Comparison of educational programs in Sanandaj kindergartens with the Hi-Scope educational program
This Preprint With 11 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
Index date: 8 December 2024
Comparison of educational programs in Sanandaj kindergartens with the Hi-Scope educational program abstract
Comparison of educational programs in Sanandaj kindergartens with the Hi-Scope educational program Keywords:
Comparison of educational programs in Sanandaj kindergartens with the Hi-Scope educational program authors
آموزگار ابتدایی - استخدام رسمی آموزش و پرورش
مقدمه/پیشینه تحقیق
در دهه های اخیر، توجه به دوره پیش دبستانی به عنوان یکی از مهم ترین مراحل رشد کودکان، افزایش یافته است. این دوران از دیدگاه بسیاری از محققان، یک فرصت طلایی برای ایجاد پایه های آموزش و پرورش است که تاثیرات آن تا سال ها در زندگی فردی و اجتماعی کودک باقی می ماند (حکیمزپاول و همکاران، 2021). پژوهش ها نشان می دهند که رشد اجتماعی، عاطفی و شناختی در این دوره به شدت تحت تاثیر کیفیت و نوع برنامه های آموزشی قرار دارد (طلایی و بزرگ، 1394). به همین دلیل، توجه به رویکردهای نوین در طراحی و اجرای برنامه های آموزشی پیش دبستانی ضروری است.
یکی از الگوهای مطرح و اثربخش در آموزش پیش دبستانی، «های اسکوپ» است که در دهه 1960 توسط دیوید ویکارت در ایالات متحده طراحی شد. این الگو بر یادگیری کودک محور و استفاده از محیط های آموزشی غنی تاکید دارد و به عنوان رویکردی کارآمد در بهبود کیفیت آموزش در مناطق مختلف شناخته می شود. از جمله ویژگی های مهم این رویکرد می توان به تاکید بر مهارت های اجتماعی، شناختی و خلاقانه کودکان اشاره کرد (ویکارت، 1997). در همین راستا، پژوهش ها نشان می دهند که مزایای طولانی مدت برای شرکت کنندگان در برنامه های های اسکوپ شامل افزایش سطح سواد، موفقیت در مدرسه، اشتغال، کاهش سوء مصرف مواد، کاهش فعالیت های بزه کارانه و جنایی، و کاهش بارداری در نوجوانی است (پورموید و یزدخواستی، 1400).
پژوهش های انجام شده در داخل کشور نیز به بررسی اثرات مثبت اجرای برنامه های آموزشی مشابه با مدل های بین المللی پرداخته است. به ویژه، نتایج پژوهش ها نشان می دهد که رویکردهای نوین مانند «های اسکوپ» تاثیر بیشتری در افزایش مهارت های اجتماعی و خلاقیت نوآموزان دارند (سلطانی، هاشمی و اقدسی، 1400). در این راستا، الگوهای آموزشی در ایران، به ویژه در مهدکودک ها، همچنان به طور عمده از روش های سنتی پیروی می کنند که ممکن است نتایج مورد انتظار را به طور کامل برآورده نکنند (کریمی، 1396).
پژوهش های انجام شده در خارج از کشور نیز نشان داده اند که اجرای الگوهای مشابه های اسکوپ به طور گسترده در کشورهای مختلف از جمله ایالات متحده و آلمان توانسته است تاثیرات مثبتی در زمینه های مختلف اجتماعی و اقتصادی از خود بر جای بگذارد. برای مثال، در آمریکا، برنامه های آموزش پیش دبستانی بر اساس این الگو به طور قابل توجهی بر نرخ موفقیت در مدرسه، اشتغال و کاهش جرم تاثیر گذاشته است (شوینهارت، 2007). نتایج این تحقیقات بر اهمیت پیاده سازی سیستم های آموزشی به طور کامل و با رعایت استانداردهای علمی تاکید دارد تا بتوان از این روش ها به بهترین نحو در کشورهای مختلف، از جمله ایران، بهره برداری کرد (بلفیلد و همکاران، 2006).
در این پژوهش، هدف بررسی انطباق و مقایسه برنامه های آموزشی مهدکودک های سنندج با رویکرد آموزشی های اسکوپ است. این تحقیق به دنبال شناسایی شباهت ها و تفاوت های موجود میان این برنامه ها در ابعاد مختلف از جمله اهداف، محتوا، روش های آموزش و ارزیابی است.
مراجع و منابع این Preprint: