سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

ارزیابی تحمل به تنش خشکی لاین های پیشرفته ذرت با استفاده از صفات زراعی و مورفولوژیکی

Publish Year: 1403
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 35

This Paper With 28 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

JR_CBB-3-4_006

Index date: 5 March 2025

ارزیابی تحمل به تنش خشکی لاین های پیشرفته ذرت با استفاده از صفات زراعی و مورفولوژیکی abstract

مقدمه: تنش خشکی به عنوان یکی از اصلی ترین چالش های کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک جهان مطرح است که می تواند به کاهش رشد، فتوسنتز و در نهایت عملکرد گیاهان منجر شود. به دلیل تاثیر مستقیم تنش خشکی بر امنیت غذایی اهمیت شناسایی و اصلاح ژنوتیپ های متحمل به خشکی ، افزایش یافته است. ذرت (Zea mays L.)، به عنوان یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی در جهان، نقش کلیدی در تامین مواد غذایی و صنعتی دارد. با توجه به افزایش تقاضا برای ذرت در سال های اخیر، تضمین تولید پایدار آن در شرایط کم آبی ضروری است. در این پژوهش، تلاش شده است تا تحمل به خشکی لاین های پیشرفته ذرت (نسل هشتم خودگشنی) ارزیابی شود و ژنوتیپ های متحمل برای استفاده در برنامه های به­نژادی شناسایی شوند.مواد و روش ها: آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در دو شرایط نرمال رطوبتی (دور آبیاری ۵ روز در ظرفیت مزرعه ۸۰ درصد) و تنش خشکی (دور آبیاری ۱۰ روز در ظرفیت مزرعه ۵۰ درصد) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان اجرا شد. ۴۰ لاین پیشرفته ذرت بر اساس صفات زراعی و مورفولوژیکی شامل روز تا رسیدگی، ارتفاع گیاه، ارتفاع اولین بلال، طول و عرض برگ، تعداد بلال در بوته، تعداد دانه در بلال، تعداد ردیف دانه، طول و عرض دانه، وزن صد دانه، و عملکرد تک بوته ارزیابی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تجزیه واریانس مرکب، آزمون مقایسه میانگین توکی، و روش های چندمتغیره مانند تجزیه خوشه ای انجام شد.یافته ها: نتایج نشان داد که اثر متقابل لاین × محیط برای بیشتر صفات مورد مطالعه معنی دار بود، که حاکی از تفاوت واکنش لاین ها به شرایط آبیاری مختلف است. نتایج مقایسه میانگین صفات نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش صفات عملکرد تک بوته، تعداد دانه در بلال، عرض دانه و تعداد بلال در بوته به­ترتیب به میزان ۸/۵۰، ۸/۳۲، ۲/۲۸ و ۱/۲۷ درصد شده است، در حالی­که کمترین تغییرات را صفات روز تا رسیدگی (۶/۶ درصد) و ارتفاع بوته (۳/۱۳درصد) نشان دادند. لاین های ۱، ۶ و ۳۵ عملکرد بالاتری در هر دو شرایط داشتند و بر اساس شاخص تحمل به تنش به­عنوان ژنوتیپ های متحمل شناسایی شدند. بنابراین این لاین ها می توانند به عنوان پایه های ژنتیکی مناسب برای ایجاد ارقام جدید و متحمل تر مورد استفاده قرار گیرند. تجزیه خوشه ای لاین ها را در گروه های مختلفی دسته بندی کرد و تنوع ژنتیکی بالایی میان آن ها نمایان شد که بیانگر قابلیت بالا برای انتخاب ژنوتیپ های مناسب در برنامه های به­نژادی است. نتایج تجزیه خوشه ای صفات نیز نشان داد که صفت تعداد دانه در بلال با عملکرد در یک گروه قرار دارند و این صفت یک معیار کلیدی در شناسایی لاین های متحمل پرمحصول است.نتیجه گیری: این پژوهش نشان داد که تنش خشکی تاثیر معناداری بر صفات زراعی و مورفولوژیکی ذرت دارد و صفات مرتبط با عملکرد تک بوته بیشترین حساسیت را به تنش نشان دادند. لاین های ۱، ۶ و ۳۵ به عنوان متحمل ترین لاین ها شناسایی شدند و پیشنهاد می شود در برنامه های به­نژادی برای افزایش تحمل به خشکی مورد استفاده قرار گیرند. همچنین، نتایج تجزیه خوشه ای نشان داد که تنوع ژنتیکی قابل توجه میان لاین ها، ابزار ارزشمندی برای انتخاب ژنوتیپ های مطلوب است. بهره گیری از صفت تعداد دانه در بلال به عنوان معیار انتخاب در برنامه های به­نژادی ذرت پیشنهاد می شود تا عملکرد پایدار و بهبود یافته در شرایط خشکی تضمین گردد.

ارزیابی تحمل به تنش خشکی لاین های پیشرفته ذرت با استفاده از صفات زراعی و مورفولوژیکی Keywords:

ارزیابی تحمل به تنش خشکی لاین های پیشرفته ذرت با استفاده از صفات زراعی و مورفولوژیکی authors

مهدی رحیمی

گروه بیوتکنولوژی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران.

آمنه میان آبادی

گروه اکولوژی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران.

ماندیپ ردو

گروه گیاه، خاک و سیستم های کشاورزی، دانشگاه ایلینوی جنوبی، کاربوندیل، ایالات متحده آمریکا.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Ali, F., Kanwal, N., Ahsan, M., Ali, Q., Bibi, I., ...
Fernandez, G.C. ۱۹۹۲. Effective selection criteria for assessing plant stress ...
Flint-Garcia, S.A., Buckler, E.S., Tiffin, P., Ersoz, E., & Springer, ...
Shemer, H., Wald, S., & Semiat, R. ۲۰۲۳. Challenges and ...
نمایش کامل مراجع