سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

شبیه سازی پالایشگاه گاز هنگام با پرومکس جهت بهینه سازی دمای آمین ورودی به برج احیاء

Publish Year: 1393
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,197

This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

NCTCC03_092

Index date: 1 September 2014

شبیه سازی پالایشگاه گاز هنگام با پرومکس جهت بهینه سازی دمای آمین ورودی به برج احیاء abstract

مزایای استفاده از شبیه ساز برای شیرین سازی گاز شامل موارد زیر می باشد. صرفه جویی اقتصادی کوچک شدن اندازه تجهیزات، کاهش انرزی مصرفی ریبویلر، کم تر شدن شدت جریان آمین در گردش، و به طور کلی دستیابی به آمین با غلظت بالاتر از مزایای استفاده از شبیه سازی برای واحد شیرین سازی گاز می باشد. قوانین ضروری و سودمندی در زمینه ارزیابی و کاربرد پارامترهای عملیاتی مورد مطالعه در یک شبیه ساز فرایند پایا (Steady- State) تعریف و شناخته شده اند. از آن جمله می توان به نسبت شدت جریان جرمی بخار تولیدی به شدت جریان حجمی آمین تمیز در گردش، دمای خوراک ورودی به برج احیاء تعیین Rich Approach برج جذب، اشاره کرد. که هر یک از این پارامترها می بایست به ترتیب به اعداد زیر نزدیک باشند.(Ib steam)/(gal amine solution) ؛1.1، 96 درجه سانتی گراد و 80-70%، لازم به ذکر است که قوانین و پارامترهای ذکر شده به عنوان قوانین سرانگشتی و نقطه شروعی برای انجام یک شبیه سازی مورد توجه قرار گرفتند. نهایتاً در این مقاله نتایج حاصل از شبیه سازی پالایشگاه گاز هنگام توسط نرم افزار ProMax، علاوه بر نزدیک بودن به پارامترهای عملیاتی، قوانین ذکر شده را نیز پوشش می دد. که این مقادیر برای شدت جریان جرمی بخار ریبویلر، شدت جریان حجمی آمین در گردش، دمای خوراک ورودی به برج احیاء، Rich Approach مربوط به H(2)S در برج جذب به ترتیب 70.52%, 96C, sgpm 1961.36, 2157.50 Ib/min بدست آمد.

شبیه سازی پالایشگاه گاز هنگام با پرومکس جهت بهینه سازی دمای آمین ورودی به برج احیاء Keywords:

شبیه سازی پالایشگاه گاز هنگام با پرومکس جهت بهینه سازی دمای آمین ورودی به برج احیاء authors

محمد محمدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود، گروه مهندسی شیمی، شاهرود، ایران

جواد سرگلزایی

عضو هیئت علمی، دانشگاه فردوسی مشهد، گروه مهندسی شیمی، مشهد، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
L, Kucka, I, M, Eugeny , Y. Kenig, A, Gorak ...
J.A. Bullin, S. T. Donnelly Alternative Flow Schemes to Reduce ...
J , A.Bullin, J, C. Polasek, J, W. Holmes Optimization ...
Application note , Promax Foundation ...
Bryan Research & Engineering, Inc..Powerful Process Simulation Technolo gy(ProMax) [online] ...
G.P. Towler, H.K. Shethna, B. Cocle, B. Hajdk., Improved Absorber-S ...
L , Lyddon., Tro ubleshooting Amine Unit Simulations, Bryan Research ...
L, Addington , C, Ness. An Evaluation of General "Rules ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "شبیه سازی پالایشگاه گاز هنگام با پرومکس جهت بهینه سازی دمای آمین ورودی به برج احیاء" توسط محمد محمدی، دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود، گروه مهندسی شیمی، شاهرود، ایران؛ جواد سرگلزایی، عضو هیئت علمی، دانشگاه فردوسی مشهد، گروه مهندسی شیمی، مشهد، ایران نوشته شده و در سال 1393 پس از تایید کمیته علمی سومین همایش ملی فن آوری های نوین شیمی و مهندسی شیمی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله آمین، شبیه سازی، پرومکس، شیرین سازی گاز، اقتصاد هستند. این مقاله در تاریخ 10 شهریور 1393 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1197 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که مزایای استفاده از شبیه ساز برای شیرین سازی گاز شامل موارد زیر می باشد. صرفه جویی اقتصادی کوچک شدن اندازه تجهیزات، کاهش انرزی مصرفی ریبویلر، کم تر شدن شدت جریان آمین در گردش، و به طور کلی دستیابی به آمین با غلظت بالاتر از مزایای استفاده از شبیه سازی برای واحد شیرین سازی گاز می باشد. قوانین ضروری و سودمندی ... . برای دانلود فایل کامل مقاله شبیه سازی پالایشگاه گاز هنگام با پرومکس جهت بهینه سازی دمای آمین ورودی به برج احیاء با 9 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.