اثر نوع ریزنمونه، محیط کشت و تنظیم کننده های رشد گیاهی بر کالوس زایی و باززایی غیرمستقیم نخودشیرین (Lathyrus odoratus L.)
Publish place: Iranian Journal of Rangelands and Forests Plant Breeding and Genetic Research، Vol: 27، Issue: 1
Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 34
This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJRFP-27-1_008
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1403
Abstract:
DOR: ۹۸.۱۰۰۰/۱۷۳۵-۰۸۹۱.۱۳۹۸.۲۷.۱۱۶.۵۳.۱.۱۵۷۵.۴۱ نخود شیرین (Lathyrusodoratus L.) متعلق به خانواده بقولات و یک گیاه زینتی علفی و رونده با گل های معطر است. این گیاه به عنوان یک منبع ژنتیکی برای صفات مهم مثل مقاومت در برابر تنشها ازجمله تنش گرمایی محسوب می شود. همچنین به منظور حفظ ساختار ژنتیکی آن، تکثیر این گیاه از طریق کشت بافت می تواند موثر باشد. به منظور یافتن پروتکل کارآمد شاخه زایی از کالوس؛ اثر نوع ریزنمونه، محیط کشت و تنظیم کننده های رشد گیاهی بر کالوس زایی و شاخه زایی نخود شیرین بررسی شد. نتایج نشان داد که ریزنمونه میانگره نسبت به ریشه کالوس بیشتری تولید کرد (۷۷/۰ گرم کالوس برای هر ریزنمونه) و محیط کشت MS نسبت به محیط کشت B۵ تاثیر بیشتری در کالوس زایی داشت (۷۸/۰ گرم کالوس برای هر ریزنمونه). درمجموع بیشترین کالوس زایی (۹/۱ گرم کالوس برای هر ریزنمونه) هنگامی که ریزنمونه های میانگره در محیط کشت MS همراه با ۵/۰ میلیگرم ۶- بنزیل آمینو پورین (BAP) و ۲ میلیگرم در لیتر ۱- نفتالین استیک اسید (NAA) کشت شد، به دست آمد. بیشترین باززایی شاخه (۳۳/۵ عدد شاخه برای هر ریزنمونه) از کالوس های کشت شده در محیط کشت MS همراه با ۱/۰ میلی گرم در لیتر تیدیازورون (TDZ) به دست آمد. این پروتکل می تواند پایه و اساس تحقیقات آینده در ارتباط با بهبود ژنتیکی و تولید انبوه نخود شیرین در کشور باشد.
Keywords:
Authors
M. Bazr-Afkan
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران
M. Hosein Daneshvar
استاد، گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران
Mohamadreza Salehi Salmi
استادیار گروه علوم باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :