سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی تغییرات مکانی و زمانی پارامتر کمی منابع آب زیرزمینی با استفاده از روش میانیابی وزندهی فاصله معکوس (مطالعه موردی: دشت مشهد)

Publish Year: 1402
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 113

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

JR_JAAQ-4-2_006

Index date: 29 May 2024

بررسی تغییرات مکانی و زمانی پارامتر کمی منابع آب زیرزمینی با استفاده از روش میانیابی وزندهی فاصله معکوس (مطالعه موردی: دشت مشهد) abstract

مدیریت منابع آب به ویژه آب های زیرزمینی، در مناطق خشک و نیمه خشک از اهمیت خاصی برخوردار است. عدم شناخت صحیح و بهره برداری بی رویه در این مناطق خسارت جبران ناپذیر مانند افت شدید و غیرقابل برگشت سطح آب زیرزمینی، کاهش دبی چاه ها و قنوات، تغییرات الگوی جریان آب زیرزمینی را به دنبال خواهد داشت. بنابراین هدف این تحقیق بررسی افت سطح آب های زیرزمینی دشت مشهد که به عنوان یکی از مهم ترین و بزرگ ترین دشت های استان خراسان رضوی می باشد، انتخاب گردید. به منظور انجام این پژوهش آمار۶۲ حلقه چاه مشاهده ای در طی دو دوره پنج ساله (۹۵-۱۳۹۰ و ۰۰-۱۳۹۵) مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا داده های آماری جمع آوری و با استفاده ازنرم افزار Excel۲۰۱۷ مرتب سازی شدند و هیدروگراف معرف آبخوان دشت مشهد ترسیم شده است؛ سپس با استفاده از نرم افزار ArcMap۱۰.۸ و روش درون یابی IDW نقشه های سطح آب و تراز آب زیرزمینی برای دوره های۱۱ساله و دو دوره پنج ساله اول و دوم، ترسیم شده است. نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان می دهد رسیدن به سطح آب زیرزمینی در این آبخوان برای دوره زمانی تعیین شده به طور متوسط در پنج سال اول ۰.۳۶متر و در پنج سال دوم ۰.۳۲ متر افزایش یافته است که بخش های مرکزی، جنوب شرقی و شمال غربی بیش ترین میزان برای رسیدن به سطح آب زیر زمینی را دارند. همچنین هیدروگراف معرف آبخوان مشهد نشان می دهد در طی دوره ۱۱ ساله تراز آب زیرزمینی به طور متوسط سالانه ۰.۳۳ متر با کاهش مواجه شده است.

بررسی تغییرات مکانی و زمانی پارامتر کمی منابع آب زیرزمینی با استفاده از روش میانیابی وزندهی فاصله معکوس (مطالعه موردی: دشت مشهد) Keywords:

بررسی تغییرات مکانی و زمانی پارامتر کمی منابع آب زیرزمینی با استفاده از روش میانیابی وزندهی فاصله معکوس (مطالعه موردی: دشت مشهد) authors

سیده زهرا حسینی

دانشجوی کارشناسی، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

علی شهیدی

دانشیارگروه علوم و مهندسی آب و گروه پژوهشی خشکسالی و تغییراقلیم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

حنان حنفی

دانشجو دکتری، گروه علوم و مهندسی آب،دانشکده کشاورزی،دانشگاه بیرجند،بیرجند،ایران