سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

میزان درک سرطان پستان و برخی عوامل مرتبط با آن در زنان مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر تبریز: یک مطالعه مقطعی

Publish Year: 1403
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 42
این Paper فقط به صورت چکیده توسط دبیرخانه ارسال شده است و فایل کامل قابل دریافت نیست. برای یافتن Papers دارای فایل کامل، از بخش [جستجوی مقالات فارسی] اقدام فرمایید.

نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

JR_IJNIU-37-147_002

Index date: 8 September 2024

میزان درک سرطان پستان و برخی عوامل مرتبط با آن در زنان مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر تبریز: یک مطالعه مقطعی abstract

مقدمه: سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان در سراسر جهان است. تشخیص زودرس سرطان پستان می تواند میزان مرگ و میر زنان را کاهش دهد.  درک زنان از سرطان پستان ممکن است بر رفتارهای پیشگیری و غربالگری آنها تاثیر بگذارد. هدف مطالعه حاضر تعیین درک سرطان پستان و برخی عوامل مرتبط با آن در زنان مراجعه کننده به مراکز سلامت شهر تبریز بود. روش کار: این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی بود  که در آن ۳۷۲ نفر از زنان بالای ۴۰ سال مراجعه کننده به مراکز سلامت شهر تبریز در ماه های آذرتا اسفند سال ۱۴۰۱ شرکت کردند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ای بود.  ابزار گرد آوری داده ها شامل پرسشنامه مربوط به اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه درک سرطان پستان بود. پرسشنامه ها به صورت مصاحبه توسط محقق تکمیل شد. اطلاعات حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ و با استفاده از روش های آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آزمون های همبستگی پیرسون، تی مستقل، آنالیز واریانس و مدل خطی عمومی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها:  میانگین نمره درک سرطان پستان در زنان±۸.۶۰    ۶۵.۰۴بود  و بعد ترس درک شده کمترین میانگین ۸.۲۷(۴.۰۲)  را در بین ابعاد مختلف داشت. بین متغیرهای  میزان تحصیلات زن (p<۰.۰۰۱ ) ، تحصیلات همسر (p=۰.۰۰۲ )، تعداد فرزندان (P= ۰.۰۴ )، سابقه تغییرات خوش خیم در فرد (P<۰.۰۰۱ )  با درک سرطان پستان ارتباط معنی داری مشاهده شد. متغیرهایی که میزان معنی داریP<۰.۲ داشتند وارد مدل خطی عمومی شدند. یافته ها نشان داد زنانی که تحصیلات دیپلم و دانشگاهی داشتند در مقایسه با زنان با تحصیلات زیردیپلم، نمره درک سرطان پستان بالاتری داشتند  (P=۰.۰۱۸ , B=-۰.۱۳ CI=۰.۰۲-۰.۲۴)   و با افزایش هر یک فرزند، درک زنان از سرطان پستان به میزان  ۰.۰۳۸ کاهش یافت(P=۰.۰۴۸ , B=-۰.۰۳۸  CI=-۰.۰۰۳-۰.۷۹).   نتیجه گیری: با توجه به پایین بودن درک سرطان پستان در زنان و ارتباط تحصیلات پایین و تعداد فرزندان زیاد با درک پایین سرطان پستان، برای افزایش آگاهی و درک زنان از سرطان پستان، به ویژه در مورد ترس از این بیماری، لازم است برنامه های آموزشی جامع و هدفمند طراحی و اجرا شود. درک صحیح از سرطان پستان می تواند با پیامدهای مطلوب غربالگری همراه باشد. بنابراین ارائه ی آموزش به زنان، به ویژه زنان با سطح تحصیلات پایین تر و تعداد فرزندان بیشتر، در رابطه با سرطان پستان در مراکز سلامت که سطح تماس اول زنان با سیستم بهداشتی می­باشد، می تواند باعث افزایش سطح درک زنان از سرطان پستان شود.

میزان درک سرطان پستان و برخی عوامل مرتبط با آن در زنان مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر تبریز: یک مطالعه مقطعی Keywords:

میزان درک سرطان پستان و برخی عوامل مرتبط با آن در زنان مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر تبریز: یک مطالعه مقطعی authors

الهام سیدکنعانی

Department of Community Health Nursing, Nursing and Midwifery Faculty, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran.

لیلا شیخ نژاد

Department of Community Health Nursing, Nursing and Midwifery Faculty, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran.

سپیده سلطانی

Department of Community Health Nursing, Nursing and Midwifery Faculty, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran.

مژگان میرغفوروند

Department of Midwifery, Nursing and Midwifery Faculty, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran.

مینا حسین زاده

Department of Midwifery, Nursing and Midwifery Faculty, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran.