اعتبارسنجی نسخه فارسی مقیاس رتبه بندی برنامه های کاربردی همراه (مارس) در حوزه بارداری
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 36
This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJOGI-27-6_001
تاریخ نمایه سازی: 13 آبان 1403
Abstract:
مقدمه: برنامه های کاربردی همراه در دوران بارداری می توانند به زنان باردار کمک کنند تا مراقبت های سلامتی را برای خود و نوزادشان ارتقاء دهند. مقیاس رتبه بندی برنامه های کاربردی سلامت همراه (MARS) یکی از ابزارهای معتبر به زبان انگلیسی برای سنجش کیفیت این برنامه هاست که نسخه فارسی آن در برنامه های حوزه بارداری در این مطالعه اعتبارسنجی شد. روش کار: در این مطالعه مقطعی، مقیاس رتبه بندی برنامه های کاربردی سلامت همراه (MARS)، به فارسی ترجمه و به انگلیسی بازترجمه و با فرمت اولیه مقایسه شد. فرمت فارسی مقیاس برای ارزیابی ۴۴ برنامه کاربردی همراه فارسی در حوزه بارداری استفاده شد. روایی صوری، روایی محتوا و روایی ملاکی (همگرا و واگرا)، پایایی به روش آلفای کرونباخ و توافق ارزیابان سنجش شد. ۱۱ نفر از متخصصان حوزه انفورماتیک پزشکی و مدیریت اطلاعات سلامت در مرحله روایی محتوا و دو نفر کارشناس مامایی در مرحله ارزیابی برنامه های کاربردی حوزه مامایی همکاری داشتند. تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۵) و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و درون طبقه ای و آزمون تی دانشجویی انجام شد. یافته ها: در مرحله سنجش روایی محتوا هر ۲۳ آیتم مقیاس تایید و برخی ویرایش های مورد نیاز جهت حفظ وضوح و سادگی آنها انجام شد. روایی همگرا و واگرا تایید شد. ضریب همبستگی بین نمره زیرمقیاس ها (مشغولیت، عملکردی، زیبایی شناسی و اطلاعات) با نمره کل مارس برای ارزیاب اول از ۸۵/۰ تا ۹۲/۰ و برای ارزیاب دوم از ۷۷/۰ تا ۹۲/۰ بود. بین نظر ارزیابان در رتبه بندی کیفیت تمام زیرمقیاس ها در ۴۴ برنامه بارداری رابطه مثبت و معناداری وجود داشت. آلفای کرونباخ برای کل مقیاس در دو ارزیابی ۹۳/۰ و ۹۱/۰ محاسبه شد. نتیجه گیری: با توجه به شاخص های محاسبه شده در این مطالعه، مقیاس رتبه بندی برنامه های کاربردی سلامت همراه، ابزاری روا و پایا در حوزه بارداری است. نتایج این مطالعه برای متخصصان، طراحان و ارزیابان برنامه های کاربردی همراه در حوزه بارداری قابل استفاده است وزنان باردار از بهره برداران اصلی آن هستند.
Keywords:
Authors
رسول نوری
استادیار مدیریت اطلاعات سلامت، مرکز تحقیقات فناوری اطلاعات در امور سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
راحله سموعی
استادیار علوم بهداشتی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
فیروزه زارع فراشبندی
دانشیار کتابداری و اطلاع رسانی، مرکز تحقیقات فناوری اطلاعات در امور سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
محبوبه شیروانیان
کارشناس ارشد کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :