تجربه آستانهای در شمایلنگاری شیعی دوره قاجار
Publish place: jelve-y-honar، Vol: 16، Issue: 4
Publish Year: 1403
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 20
این Paper فقط به صورت چکیده توسط دبیرخانه ارسال شده است و فایل کامل قابل دریافت نیست. برای یافتن Papers دارای فایل کامل، از بخش [جستجوی مقالات فارسی] اقدام فرمایید.
نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_JJHJOR-16-4_008
Index date: 18 March 2025
تجربه آستانهای در شمایلنگاری شیعی دوره قاجار abstract
یکی از رویکردهای بدیع نسبت به ارتباط بین تجربه زیباییشناختی و تجربه دینی، واکاوی این ارتباط ذیل مفهوم تجربه آستانهای است که بسط و گسترش آن توسط افرادی چون اریکا فیشر مورد ارزیابی مجدد قرار گرفته است. از دید فیشر اگرچه تمام تجربههای آستانهای را نمیتوان زیباشناختی لحاظ کرد اما آن دسته تجربه های آستانهای که هدفشان سیر و گذاری درونی است و مشخصههای دگرگونساز خاصی دارند با تجربههای دینی دارای وجوه اشتراک خاصی میشوند. از همینرو، در مقاله حاضر این مسئله مطرح شده است که این دو سنخ تجربه، پیرامون یکی از وجوه متمایز هنرهای اسلامی که در دوره قاجار ظهور یافته و از آن به عنوان شمایلنگاری شیعی یاد میشود، به چه نحوی دارای وجوه مشترک هستند؛ در همین راستا برای واکاوی ماهیت تجربه مخاطب هنگام مواجهه با شمایل شیعی خوانش فیشر از تجربه آستانه ای مدنظر قرار گرفته است. شمایلنگاری شیعی در این دوره تاریخی دارای تنوع بسیار قابل توجهی است که در سطح وسیعی در جامعه بازتولید شدهاند لذا بررسی ماهیت تجربه مخاطب با این آثار اهمیت خاصی پیدا میکند؛ چراکه در کنار دارا بودن وجوه زیباشناختی، به نوعی از امکان ویژه تجربه دینی بهرهمند هستند. نهایتا، در مقاله پیشرو تلاش شده به روش تحلیلی با اشاره به پیش زمینههای این بحث و با به کار گیری خوانشی خاص از نظریه تجربه آستانهای، نقطه مشترک تجربه زیباشناختی و دینی در مواجهه مخاطب با این سبک از هنر دینی در دوره قاجار شناسایی گردد. این امر منجر به شناخت بهتر ماهیت تجربه مخاطب هنرهای دینی از منظری جدید میشود که در مطالعات هنرهای دینی در دوره اسلامی راهگشاست.
تجربه آستانهای در شمایلنگاری شیعی دوره قاجار Keywords:
تجربه آستانهای در شمایلنگاری شیعی دوره قاجار authors
محمد صادق قیصری
دانشجوی دکتری حکمت هنرهای دینی، دانشکده دین و هنر، دانشگاه ادیان و مذاهب، قم، ایران، نویسنده مسئول.
سید ابوالقاسم حسینی (ژرفا)
استادیار گروه فلسفه هنر، دانشکده مطالعات عالی هنر، موسسه آموزش عالی هنر و اندیشه اسلامی، قم، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :