اثر تاریخ کاشت تابستانه بر رشد و عملکرد دانه ژنوتیپ های سویا (Glycine max L. Merr) در شرایط شمال استان خوزستان
Publish place: Iranian Journal of Crop Sciences، Vol: 26، Issue: 1
Publish Year: 1403
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 70
This Paper With 20 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_AGRO-26-1_003
Index date: 17 August 2024
اثر تاریخ کاشت تابستانه بر رشد و عملکرد دانه ژنوتیپ های سویا (Glycine max L. Merr) در شرایط شمال استان خوزستان abstract
به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت بر عملکرد ژنوتیپهای سویا، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول در دو سال زراعی (۱۳۹۶ و ۱۳۹۷) اجرا شد. در این آزمایش سه تاریخ کاشت (اول تیر، ۱۵ تیر و ۳۰ تیرماه) در کرتهای اصلی و هشت ژنوتیپ سویا (SF۱، SF۲، SF۳، SK۹۳، M۱۳، SG۴، SG۵ و رقم سالند) در کرتهای فرعی قرار داده شدند. نتایج نشان داد که طول دوره گلدهی، طول دوره رشد، طول دوره پر شدن دانه تحت تاثیر تاریخ کاشت و ژنوتیپ قرار گرفتند. با توجه به اینکه دمای حداکثر در طول دوره زایشی و پر شدن دانه در تاریخ کاشت اول (اول تیر) بالاتر از تاریخ کاشتهای دوم (۱۵ تیر) و سوم (۳۰ تیر) بود، با افزایش هر واحد دمای بالاتر از ۳۵ درجه سانتی گراد، تعداد غلاف در بوته ۳/۳۷عدد کاهش یافت. نتایج مقایسه میانگینها نشان داد که حداکثر تعداد غلاف در بوته (۸۸ غلاف) در تاریخ کاشت دوم (۱۵ تیر) و ژنوتیپهای SK۹۳ و M۱۳ و حداقل تعداد غلاف در بوته (۵/۲۶ غلاف) در تاریخ کاشت اول و ژنوتیپ SF۲ بدست آمد. در سال اول آزمایش حداکثر عملکرد دانه (۳۴۷۳ کیلوگرم در هکتار) در تاریخ کاشت دوم (۱۵ تیر) و ژنوتیپ SK۹۳ و در سال دوم بیشترین عملکرد دانه (۳۵۵۹ کیلوگرم در هکتار) در تاریخ کاشت سوم (۳۰ تیر) و ژنوتیپ SK۹۳ بدست آمد. حداقل عملکرد دانه در سال اول (۹۶۸ کیلوگرم در هکتار) و دوم (۲۰۸۰ کیلوگرم در هکتار) آزمایش نیز در تاریخ کاشت اول و ژنوتیپ SF۲ بدست آمد. عملکرد دانه در تاریخ های کاشت اول (اول تیر) و دوم (۱۵ تیر) در مقایسه با تاریخ کاشت سوم (۳۰ تیر) به ترتیب ۵/۱۶ و ۸ درصد کمتر بود. بیشترین (۲۵/۶ درصد) و کمترین (۱۸/۷ درصد) میزان روغن در تاریخ کاشت سوم (۳۰ تیر) به ترتیب به ژنوتیپ های SK۹۳ و SF۳ اختصاص یافت. با توجه به دمای بالا در کشت تابستانه سویا، انتخاب ژنوتیپهای رشد نامحدود بدلیل بیشتر بودن طول دوره گلدهی میتواند راهکار مناسبی برای کاهش اثر منفی دمای بالا در طول دوره گلدهی و تولید تعداد غلاف بیشتر در اقلیم خوزستان باشد. براساس نتایج این آزمایش، با توجه به متفاوت بودن دما در طول مراحل زایشی در تاریخ های مختلف کاشت، تاریخ کاشت ۱۵ تا ۳۰ تیر و ژنوتیپ SK۹۳ برای شرایط اقلیمی شمال خوزستان مناسب تر شناخته شدند.
اثر تاریخ کاشت تابستانه بر رشد و عملکرد دانه ژنوتیپ های سویا (Glycine max L. Merr) در شرایط شمال استان خوزستان Keywords:
Flowering , Number of pod.plant-۱ , Seed filling duration , Seed oil content and Soybean , تعداد غلاف در بوته , دوره پر شدن دانه , روغن دانه , سویا و گلدهی
اثر تاریخ کاشت تابستانه بر رشد و عملکرد دانه ژنوتیپ های سویا (Glycine max L. Merr) در شرایط شمال استان خوزستان authors
سیداحمد کلانتراحمدی
Safiabad Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Safiabad, Dezful Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :