فراتحلیل اثر برخی ماشین های برداشت بر میزان آسیب های مکانیکی غده های سیب زمینی

Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 21

This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MAM-13-3_004

تاریخ نمایه سازی: 15 مهر 1403

Abstract:

ماشین های برداشت غده های سیب زمینی به دلیل شدت عملیات و داشتن قطعات متحرک فلزی، باعث ایجاد آسیب های مکانیکی می شوند. میزان این آسیب ها با توجه به ساختمان، تعداد قطعات متحرک و نحوه کارکرد ماشین برداشت، متفاوت است. همچنین افزایش حساسیت غده های سیب زمینی نسبت به آسیب های مکانیکی در حین برداشت، باعث افزایش این آسیب ها شده و این در حالی است که در زمان انبارداری نیز موجب فساد بیشتر غده های سیب زمینی و افزایش خسارت ناشی از آن نیز می شود. در پژوهش حاضر بر مبنای نتایج و توصیه پژوهشهای انجام شده در داخل کشور، به صورت مرور نظام مند و از روش فراتحلیل (متا آنالیز)، اثر برخی از ماشین های برداشت بر میزان آسیب های مکانیکی غده های سیب زمینی بررسی شد. مقاله های منتشر شده در نشریه های علمی، گزارش های نهایی پروژه های تحقیقاتی، مقاله های ارائه شده در همایش های علمی و نیز پایان نامه های دانشجویی با استفاده از کلید واژه های استاندارد مرور شد. سپس آنهایی که دارای معیارهای ورود به پژوهش بودند، پس از کنترل کیفی با استفاده از مدل تصادفی وارد فرآیند فراتحلیل شدند. نتایج نشان داد که ماشین سیب زمینی کن با زنجیر نقاله یک قسمتی بدون تکان دهنده، با کمترین آسیب مکانیکی با میزان ۰۴/۱۹ درصد، به عنوان مناسب ترین ماشین برای برداشت غده های سیب زمینی می باشد. همچنین آسیب های مکانیکی ماشین های سیب زمینی کن با زنجیر نقاله یک قسمتی با تکان دهنده، سیب زمینی کن با زنجیر نقاله دو قسمتی، سیب زمینی کن با زنجیر نقاله بلند، سیب زمینی کن غربال لرزشی و سیب زمینی کن با زنجیر نقاله کوتاه یک قسمتی با تکان دهنده به ترتیب ۴۶/۱۹، ۲۶/۲۰، ۸۵/۲۱، ۰۴/۲۴ و ۱۴/۲۴ درصد بودند. بنابراین به منظور کاهش آسیب های مکانیکی توصیه می شود که در خاک های سبک از سیب زمینی کن با زنجیر نقاله یک قسمتی و در خاک های سنگین با زنجیر نقاله دو قسمتی استفاده شود. قبل از برداشت، لازم است تا رطوبت مزرعه با آبیاری سبک به حد قابل قبول برسد.

Authors

محمدرضا بختیاری

بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی. مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.

رضا بهراملو

هیات علمی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی. مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

امید قهرایی

بخش مهندسی مکانیک. دانشکده مهارت و کارآفرینی. واحد اصفهان (خوراسگان). دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان. ایران.