خوانشی نو درباره اختلاف قرائت آیه ۲۲۲ سوره بقره و آثار فقهی - حقوقی آن برای زنان با تاکید بر دیدگاه امام خمینی (ره)
Publish Year: 1403
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 21
This Paper With 24 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_ZAN-7-14_003
Index date: 16 March 2025
خوانشی نو درباره اختلاف قرائت آیه ۲۲۲ سوره بقره و آثار فقهی - حقوقی آن برای زنان با تاکید بر دیدگاه امام خمینی (ره) abstract
پیشینه بحث درباره اختلاف قرائات به عصر نزول وحی باز می گردد. اختلاف قرائات، نقشی مهم در استنباط احکام فقهی و به تبع آن در مسائل حقوقی ایفا می کند. آیه ۲۲۲ سوره «بقره» به دلیل دو قرائت مختلف، معرکه آرای فقهی است. این پژوهش می کوشد با روش توصیفی - تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای بدین پرسش پاسخ دهد که تحلیل فقهی - حقوقی دیدگاه امام خمینی (ره) درباره اختلاف قرائت آیه ۲۲۲ سوره «بقره» و احکام مستفاد از آن چیست؟ یافته مقاله آن است که بر اساس روایات صحیحه و موثقه و نیز اصاله الاحتیاط و اصل استصحاب، حرمت مباشرت با همسر پس از انقطاع خون حیض و پیش از غسل اثبات می گردد. امام خمینی (ره) معتقد است تامل در آیه، جمع عقلایی میان این دو قرائت را اقتضا دارد که بر اساس اصل بداهت، قرائت تخفیف بر تضعیف (تشدید) برتری دارد. برای جمع میان دو طایفه روایات لازم است روایت عدم جواز مباشرت قبل از غسل به دلیل مغایرت با ظاهر آیه و برخی روایات صادرشده از معصومان (ع) بر کراهت حمل گردد. همچنین از جمله احکام حقوقی مستفاد از آیه ۲۲۲ سوره «بقره»، جایزنبودن طلاق در مدت عادت زنانگی و صحیح نبودن طلاق در طهر غیرمواقعه است. نوآوری مقاله، در تحلیل و بررسی دو قرائت مختلف درباره آیه ۲۲۲ سوره «بقره» با تاکید بر دیدگاه امام خمینی (ره) و نیز اثبات برتری قرائت تخفیف بر اساس ادله روایی و مبتنی بر جمع عقلایی میان دو طایفه مختلف از روایات است؛ همچنین تبیین احکام حقوقی مستفاد از آیه پیش گفته از دیگر نوآوری های مقاله است.
خوانشی نو درباره اختلاف قرائت آیه ۲۲۲ سوره بقره و آثار فقهی - حقوقی آن برای زنان با تاکید بر دیدگاه امام خمینی (ره) Keywords:
خوانشی نو درباره اختلاف قرائت آیه ۲۲۲ سوره بقره و آثار فقهی - حقوقی آن برای زنان با تاکید بر دیدگاه امام خمینی (ره) authors
علی کارشناس
استادیار علوم اسلامی، گروه فقه و حقوق، پژوهشگاه امام صادق (ع)، قم، ایران
حمید نگارش
دانشیار علوم اسلامی، پژوهشگاه امام صادق (ع)، قم، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :