سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

تقابل ساختارمند «حکایت دخترک پیرمرد لطیف» با «حکایت دختر به غایت زشت روی فقیه» در باب دوم گلستان«راز همجواری دو پدر، دو دختر، دو داماد و دو جشن عروسی نابرابر»

Publish Year: 1402
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 192

This Paper With 24 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

LLCSCONF18_021

Index date: 27 June 2024

تقابل ساختارمند «حکایت دخترک پیرمرد لطیف» با «حکایت دختر به غایت زشت روی فقیه» در باب دوم گلستان«راز همجواری دو پدر، دو دختر، دو داماد و دو جشن عروسی نابرابر» abstract

برخی بر این باورند که حکایات گلستان، یادداشت هایی پراکنده، بی نظم و فاقد ارتباط معنایی اند. این رای بر خلاف گفته آشکار سعدی در دیباچه، مبنی بر وجود «نظم و ترتیب» و «امعان نظر در ترتیب کتاب و تهذیب ابواب» مطرح شده است. مطالعات نشان می دهد که بخشی از ریشه های انحراف در نقد گلستان، محصول دیدگاه «منطق صوری» و «زبان شناسی ساختگرا» است. در روش مطالعه ساختگرایی، «نشانه»، دال و مدلولی بهم چسبیده و منجمد با معنایی از پیش موجود تصور می شود؛ حال آنکهاز نظرگاه «نشانه - معناشناسان» معنی «نشانه» نه در «متن»، بلکه در «گفتمان» حضور دارد. در پژوهش پیش رو با کاربست نظریه مزبور، هندسه معنایی بین نظام نشانه های دو حکایت متوالی از باب دوم گلستان (حکایت اول: پیرمرد لطیف، دخترک و داماد کفش دوز / حکایت دوم: فقیه، دختر به غایت زشت روی و داماد نابینا) بررسی شده است. منتقدان پیشین، مدلول نشانه های «دختر» و «داماد» را « انسان واقعی» و گفتمان دو حکایت را در زمینه ازدواج ادراک کرده اند؛ اما مطابق روش نشانه معناشناسی، مدلول «دخترک= طبع و سخن لطیف»، «داماد= مخاطب سخن» و گفتمان «حکایت اول= نقد مخاطب اخلاق لطیف عارفان» و «حکایت دوم= نقد اخلاق زشت و خشن فقیهان» است نیز دریافتیم که نشانه های دو حکایت در تعاملی نظام مند و گفتمان آنها به صورت قرینه و جهتمند طراحی شده است.

تقابل ساختارمند «حکایت دخترک پیرمرد لطیف» با «حکایت دختر به غایت زشت روی فقیه» در باب دوم گلستان«راز همجواری دو پدر، دو دختر، دو داماد و دو جشن عروسی نابرابر» Keywords:

تقابل ساختارمند «حکایت دخترک پیرمرد لطیف» با «حکایت دختر به غایت زشت روی فقیه» در باب دوم گلستان«راز همجواری دو پدر، دو دختر، دو داماد و دو جشن عروسی نابرابر» authors

بابک کاویانی سورکی

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

مقاله فارسی "تقابل ساختارمند «حکایت دخترک پیرمرد لطیف» با «حکایت دختر به غایت زشت روی فقیه» در باب دوم گلستان«راز همجواری دو پدر، دو دختر، دو داماد و دو جشن عروسی نابرابر»" توسط بابک کاویانی سورکی، کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. نوشته شده و در سال 1402 پس از تایید کمیته علمی هجدهمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان، ادبیات، فرهنگ و تاریخ پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله سعدی، گلستان، نشانه - معناشناسی، گفتمان، استعمال زبان هستند. این مقاله در تاریخ 7 تیر 1403 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 192 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که برخی بر این باورند که حکایات گلستان، یادداشت هایی پراکنده، بی نظم و فاقد ارتباط معنایی اند. این رای بر خلاف گفته آشکار سعدی در دیباچه، مبنی بر وجود «نظم و ترتیب» و «امعان نظر در ترتیب کتاب و تهذیب ابواب» مطرح شده است. مطالعات نشان می دهد که بخشی از ریشه های انحراف در نقد گلستان، محصول دیدگاه «منطق ... . برای دانلود فایل کامل مقاله تقابل ساختارمند «حکایت دخترک پیرمرد لطیف» با «حکایت دختر به غایت زشت روی فقیه» در باب دوم گلستان«راز همجواری دو پدر، دو دختر، دو داماد و دو جشن عروسی نابرابر» با 24 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.