بررسی اثر تنش سطوح مختلف آبیاری و محلول پاشی اسید هیومیک بر خصوصیات فیزیولوژیک و ایندیگوی وسمه (Indigofera tinctoria L.)
Publish place: Iranian Journal of Field Crops Research، Vol: 22، Issue: 3
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 36
This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JFCR-22-3_003
تاریخ نمایه سازی: 3 مهر 1403
Abstract:
به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف آبیاری و محلول پاشی اسید هیومیک بر خصوصیات فیزیولوژیک گیاه وسمه، آزمایشی در سال زراعی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ در پژوهشکده کشاورزی زابل در شهرستان زهک اجرا شد. در این آزمایش دور آبیاری به عنوان کرت اصلی در سه سطح (۷، ۹ و ۱۱ روز) و محلول پاشی اسید هیومیک به عنوان کرت فرعی در ۵ سطح (شاهد، ۲۰، ۳۰، ۴۰ و ۵۰ لیتر در هکتار) در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد اثر سطوح آبیاری بر کلروفیل a، روی و عملکرد برگ معنی دار بود. اثر سطوح اسید هیومیک بر کلروفیل a و b، روی، پتاسیم و عملکرد برگ وسمه معنی دار بود. اثر متقابل آبیاری در اسید هیومیک بر کاروتنوئید، پرولین، آسکوربات پراکسیداز، گایاکول پراکسیداز، کاتالاز، آهن، فسفر و محتوی ایندیگو معنی دار شد. بیشترین (۳۹.۳۲ میلی گرم بر گرم وزن تر) و کمترین (۲۴.۴۹ میلی گرم بر گرم وزن تر) میزان محتوی ایندیگو به ترتیب در دور آبیاری ۷ روز در شرایط محلول پاشی ۵۰ لیتر در هکتار و دور آبیاری ۱۱ روز در شرایط عدم کاربرد اسید هیومیک به دست آمد. کمترین میزان کلروفیل a (۰.۳۹۵۴ میلی گرم بر گرم وزن تر) و b (۰.۲۰۹۸ میلی گرم بر گرم وزن تر) در تیمار عدم محلول پاشی اسید هیومیک و بیشترین میزان کلروفیل a (۰.۶۷۴۱ میلی گرم بر گرم وزن تر) و b (۳۷۴۰/۰ میلی گرم بر گرم وزن تر) در تیمار محلول پاشی ۵۰ لیتر در هکتار مشاهده شد. بیشترین مقدار آسکوربات پراکسیداز با دور آبیاری ۹ روز و ۱۱ روز (به ترتیب ۰.۷۱۱۱ میلی گرم بر گرم و ۰.۷۷۸۶ میلی گرم بر گرم وزن تر) در تیمار عدم محلول پاشی اسید هیومیک و کمترین مقدار این صفت (به ترتیب ۰.۶۰۷۶ میلی گرم بر گرم و ۰.۶۰۱۸ میلی گرم بر گرم وزن تر) در تیمار محلول پاشی ۵۰ لیتر در هکتار به دست آمد. بیشترین مقدار عنصر فسفر (۲.۰۲۲ میلی گرم بر کیلوگرم وزن تر) با دور آبیاری ۱۱ روز در شرایط محلول پاشی ۳۰ لیتر در هکتار به دست آمد و کمترین مقدار عنصر فسفر (۱.۲۵۹ میلی گرم بر کیلوگرم وزن تر) با دور آبیاری ۷ روز در شرایط محلول پاشی ۳۰ لیتر در هکتار اسید هیومیک به دست آمد. در مجموع، جهت تولید برگ وسمه دور آبیاری ۹ روز در شرایط محلول پاشی ۴۰ لیتر در هکتار اسید هیومیک و برای به دست آوردن محتوی ایندیگوی بیشتر دور آبیاری ۱۱ روز و ۴۰ لیتر در هکتار اسید هیومیک مناسب به نظر می رسد.
Keywords:
Authors
عاطفه گنجعلی
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
علیرضا سیروس مهر
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
احمد قنبری
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
علی علی توکلی
سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان، جیرفت، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :