سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

کاربرد یک مدل غیرخطی مکانیستیک پنج فراسنجه ای در توصیف ریاضی شکل منحنی شیردهی گاوهای زایش اول زینه و اصیل هلشتاین ایران

Publish Year: 1403
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 92

This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

JR_ARGU-13-2_003

Index date: 7 September 2024

کاربرد یک مدل غیرخطی مکانیستیک پنج فراسنجه ای در توصیف ریاضی شکل منحنی شیردهی گاوهای زایش اول زینه و اصیل هلشتاین ایران abstract

هدف از این پژوهش، کاربرد یک مدل غیرخطی مکانیستیک برای توصیف ریاضی منحنی شیردهی گاوهای شیری زینه و اصیل هلشتاین ایران بود که برای اولین بار، زایش داشتند. تعداد کل ۵۵۹۶۰۳۹ رکورد روز آزمون شیر متعلق به ۸۲۱۱۵۳ راس گاو در ۵۷۹ گله در ۲۶ استان کشور مورد استفاده قرار گرفتند. گاوهای مزبور، فرزندان ۷۹۵۷ راس گاو نر و ۵۳۰۳۹۴ راس گاو ماده بودند که طی سال­های ۱۳۷۵ تا ۱۳۹۹ زایش داشتند. مدل مکانیستیک برازش داده شده بر داده­ها دارای پنج فراسنجه MSmax (مرتبط با بیشترین پتانسیل ترشح شیر در دوران شیردهی)، GR (مرتبط با نرخ نسبی تکثیر سلول­های ترشحی در اوایل دوره­ شیردهی)، MSLmax (مرتبط با بیشترین افت ترشح شیر)، NOD  (مرتبط با نسبتی از سلول­های پارانشیم که در زمان زایمان مرده­اند)، و DR (مرتبط با نرخ نسبی کاهش در تعداد سلول­های ترشحی) بود که برآورد آن­ها برای فصول و سنین مختلف زایش گاوهای دارای رکورد، و همچنین بر اساس نوع ژنوتیپ گاو (در دو نوع زینه و اصیل هلشتاین) با نرم­افزار  SAS انجام شد. گاوهایی که در پاییز زایش داشتند، بیشترین MSmax و GR را نشان دادند و کمترین مقادیر فراسنجه­های مذکور به­ترتیب برای گاوهایی بود که در تابستان و بهار زایمان نموده بودند (۰۵/۰P<). گاوهایی که اولین زایش آن­ها تا ۲۵ ماهگی بود، بیشترین مقدار فراسنجه­های MSmax ، GR و DR را داشتند، در حالی­که بیشترین مقدار فراسنجه­های MSLmax و NOD برای گاوهایی بود که دیرتر از سن مذکور زایش داشتند (۰۵/۰P<). گاوهای زینه در مقایسه با گاوهای اصیل هلشتاین، مقدار بالاتری از فراسنجه­های MSLmax و NOD را نشان دادند ولی برای سایر فراسنجه­های مدل، گاوهای اصیل هلشتاین مقدار بالاتری را دارا بودند (۰۵/۰P<). بر اساس یافته­های این پژوهش، نتیجه­گیری می­شود که در بین گاوهای زایش اول، گاوهای که در سنین پایین­تری زایمان می­نمایند، نسبت به سنین بالاتر در زایش، تداوم شیردهی بهتری را دارند، ضمن آن که گاوهای اصیل هلشتاین در مقایسه با گاوهای زینه، عملکرد بهتری را در رابطه با تداوم شیردهی از خود نشان دادند.

کاربرد یک مدل غیرخطی مکانیستیک پنج فراسنجه ای در توصیف ریاضی شکل منحنی شیردهی گاوهای زایش اول زینه و اصیل هلشتاین ایران Keywords:

کاربرد یک مدل غیرخطی مکانیستیک پنج فراسنجه ای در توصیف ریاضی شکل منحنی شیردهی گاوهای زایش اول زینه و اصیل هلشتاین ایران authors

مریم دوستی توسه چالکی

دانشجوی کارشناسی ارشد، بخش علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

سید همایون فرهنگ فر

استاد، بخش علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

مختارعلی عباسی

دانشیار، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

محمد باقر منتظرتربتی

استادیار، بخش علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Abbasi, M. A., Pahlavan, R., Afrazandeh, M. R., Kazemi, M., ...
Capuco, A. V., Wood, D. L., Baldwin, R., Mcleod, K., ...
Gengler, N. (۱۹۹۶). Persistency of lactation yields: a review. Interbull ...
George, D., & Mallery, P. (۲۰۲۰). IBM SPSS Statistics ۲۶ ...
Ghavi Hossein-Zadeh, N. (۲۰۱۴). Comparison of non-linear models to describe ...
Grossman, M., Kuck, A. L., & Norton, H. W. (۱۹۸۶). ...
Seangjun, A., Koonawootrittriron, S., & Elzo, M. A. (۲۰۰۹). Characterization ...
Sölkner, J., & Fuchs, W. (۱۹۸۷). A comparison of different ...
Vetharaniam, I., Davis, S. R., Upsdell, M., Kolver, E. S., ...
نمایش کامل مراجع