ارزیابی مقایسه ای مقادیر پروتئین و الگوی الکتروفورتیک پروتئین های شیر گاومیش و شیر گاو با روش SDS-PAGE
Publish place: Research on Animal Production، Vol: 15، Issue: 44
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 45
This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RAP-15-2_012
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1403
Abstract:
مقدمه و هدف: شیر یک مایع پیچیده فیزیولوژیکی و بیولوژیکی است که حاوی آب، پروتئین، لاکتوز، چربی، ویتامین ها و مواد معدنی است. پروتئین های شیر (لاکتوفرین و لاکتوپراکسیداز) به دلیل داشتن اثر ضد میکروبی و تعدیل کننده ایمنی شناخته شده است. در بیش از نیمی از جمعیت جهان شیر و فراورده های شیر گاومیش مصرف میشوند. شیر گاومیش به دلیل خواص منحصر بهفرد در کشورهای در حال توسعه بسیار مورد توجه قرار گیرد و پرورش آن در ایران از دیرباز وجود داشته است. پروتئین های اصلی شیر کازئین و آب پنیر هستند. کازئین به شکل میسل وجود دارد و ۸۰ درصد پروتئین های شیر شامل آلفا اس یک کازئین، آلفا اس دو کازئین، بتا کازئین و کاپا کازئین می باشد. پروتئین های آب پنیر حدود ۲۰ درصد پروتئین های شیر هستند که دارای چهار جزء اصلی شامل بتالاکتوگلوبولین، آلفالاکتالبومین، آلبومین سرم گاوی و ایمونوگلوبولین هستند. پروتئین هایی مانند لاکتوفرین، پروتئوز پپتون، کالمودولین، پرولاکتین و پروتئین های اتصال دهنده فولات نیز در شیر یافت می شوند و به عنوان پروتئین های فرعی در نظر گرفته می شوند. پروتئین های شیر اثرات مثبتی بر ساختارهای مختلف بدن مانند سیستم ایمنی، عصبی، گوارشی و سیستم قلبی عروقی دارند. علاوه بر این، پروتئین های شیر به عنوان طیف گسترده ای از پپتیدهای فعال بیولوژیکی با فعالیت های تغذیه ای و ایمنی برتر در نظر گرفته می شوند. بنابراین دستیابی به اطلاعات کاملی درباره خواص فیزیکوشیمیایی شیر گونه های مختلف و ارزش تغذیه ای آن برای تکنولوژی شیر مایع ضروری به نظر می رسد. پروتئین های شیر بهطور مداوم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند و اطلاعات مربوط به این سیستم بسیار مهم و پیچیده در سال های اخیر به طور فزاینده ای افزایش یافته است که عمدتا به دلیل پیشرفت های تکنولوژی بوده است. علاوه بر این، به دلیل افزایش آگاهی در مورد پروتئین های فعال زیستی موجود در شیر، وسعت کار تحقیقاتی بر روی تجزیه و تحلیل پروتئین های موجود در شیر بهطور قابلتوجهی افزایش یافته است. مطالعه حاضر با هدف اندازه گیری مقادیر پروتئین تام نمونه های شیر گاو و گاومیش در شرایط آب و هوایی استان خوزستان انجام شد. همچنین الگوی الکتروفورتیک پروتئین های شیر گاومیش با شیر گاو مقایسه گردید.
مواد و روش ها: نمونه های شیر، از ۳۰ گاو و ۳۰ گاومیش به ظاهر سالم از روستاهای اطراف شهرستان شوشتر و گاوداری های شهرستان مسجدسلیمان جمع آوری گردید. پس از آن پروتئین های شیر خام به روش کجلدال مورد ارزیابی قرار گرفت.
جهت سنجش پروتئین های شیر، ابتدا شیر با اضافه شازی اسید سولفوریک و در کنار حرارت ملایم هضم شد. هضم کامل تا زمان بیرنگ شدن شیر ادامه مییابد. پس از خنک شدن، با اضافه سازی اسید بوریک و متیل رد تقطیر انجام شد و محتویات با تترازول اسید سولفوریک ۰/۱ نرمال تیتر شد. اولین تغییر رنگ نشانه پایان تیتراسیون بود. در نهایت میزان پروتئین محاسبه گردید. در مرحله بعد سرم شیر جداسازی شد و با روش صفحات سدیم دودسیل سولفات میزان پروتئین شیر در این دو نوع دام مقایسه گردید. در این تکنیک مولکول های پروتئینی شیر با استفاده از سدیم دودسیل سولفات به صورت خطی در می آیند و حرکت آنها بر اساس وزن می باشد به طوریکه هرچه پروتئین بزرگتر باشد مسافت طی شده کمتر خواهد بود. ارتباط مسافت طی شده پروتئین ها با لگاریتم وزن مولکولی آنها بررسی شد و پروتئینهای شیر شناسایی گردید. برای مقایسه میانگین توتال پروتئین در گاو و گاومیش، از آنالیز آماری تیتست استفاده شد. سطح اطمینان ۹۵ درصد از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد (۰/۰۵>p).
یافته ها: در صفحات سدیم دودسیل سولفات، نمونه های استاندارد بر طبق مارکر پروتئینی توانستند باندهای ۱۴، ۱۸، ۲۲ و ۷۰ کیلو دالتونی برای پروتئین های آلفا لاکتالبومین، بتالاکتوگلوبولین، کازئین و آلبومین ایجاد کنند. میانگین پروتئین شیر گاومیش برابر با ۱/۷۹±۴/۷۱ میلی گرم در لیتر و برای پروتئین شیر گاو ۱/۱۹±۳/۹۱ میلی گرم در لیتر است که میزان پروتئین تام در شیر گاومیش به طور معنی دار بیشتر از گاو است (۰/۰۵>p). علاوه بر این مشخص گردید که شیر گاو نسبت به شیر گاومیش میزان بتالاکتوگلوبولین و کازئین کمتری دارد، درحالیکه میزان آلفالاکتالبومین شیر گاو از شیر گاومیش بالاتر بود. باندهای حاصل از الکتروفورز کازئین و آلفا لاکتالبومین بر روی ژل نشان میدهد تنوع ژنتیکی در بین زیرواحدهای کازئین و آلفالاکتالبومین در شیر گاو و گاومیش وجود دارد.
نتیجه گیری: در ارتباط با مقایسه پروفایل پروتئینی در حیوانات گزارشات مختلفی وجود دارد که نشان می دهد در گونه های مختلف حیوانات، پروفایل پروتئینی شیر متفاوت است. تاکنون به مقایسه پروفایل پروتئینی شیر گاو و گاومیش پرداخته نشده که در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفته است. به طور کلی مطالعه حاضر نشان می دهد شیر گاو و گاومیش از نظر پروفایل پروتئین های موجود در شیر متفاوت هستند و با توجه به بالاتر بودن میزان پروتئین تام و به ویژه میزان کازئین و بتالاکتوگلوبولین در شیر گاومیش در مقایسه با شیر گاو، به نظر میرسد ارزش غذایی شیر گاومیش در مقایسه با شیر گاو بیشتر باشد.
Keywords:
Amino Acid , Biotechnology , Dairy product , Livestock , Nutritional value , ارزش غذایی , اسید آمینه , بیوتکنولوژی , دام , فراورده لبنی
Authors
مریم کریمی دهکردی
Department of Clinical Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
حدیث کرم پور
Department of Food Industry Engineering, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Shoushtar, Iran
سیده زینب پیغمبرزاده پیغمبرزاده
Department of Veterinary medicine, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Shoushtar, Iran
مجید غلامی آهنگران
Department of Clinical Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :