تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی تعلیقی (TRX) بر پارامترهای همودینامیک و ترکیب بدنی زنان اضافه وزن و چاق مبتلا به پیش پرفشارخونی
Publish place: Sport and Exercise Physiology، Vol: 17، Issue: 3
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 36
This Paper With 15 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_OEPPA-17-3_004
تاریخ نمایه سازی: 9 مهر 1403
Abstract:
زمینه و هدف: فشارخون بالا عامل خطر عمده و در عین حال قابل پیشگیری بیماری های قلبی- عروقی است. این بیماری چندعاملی است و همبستگی نزدیکی با سبک زندگی غیرفعال دارد. اضافه وزن و چاقی از اصلی ترین علل بروز این بیماری به شمار می رود و تمرینات ورزشی می تواند به مدیریت پرفشارخونی کمک کند. با این همه، پژوهش های کمی آثار نهفته تمرینات مقاومتی به ویژه تمرینات با انقباضات ایستا را بر ترکیب بدنی و متغیرهای همودینامیک زنان مبتلا به فشارخون بالا بررسی کرده اند.مواد و روش ها: پژوهش حاضر روی ۲۲ زن مبتلا به پیش پرفشارخونی با سن ۹۶/۴ ± ۴۱/۳۸ سال، شاخص توده بدنی ۷۱/۲ ± ۰۹/۳۰ کیلوگرم بر مترمربع، فشارخون سیستولیکی ۹۴/۴ ± ۰۹/۱۲۷ و فشار دیاستولیکی ۷۶/۶ ± ۸۶/۷۷ میلی متر جیوه انجام گرفت. آزمودنی ها به طور تصادفی در دو گروه کنترل (۱۰=n) و تمرین مقاومتی تعلیقی (TRX) (۱۲=n) جایگزین شدند و مداخله تمرین به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته و به صورت یک روز در میان انجام گرفت. هر جلسه تمرین شامل ۱۲ حرکت کل بدن با بند TRX بود که مستلزم انقباض ایستای عضلات مرکزی بدن بودند. پارامترهای همودینامیک و شاخص های ترکیب بدن در مرحله پیش آزمون و پس آزمون در شرایطی کاملا مشابه سنجیده شد. از آزمون آماری تی زوجی برای مقایسه درون گروهی و از آزمون تی مستقل به روش gain score برای مقایسه بین گروهی استفاده شد (۰۵/۰P<).نتایج: نتایج بررسی درون گروهی نشان داد وزن بدن (۰۰۴/۰=P)، شاخص توده بدنی (۰۰۶/۰=P)، درصد چربی بدن (۰۰۱/۰=P)، دور کمر (۰۰۱/۰=P) و نسبت دور کمر به لگن (۰۰۸/۰=P) در حد معناداری در گروه تمرین TRX بهبود پیدا کرد. همچنین ضربان قلب استراحتی (۴۴/۷ درصد)، فشارخون سیستولیکی (۲۴/۵ درصد)، حاصل ضرب دوگانه (۲۵/۱۲ درصد) و میانگین فشار شریانی (۶۷/۶ درصد) در گروه TRX بهبود معناداری یافت (۰۵/۰>P). نتایج مقایسه بین گروهی نیز نشان داد در مقایسه با گروه کنترل تمامی شاخص های ترکیب بدنی (وزن بدن، شاخص توده بدنی، درصد چربی بدن، دور کمر و نسبت دور کمر به لگن) و متغیرهای همودینامیک (ضربان قلب استراحتی، فشارخون دیاستولیکی، حاصل ضرب دوگانه و میانگین فشار شریانی)، به جز فشارخون سیستولیکی (۱۳۸/۰=P) و فشار نبض (۱۵۸/۰=P) در گروه تمرین TRX در حد معناداری بهبود یافت.نتیجه گیری: تمرین TRX تاثیر مثبتی بر ترکیب بدنی و شاخص های همودینامیک زنان اضافه وزن و چاق مبتلا به پیش پرفشار خونی دارد. ازاین رو گمان می رود این نوع تمرین می تواند راهکار ایمن و مفیدی برای مدیریت وزن و فشارخون در این افراد باشد.
Keywords:
Authors
فاطمه موقر
گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
علی صمدی
گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
امین عیسی نژاد
گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
مریم خالصی
گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :