سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

مدلسازی سیستم پس سرمایش بتن حجیم (بررسی اثر سرعت جریان آب و تراز کارگذاری لوله های خنک کننده)

Publish Year: 1384
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,935

This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

IHC05_057

Index date: 28 November 2005

مدلسازی سیستم پس سرمایش بتن حجیم (بررسی اثر سرعت جریان آب و تراز کارگذاری لوله های خنک کننده) abstract

یکی از مباحث مهم در طرح و اجرای سدهای بتنی، کنترل درجه حرارت بتن حجیم در سنین اتولیه می باشد. از روشهای متداول برای کاهش حرارت هیدراسیون، استفاده از روش پس سرمایش است که شامل سیستم لوله های خنک کننده و مدفون در بتن می باشد. زیاد بودن نرخ عملیات پس سرمایش که تا حد زیادی وابسته به دبی و دمای اولیه آب ورودی و مدت زمان انجام عملیات پس سرمایش است، نقش مهمی در ایجاد ترک های حرارتی خواهد داشت. در این مقاله اثر سرعت جریان ترازکارگذاری لوله های خنک کننده بر نرخ عملیات پس سرمایش بررسی گردیده است. جریان اب در داخل لوله ها به همراه انتقال حرارت ناشی از هیدراسیون با استفاده از روش حجم محدود و به کمک نرم افزارFluent، که قادر به حل همزمان معادلات جریان و انتقال حرارت می باشد، مدلسازی شده است. نتایج حاصله ضمن تایید صحت و دقت روش پیشنهادی، نشان می دهد سرعت جریان نقش مهمی در دمای آب خروجی از سیستم و موفقیت عملیات پس سرمایش داشته و انتخاب صحیح تراز کارگذاری لوله ها باعث تعادل دمایی بین لایه های فوقانی و تحتانی بتن می گردد.

مدلسازی سیستم پس سرمایش بتن حجیم (بررسی اثر سرعت جریان آب و تراز کارگذاری لوله های خنک کننده) Keywords:

مدلسازی سیستم پس سرمایش بتن حجیم (بررسی اثر سرعت جریان آب و تراز کارگذاری لوله های خنک کننده) authors

جلیل ابریشمی

دانشیار گروه عمران دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد

هادی نامقی

دانشجوی کارشناسی ارشد سازه های هیدرولیکی دانشگاه فردوسی مشهد

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
U.S.B.R. 1981. "Control of Cracking in mass Concrete Structures", U.S. ...
_ Kim, J.K, K.H. 2001. "Thermal analysis of hydration heat ...
Pane, I., and Hansen, W. 2002. "Concrete Hydration and Mechanical ...
Freiesleben Hansen, P., and Pedersen, E.J. 1985."Curing of Concrete Structures", ...
Schindler, A.K. 2002."Concrete Hydration, Temperature Development, and Setting at Early-Ages", ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "مدلسازی سیستم پس سرمایش بتن حجیم (بررسی اثر سرعت جریان آب و تراز کارگذاری لوله های خنک کننده)" توسط جلیل ابریشمی، دانشیار گروه عمران دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد؛ هادی نامقی، دانشجوی کارشناسی ارشد سازه های هیدرولیکی دانشگاه فردوسی مشهد نوشته شده و در سال 1384 پس از تایید کمیته علمی پنجمین کنفرانس هیدرولیک ایران پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله حرارت هیدراسیون ، پس سرمایش ، لوله خنک کننده ، تراز کارگذاری ، سرعت جریان هستند. این مقاله در تاریخ 7 آذر 1384 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1935 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که یکی از مباحث مهم در طرح و اجرای سدهای بتنی، کنترل درجه حرارت بتن حجیم در سنین اتولیه می باشد. از روشهای متداول برای کاهش حرارت هیدراسیون، استفاده از روش پس سرمایش است که شامل سیستم لوله های خنک کننده و مدفون در بتن می باشد. زیاد بودن نرخ عملیات پس سرمایش که تا حد زیادی وابسته به دبی و ... . برای دانلود فایل کامل مقاله مدلسازی سیستم پس سرمایش بتن حجیم (بررسی اثر سرعت جریان آب و تراز کارگذاری لوله های خنک کننده) با 9 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.