ارزیابی کارایی شاخص های فاصله ای در برآورد الگوی پراکنش مکانی در توده های آمیخته جنگل ارسباران
Publish place: Environmental Researches، Vol: 11، Issue: 21
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 63
This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EIAP-11-21_008
تاریخ نمایه سازی: 1 شهریور 1403
Abstract:
نحوه پراکنش مکانی درختان یکی از مهم ترین ویژگی ساختاری توده جنگلی است که به عنوان شاخصی از مراحل توسعه، تنوع زیستی، ثبات اکولوژیکی، فرآیندهای رقابت و عملکرد کلی اکوسیستم های جنگلی محسوب می شود از این رو هرگونه تغییر در پراکنش مکانی درختان، نقش مهمی در اکوسیستم جنگل دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی کارایی شاخص های فاصله تا همسایه، ابرهارت، هاپکینز و جانسون-زایمر در برآورد پراکنش الگوی مکانی توده های طبیعی جنگلی در منطقه ارسباران بود. برای جمع آوری اطلاعات از عرصه، از روش فاصله ای نزدیکترین همسایه ها در ۶۰ نقطه نمونه برداری استفاده شد. در هر نقطه قطر و ارتفاع درختان مرجع و سه درخت همسایه در نزدیکترین فاصله از درخت مرجع و فاصله و آزیموت بین آنها اندازه گیری و ثبت شد. شاخص فاصله همسایگی بین درختان نشان داد که میانگین فاصله های اندازه گیری شده ۰۸/۰ ± ۲/۴ متر بود و طبقه ۴ تا ۶ متر دارای بیشترین فراوانی در بین فواصل اندازه گیری شده بود. مقدار شاخص ابرهارت ۰۸/۱، شاخص هاپکینز ۶۳/۰ و شاخص پراکنش جانسون-زایمر ۲۹/۱ و در نهایت الگوی پراکنش درختان، یکنواخت نشان داده شد. آزمون های آماری در مطالعه حاضر الگوهای پیش بینی شده توسط این شاخص ها را در سطح% ۹۵ تایید کردند. به دلیل اقدامات حفاظتی صورت گرفته در جنگل ارسباران، این منطقه می تواند نشان دهنده الگوی واقعی پراکنش گونه ها باشد بنابراین الگوی به دست آمده تا حدود زیادی قابل اطمینان خواهد بود به این ترتیب پیشنهاد می شود که نقشه الگوی پراکنش برای هرگونه درختی در منطقه تهیه شود، تا ضمن در اختیار قرار دادن نتایج مناسب تر و دقیق تری از ساختار توده و امکان تکمیل بانک اطلاعات اکولوژیکی منطقه، داده های با ارزشی در کمک به برنامه های مدیریتی منطقه فراهم شود.
Keywords:
الگوی پراکنش مکانی , شاخص ابرهارت , شاخص هاپکینز , شاخص جانسون- زایمر , شاخص فاصله تا همسایه , جنگل ارسباران
Authors
رویا عابدی
گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز
راهله استاد هاشمی
بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :