی از لحاظ عملکرد دانه، صفات مهم زراعی و محتوای اسانس اکوتیپ­های رازیانه، امکان استفاده از آن­ها در برنامه­های به­نژادی برای تولید ارقام با عملکرد و درصد اسانس بالاتر را فراهم می­ سازد.

Keywords:

Biological yield , Fennel , Harvest index Plant height and ۱۰۰۰ seed weight , رازیانه , شاخص برداشت , ارتفاع بوته , عملکرد زیستی و وزن هزاردانه

Authors

محسن سبزی نوجه ده

Ahar Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tabriz, Tabriz, Iran

مینا امانی

University of Tabriz, Tabriz, Iran

اعظم یگانه

University of Tabriz, Tabriz, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Abdoli, S., Shafagh-Kolvanagh, J., Moghaddam, M. and Sabzi Nojadeh, M. ...
  • Agha, Q., Ahmad, S., Islam, M., Gill. A. and Athar, ...
  • Ahmad, S., Iqbal, M., Muhammad, T., Mehmood, A., Ahmad, S. ...
  • Habibi Asl, J., Azizi, A. and Behbahani, L. ۲۰۲۱. Technical ...
  • Kapoor, R., Giri, B. and Mukerji, K.G. ۲۰۰۴. Improved growth ...
  • Najafi Ashtiani, A. and Lebaschi, M. ۲۰۰۶. Evaluation the seed ...
  • Stefanini, M.B., Ming, L.C., Marques, M.O.M., Meireles, M.A.A., Moura, L.S. ...
  • نمایش کامل مراجع