سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

زنان عشایر، فعال در کوچندگی و غیر فعال در توسعه (اسکان)

Publish Year: 1383
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,287
این Paper فقط به صورت چکیده توسط دبیرخانه ارسال شده است و فایل کامل قابل دریافت نیست. برای یافتن Papers دارای فایل کامل، از بخش [جستجوی مقالات فارسی] اقدام فرمایید.

نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

NCOTI01_007

Index date: 6 June 2015

زنان عشایر، فعال در کوچندگی و غیر فعال در توسعه (اسکان) abstract

زنان عشایر که هنوز در نظام ایلیاتی و کوچندگی بسر می برند از جمله افرادی هستند که در رده بندی میزان مشارکت در تولید و سهم پذیری در اشتغال مولد ، از سایر زنان جامعه ما سهم بیشتری را در اختیار دارند و بعد از آنهم زنان روستایی هستند که در نظام های سنتی بهره برداری کشاورزی مثل نظام ملکی خانگی زندگی می کنند آنها از سحرگاه تا دیروقت شب را در خانه و مزرعه مشغول کار هستند. وظایف زن عشایری و روستایی در امور خانه داری و بخشی از فرایند تولید کشاورزی و دامداری و صنایع دستی چنان در هم امیخته است که گویی مکمل یکدیگرند در چنین نظامی است که دختر بچه ها از خرداسالی برای قبول مسئولیت های متفاوت ولی مکمل همدیگر تربیت می شوند و از همان دوران وظایف خانه داری و مشارکت در مزرعه و مرتع و کارگاه صنایع دستی را تجربه می کنند و به دلیل ثباتی که قرن ها در این نظام وجود داشته است آینده هر دختر بچه عشایری را می توان در رفتار مادرش مشاهده کرد. با تغییر نظام کشاورزی و انتقال از ارباب رعیتی به خرده مالکی و همچنین در فرایند اسکان عشایر و پیدایش زمینه های توسعه در نظام کوچ، زن روستایی،به مرور از مزرعه به خانه رانده شد و زن عشایر هم اکثریت وظایف خودش را در دامداری و صنایع تبدیلی سنتی از دست داد و خانه نشین شد. این تغییر که خیلی سریع و در طول کمتر از یک نسل و بدون برنامه ریزی اتفاق افتاده است گرچه عنوان توسعه را همراه خود دارد ولی هدیه آن به زن عشایری بیکار کردن او بوده بدون اینکه فعالیتی را برای اوقات فراغت به وجود آمده او جانشین کند. شاید هم او زمینه های بهره مندی از این تحولات را در خود نداشته است چون نه سواد مناسبی داشته که کتاب بخواند و نه کار دیگری می دانسته که تغییر شغل دهد و نه فرصتهای مناسبی در منطقه اسکان او وجود داشته است و لذا در مواردی نتیجه توسعه در عشایر، برای زن عشایری، رانده شدن او به حاشیه را همراه داشته است. در این مقاله برخی عوامل که در فرایند این تحول نقش دارند مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت پیشنهاداتی را برای کاهش خسارات اینگونه تحول ارائه شده است.

زنان عشایر، فعال در کوچندگی و غیر فعال در توسعه (اسکان) authors

عرت اله سام آرا

دانشیار دانشگاه علامه طباطبائی (جامعه شناس روستایی و عشایری)

مقاله فارسی "زنان عشایر، فعال در کوچندگی و غیر فعال در توسعه (اسکان)" توسط عرت اله سام آرا، دانشیار دانشگاه علامه طباطبائی (جامعه شناس روستایی و عشایری) نوشته شده و در سال 1383 پس از تایید کمیته علمی همایش ملی ساماندهی جامعه عشایر ایران پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله هستند. این مقاله در تاریخ 16 خرداد 1394 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1287 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که زنان عشایر که هنوز در نظام ایلیاتی و کوچندگی بسر می برند از جمله افرادی هستند که در رده بندی میزان مشارکت در تولید و سهم پذیری در اشتغال مولد ، از سایر زنان جامعه ما سهم بیشتری را در اختیار دارند و بعد از آنهم زنان روستایی هستند که در نظام های سنتی بهره برداری کشاورزی مثل نظام ملکی ... .