سیستم های پشتیبان تصمیم و ارتقای کیفیت مراقبتهای پزشکی
Publish place: Journal of Health & Biomedical Informatics، Vol: 1، Issue: 1
Publish Year: 1393
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 69
متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دانلود نمایند.
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_JHBMI-1-1_009
Index date: 29 July 2024
سیستم های پشتیبان تصمیم و ارتقای کیفیت مراقبتهای پزشکی abstract
متن کامل:
از آغاز به کارگیری مداخلات انفورماتیک در مراکز بهداشتی و درمانی در کشورهای توسعه یافته، بیش از پنج دهه میگذرد. تغییرات سریع در علوم پزشکی یکی از ویژگیهای بارز این علم در سده اخیر بوده است. علم جوان انفورماتیک و ابزارهای آن نیز به سرعت و همزمان تغییر میکنند. در مراحل اولیه، هدف اصلی از به کارگیری ابزار انفورماتیک در پزشکی، محاسبات مالی و امور مدیریتی بود. در طول زمان و همزمان با پررنگ شدن بحث ایمنی و کیفیت در علوم پزشکی و نام گرفتن هزاره جدید به عنوان هزاره ارتقاء کیفیت خدمات پزشکی، کاربرد این ابزارها نیز دستخوش تغییرات اساسی شد. در این مقطع مسائل مالی و اداری و روابط با سازمانهای بیمه گر در حد امکان، سادهسازی شدند تا وقت، انرژی و امکانات موجود در مراکز بهداشتی و درمانی به سوی کاربردهای بالینی ابزارهای انفورماتیکی سوق داده شود. پیشگیری، تشخیص و درمان، مقولات حساس، پیچیده و پرهزینه در پزشکی هستند و هرچه پیچیدگی و حساسیت بیشتر باشد، نقش ابزارهای انفورماتیکی برای ارتقاء کیفیت خدمات و افزایش سطح ایمنی، بیشتر احساس میشود. دریافت دادههای کافی از بیمار و تبدیل آن به اطلاعات و تصمیم گیری براساس این اطلاعات، چالش بزرگی در فرآیند تشخیص و درمان و حتی برنامه ریزی برای پیشگیری است. سیستمهای پشتیبان تصمیم یا تصمیم-یار یکی ازمداخلات مبتنی بر تکنولوژی اطلاعات است که به عنوان راه حل این چالش مطرح شده است [۱]. هر سیستم مبتنی بر تکنولوژی اطلاعات که پزشک یا کادر درمانی را در تصمیم گیری یاری دهد، یک سیستم پشتیبان تصمیم نامیده میشود. بخش قابل توجهی از تحقیقات حوزه انفورماتیک پزشکی به صورت مستقیم و غیرمستقیم به این مقوله اختصاص دارد [۲]. مطالعات نشان داده اند این سیستمها در ارتقاء کیفیت و ایمنی و کاهش خطاها بسیار موثر هستند. البته هنوز تا پذیرش و به کارگیری وسیع این سیستمها راهی دشوار در پیش است. همزمان با توسعه این سیستمها که معمولا در تماس مستقیم با کادر درمانی و بیمار هستند، باید زیربناهایی مانند نحوه تولید و نمایش دانش و دستورالعملها، مدلهای پیشگویی، رابطه ای کاربری، ابزارهای دسترسی از راه دور و ... نیز مورد مطالعه قرار گیرند.
به عنوان اولین گام برای توسعه این رشته در کشور عزیزمان، تربیت نیروی انسانی متخصص انفورماتیک پزشکی و آگاهسازی و توانمندسازی مدیران، پزشکان و سایر کادر درمانی در خصوص مباحث و کاربردهای مداخلات مبتنی بر فنآوری اطلاعات به تقاضا، راهاندازی و به کارگیری این سیستمها کمک شایان توجهی خواهد کرد. چرخش از تمرکز بر سیستمهای اداری-مالی به سوی سیستمهای بالینی با هدف خدمت به بیماران و ارتقاء ایمنی، تصمیم مهمی است که سالها پیش در کشورهای توسعه یافته گرفته شده و برنامه ریزی براساس آن آغاز شده است. استفاده از تجارب موجود در دنیا و جهت گیری و برنامه ریزی به سوی ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی درمانی با استفاده از مداخلات مبتنی بر فنآوری اطلاعات و به کارگیری و مشورت با نیروهای متخصص رشته انفورماتیک پزشکی در کشور ما نیز به شدت احساس شده و باید هدفگذاری شود.
سیستم های پشتیبان تصمیم و ارتقای کیفیت مراقبتهای پزشکی Keywords:
سیستم های پشتیبان تصمیم و ارتقای کیفیت مراقبتهای پزشکی authors
سعید اسلامی
Department of Medical Informatics, Faculty of Medicine, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :