سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

ارزیابی پیکره بندی فضایی در نگرش طراحی خانه های صفوی و قاجار با بهره گیری از روش نحو فضا (مطالعه موردی: خانه های اقلیم گرم و خشک)

Publish Year: 1403
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 31

This Paper With 21 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

JR_JISIA-3-5_011

Index date: 5 March 2025

ارزیابی پیکره بندی فضایی در نگرش طراحی خانه های صفوی و قاجار با بهره گیری از روش نحو فضا (مطالعه موردی: خانه های اقلیم گرم و خشک) abstract

در بسیاری از نگرش های طراحی، صورت و کالبد در اولویت است، این در حالی است که پرداختن به مولفه های کیفی در نگرش طراحی معمار، اهمیت بسیاری دارد. ظرف مکان با نگرش فرهنگی، اجتماعی و معنایی گره خورده است. این نگرش فراتر از مطالعات میدانی، با ابزار گوناگون به واکاوی معماری می پردازد و نحو فضا روشی است که در مولفه های ذهنی طراح و کاربر یافت می شود. بررسی ارتباطات موجود میان فضاهای مختلف در هر سیستم پیکره بندی، در قالب مفهوم «نحو فضا» شناخته می شود و این رویکرد در طراحی، موجب ایجاد ارتباطات عملکردی و فضایی کارآمد در ساختمان ها می شود. این پژوهش به تبیین و ارزیابی پیکره بندی فضایی خانه های صفوی و قاجار با استفاده با بهره گیری از روش نحو فضا، در اقلیم گرم و خشک، می پردازد. روش این پژوهش توصیفی  تحلیلی و اطلاعات اولیه ازطریق مطالعات کتابخانه ای و مقالات علمی جمع آوری و با بررسی منابع همسو، داده هایی در زمینه پیکره بندی فضایی، نظریه نحو فضا و مفاهیم مرتبط ارائه می شود. در گام بعد، با استفاده از نرم افزار UCL Depthmap تحلیل های مرتبط با مطالعات، در زمینه کنترل، ارتباط، عمق، آنتروپی و هم پیوندی شکل می گیرد. با توجه به شاکله غالب درون گرایی در ابنیه سنتی ایران، سه خانه از دوران صفوی و سه نمونه از دوران قاجار به صورت هدفمند، برای ارزیابی تطبیقی نگرش طراحی درون بنا در زمینه های مذکور انتخاب گردید. نتایج به دست آمده از تحلیل های نرم افزاری نشان می دهد که رویکرد عینی در نگرش اقلیمی در طراحی این بناها، اولویت طراح است و اگرچه می توان به تبیین نگرش تاریخی تکاملی و اثبات نگرش فضاگرا در بناهای این دوران پرداخت؛ اما بنابر پژوهش نگارندگان تغییرات محسوسی در طراحی روابط و پیکره بندی فضایی میان دو دوره در خانه ها  یافت نمی شود. در نگرش معماری سنتی ایرانی بعد از اسلام، تبیین فضاهای باز و بسته و میانه همسو با سطوح معنا در لایه های سطحی و عمیق عینیت و سطوح هویت در عمق های مختلف ذهنیت مخاطب شکل می گیرد. در نگاه کیفی مانند محرمیت بر سازمان دهی فضاها در چینش سلسله مراتبی یا پیرامون حیاط مرکزی تاثیر گذار بوده و بر پیکره بندی فضایی این بناها موثر است.

ارزیابی پیکره بندی فضایی در نگرش طراحی خانه های صفوی و قاجار با بهره گیری از روش نحو فضا (مطالعه موردی: خانه های اقلیم گرم و خشک) Keywords:

ارزیابی پیکره بندی فضایی در نگرش طراحی خانه های صفوی و قاجار با بهره گیری از روش نحو فضا (مطالعه موردی: خانه های اقلیم گرم و خشک) authors

محسن اورعی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه معماری و شهرسازی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی، اصفهان، ایران.

مژده ملاباشی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه معماری و شهرسازی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی، اصفهان، ایران.

رامتین مرتهب

استادیار، گروه معماری و شهرسازی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی، اصفهان، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
امینی گوهرریزی، سحر و یظهری کرمانی، علی (۱۴۰۰). تحلیل الگوی ...
https://doi.org/۱۰.۳۰۴۷۹/at.۲۰۲۰.۱۳۰۹۵.۱۴۹۰حاجیان، مینا، علی تاجر، علی، و مهدوی نژاد، محمد جواد ...
مردانی، علی (۱۴۰۱). تحلیلی بر ساختار اجتماعی در پیکربندی فضایی ...
معماریان، غلامحسین (۱۳۸۱). نحو فضای معماری. تهران: صفه ...
مهدوی نژاد، محمدجواد و مشایخی، محمد (۱۳۸۹). بایسته های طراحی ...
لینچ، کوین (۱۳۷۲). سیمای شهر. ترجمه منوچهر مزینی. تهران: دانشگاه ...
عظمتی، حمیدرضا، امینی فر، زینت و پورباقر، سمیه (۱۳۹۵). الگوی ...
سعیدی کیا، ندا (۱۳۹۷). سیر تحول معماری مدارس ایران در ...
Orhun, D., Hillier, B., & Honson, J.(۱۹۹۵). Spatial types in ...
pyramids at Saqqara, stepped pyramid in background. Architecture Library. Hesburgh ...
Mojsov, B. (۲۰۰۱). The ancient Egyptian underworld in the tomb ...
Shore, S.N. (۲۰۰۸). Forces in Physics: A Historical Perspective. Greenwood ...
Verner, M. (۲۰۰۷). The pyramids: the mystery, culture, and science of ...
Warburton, D. (۲۰۱۲). Architecture, power, and religion: Hatshepsut, Amun & Karnak ...
نمایش کامل مراجع