بررسی نقش ساختارهای پی‎‍سنگی در کنترل خصوصیات رخساره ای، مدل رسوب گذاری و تحولات دیاژنزی سازند سروک در نواحی شرقی و غربی خلیج فارس

Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 34

This Paper With 32 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JSSR-40-2_002

تاریخ نمایه سازی: 10 مهر 1403

Abstract:

سازند سروک یکی از مهم‎‍ترین مخازن هیدروکربوری ایران، تحت شرایط فعال زمین‎‍ساختی در نواحی مختلف زاگرس، از جمله خلیج فارس نهشته شده و تکامل یافته است. مطالعه حاضر به دنبال بررسی آثار ناشی از فعالیت‎‍های زمین‎‍ساختی بر خصوصیات رخساره‎‍ای و تاریخچه تحولات دیاژنزی سازند سروک در نواحی شرقی و غربی خلیج فارس بوده است. نتایج مطالعات رخساره‎‍ای حاکی از نهشته شدن سازند سروک در یک پلاتفرم کربناته نوع رمپ است. در بخش شرقی خلیج فارس، رخساره‎‍های رسوبی عضو میشریف (سروک بالایی) اساسا در بخش‎‍های درونی پلاتفرم (لاگون، شول، واریزه‎‍های ریفی) و رخساره‎‍های عضو خاتیا (سروک پایینی) عمدتا در بخش‎‍های عمیق و بیرونی پلاتفرم (رمپ بیرونی) نهشته شده‎‍اند. در بخش غربی خلیج فارس، سازند سروک طیفی از رخساره‎‍های کم عمق تا عمیق را در بر می گیرد که فراوانی رخساره‎‍های دریای باز (رمپ میانی و رمپ بیرونی) بسیار چشمگیرترند. دو سکانس رسوبی رده پایین (رده چهارم) و یک سکانس رسوبی رده بالا (رده سوم) در این سازند شناسایی شده‎‍اند که انطباق بالایی را با دیگر نواحی زاگرس و صفحه عربی نشان می‎‍دهند. آثار دیاژنزی مرتبط با یک سطح رخنمون یافتگی قدیمه در بالاترین بخش سازند سروک، در هر دو ناحیه شرقی و غربی خلیج فارس مشاهده شده‎‍اند. انحلال جوی، گسترش افق‎‍های پیزوئیدی و آغشتگی به اکسیدهای آهن، از جمله مهم‎‍ترین فرآیندهای دیاژنزی مرتبط با این سطوح رخنمون یافتگی دیرینه اند. ضخامت سازند سروک تغییرات درخور توجهی را در بخش‎‍های مختلف خلیج فارس نشان می‎‍دهد. همچنین رخساره‎‍های رسوبی این سازند نیز تغییرات جانبی درخور توجهی در ناحیه مطالعه شده دارند. تاثیرپذیری ضخامت و تغییرات ماهیت رخساره‎‍های رسوبی سازند سروک در ارتباط با ساختارهای پی‎‍سنگی، حاکی از فعالیت آنها در زمان نهشت این سازند در خلیج فارس اند و این وقایع بالاآمدگی زمین ساختی، اثر زیادی بر روند تاریخچه تدفین سازند سروک گذاشته‎‍اند. برآیند این خصوصیات رخساره‎‍ای و دیاژنزی در نهایت، کیفیت مخزنی سازند سروک را در نواحی مطالعه شده تحت تاثیر قرار داده است.

Authors

مرضیه محمودی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده زمین شناسی، دانشکدگان علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران

حمزه مهرابی

استادیار دانشکده زمین شناسی، دانشکدگان علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران

رضا نوزعیم

استادیار دانشکده زمین شناسی، دانشکدگان علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Abbasi A.I. Al-Lazki A.I. Al Kindi M.H. (Eds.). ۲۰۲۱. Tectonic ...
  • Choquette P.W. James N. McIlreath I. Morrow D. ۱۹۹۰. Diagenesis. Geoscience ...
  • Curray J.R. and Moore D.G. ۱۹۶۴. Holocene regressive littoral sand, ...
  • Hollis C. ۲۰۱۱. Diagenetic controls on reservoir properties of carbonate ...
  • Keller G. ۲۰۰۸. Cretaceous climate, volcanism, impacts, and biotic effects. Cretaceous ...
  • Nairn A.E.M. and Alsharhan A.S. ۱۹۹۷. Sedimentary basins and petroleum geology ...
  • Sharp I. Gillespie P. Morsalnezhad D. Taberner C. Karpuz R. ...
  • نمایش کامل مراجع