سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

الگوی بهینه فنی – اقتصادی چالزنی وآتشباری تونل شماره 4 محور یاسوج-بابامیدان

Publish Year: 1382
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 2,318

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ITC06_30

Index date: 15 November 2005

الگوی بهینه فنی – اقتصادی چالزنی وآتشباری تونل شماره 4 محور یاسوج-بابامیدان abstract

علیرغم پیشرفت سامانه های مکانیزه در حفر فضاهای زیرزمینی، عملیات چالزنی وآتشباری به دلیل اقتصادی بودن و نیز قابلیت کاربرد در شرایط سخت زمین شناسی مورد استفاده قرار می گیرد، لذا طراحی بهینه الگوهای چالزنی و آتشباری در جهت به حداقل رساندن هزینه و به حداکثررساندن ایمنی کار و راندمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مقاله سعی شده است که از میان الگوهای آتشباری طراحی شده برای تونل اصلی محور یاسوج- بابامیدان در استان کهکیلویه و بویراحمد، با استفاده از روشهای مختلف از جمله روش تجربی نیترونوبل، تئوری انتقال انرژی واستفاده ازپارامترهای ژئومکانیکی منطقه و با تغییر پارامتر قطر چال مناسب ترین قطر، اقتصادی ترین الگو تعیین شود. همچنین سعی شده طراحی ها براساس روشهای تمام مقطع ونیم مقطع صورت گرفته و مقایسه اقتصادی این الگو ها نیز ملحوظ شود. همچنین از روش دستی و کامپیوتری برای طراحی استفاده شده است. براساس روش های یاد شده 35 الگوی مختلف طراحی گردیدکه تعدادی ازآنها به دلایل مهندسی، اقتصادی واجرایی مورد تأیید قرار نگرفت و ازمیان آنها الگوی شماره26 انتخاب شد. در این الگو قطرچالmm51، تعدادچال84 عدد، میزان ماده منفجره مصرفی35/281 کیلوگرم و هزینه این الگو 34976ریال بر مترمکعب می باشد

الگوی بهینه فنی – اقتصادی چالزنی وآتشباری تونل شماره 4 محور یاسوج-بابامیدان authors

سیدروح ا... تقی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشدمهندسی معدن-استخراج، دانشکده فنی ومهندسی، دانشگاه تربیت مدرس

مرتضی احمدی

استادیار بخش معدن، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه تربیت مدرس،

کامران گشتاسبی

استادیار بخش معدن، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه تربیت مدرس،

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
استوار، رحمت الله 1380، 'آتشکاری در معادن"، جلد دوم، جهاد ...
تقی زاده، سید روح الله 1381، اثر پارامترهای ژئو مکانیکی ...
Chakrab orty.A.K, Palroy.P, Jethwa.J.L , and Gupta.R.N, 1995، Blast performance ...
Hock.E, 1980 and brown.E.T, ، Underground excavation in rock? Institute ...
Langefors.U and Kihstrom.B. 1973، ،The modern technique of rock blasting', ...
Sen.G.C., 1995 4Blasting technology for mining and civil engineers , ...
Walterwild.H. 1993 _ optimal borehole and cartridge diameter', rock frogmentation ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "الگوی بهینه فنی – اقتصادی چالزنی وآتشباری تونل شماره 4 محور یاسوج-بابامیدان" توسط سیدروح ا... تقی زاده، دانشجوی کارشناسی ارشدمهندسی معدن-استخراج، دانشکده فنی ومهندسی، دانشگاه تربیت مدرس؛ مرتضی احمدی، استادیار بخش معدن، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه تربیت مدرس،؛ کامران گشتاسبی، استادیار بخش معدن، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه تربیت مدرس، نوشته شده و در سال 1382 پس از تایید کمیته علمی ششمین کنفرانس تونل ایران پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله هستند. این مقاله در تاریخ 24 آبان 1384 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2318 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که علیرغم پیشرفت سامانه های مکانیزه در حفر فضاهای زیرزمینی، عملیات چالزنی وآتشباری به دلیل اقتصادی بودن و نیز قابلیت کاربرد در شرایط سخت زمین شناسی مورد استفاده قرار می گیرد، لذا طراحی بهینه الگوهای چالزنی و آتشباری در جهت به حداقل رساندن هزینه و به حداکثررساندن ایمنی کار و راندمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مقاله سعی ... . برای دانلود فایل کامل مقاله الگوی بهینه فنی – اقتصادی چالزنی وآتشباری تونل شماره 4 محور یاسوج-بابامیدان با 11 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.