اثر مداخله اعتباری دولت در نظام بانکی بر رشد بخش های اقتصاد ایران (رهیافت هم انباشتگی FMOLS)
Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 69
This Paper With 32 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_QJERP-30-101_005
تاریخ نمایه سازی: 18 تیر 1403
Abstract:
در این مطالعه به بررسی اثر مداخله اعتباری دولت در نظام بانکی بر رشد بخشهای اقتصادی ایران پرداخته شد. برای این منظور از روش همانباشتگی حداقل مربعات کاملا اصلاح شده (FMOLS) استفاده شد. همچنین دادههای تحقیق طی دوره ۱۳۹۶-۱۳۷۶ از مرکز آمار ایران، بانک مرکزی و بانک های تخصصی (بانک صنعت ومعدن، کشاورزی و مسکن) گردآوری شد. نتایج تخمین مدل نشان داد که متغیرهای موجودی سرمایه خالص بخشهای اقتصادی و تسهیلات پرداختی بانکهای تخصصی به بخشهای اقتصادی از تاثیر مثبت و معنادار قوی، متغیرهای جمعیت شاغل بخش های اقتصادی و سهم هر یک از بانکهای تخصصی از کل سیستم بانکی از تاثیر مثبت و معنادار متوسط، متغیرهای درجه باز بودن تجاری و شاخص مالکیت دولتی بانکها از تاثیر مثبت و معنادار ضعیف بر ارزش افزوده بخشهای اقتصادی برخوردار میباشد. همچنین، متغیر شاخص مالکیت خصوصی بانکها از تاثیر معناداری بر ارزش افزوده بخشهای اقتصادی برخوردار نمیباشد. لذا، مهمترین نتیجه مطالعه حاضر این بود که مداخله اعتباری دولت از طریق بانکهای تخصصی (صنعت و معدن، کشاورزی و مسکن)، از تاثیر معناداری بر رشد اقتصادی بخشهای مربوطه (صنعت، کشاورزی و ساختمان) برخوردار است. لیکن ماهیت دولتی بانکها و سهیم نبودن آنها در سود و زیان فعالیت بنگاههای اقتصادی بویژه در شرایط رکود اقتصادی، باعث اثر ضعیف این نوع مالکیت بر ارزش افزوده بخشهای اقتصادی شده است. بر این اساس، به مسئولان سیستم بانکی کشور پیشنهاد شد، بهمنظور رشد اقتصادی در بخشهای مختلف، بانکها را در راستای تخصصی شدن توسعه دهند. همچنین، رویکرد بانکها را از دریافت کنندگان صرف سود بازپرداخت تسهیلات، به مشارکتکنندگان در سود و زیان بنگاههای اقتصادی اصلاح کنند.
Keywords:
Credit intervention , specialized banks , Financial development , Fully modified least squares model , مداخله اعتباری , بانک های تخصصی , توسعه مالی , مدل حداقل مربعات کاملا اصلاح شده
Authors
رضا فخریان
Department of Economics, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
علیرضا دقیقی اصلی
Economics Department, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
مرجان دامن کشیده
Economics Department, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :