بررسی وضعیت ایمنی معدن فسفات آسفوردی بافق به روش ممیزی ایمنی (safety audit) و ارتباط آن با حوادث رخ داده در سالهای 85- 80 abstract
نظر به توسعه روز افزون صنایع و ایجاد واحدهای عظیم تولیدی ،صنعتی و کشاورزی ،بهره برداری از معادن جدید و استفاده از مواد شیمیایی و سموم دفع آفات نباتی و مواد رادیو اکتیو در صنایع مختلف موجب شده است که مسائل جدیدی از نظر حوادث ناشی از کار و بیماریهای حرفه ای مطرح شود. همچنین با توجه به سیر صعودی حوادث در کارگاهها و کارخانجات و عدم وجود تکنیکهای دقیق ارزیابی دیسک ، تحقیق حاضر به منظور ارائه روش مدرن برای پی بردن به حوادث احتمالی و محدوده زمانی وقوع آنها و نیز تعیین کانونهای خطر انجام شده است.
روشها:
نوع مطالعه مقطعی است و به صورت توصیفی تحلیلی انجام گرفته است. محیط پژوهش مجتمع صنعتی معدنی فسفات آسفوردی می باشد.روش انجام مطالعه با استفاده از چک لیست بوده است.چک لیستهای مذکور بر اساس دستورالعملهایOSHA برای بازرسی محیط کار ، چک لیست سازمان HSE انگلستان ، دستورالعمل های جامعه اروپا و آئین نامه های حفاظت و بهداشت کار ایران طراحی شده اند. اجرای ممیزی ایمنی به صورت تیمی انجام گرفته است . برای ارزیابی چک لیست ها از روش توصیه شده توسطسازمانHSE استفاده شد.
نتایج:
تعداد 10 حادثه از سال 80 تا 86 در معدن ثبت شده است که در واحد های سنگ شکن، آزمایشگاه، تعمیرگاه، نقلیه، برق و کارخانه اتفاق افتاده است.بر اساس بررسی های به عمل آمده امتیاز ایمنی همه چک لیست های گروه بندی شده شامل گروه های سازمان وتشکیلات، کنترل خطرات صنعتی، کنترل حریق و بهداشت صنعتی، مشارکت سرپرست،انگیزش و آموزش و تحقیق حادثه، روشهای گزارش دهی و 50 )می باشد.امتیاز ایمنی کل معدن نیز برابر 64 و درهمین محدوده - آماری در محدوده متوسط( 75 بود.بین حوادث اتفاق افتاده در واحدهای مختلف و امتیاز ایمنی آنها رابطه وجود داشت.
بحث و نتیجه گیری:
نتایج حاصل از ممیزی ایمنی در معدن آسفوردی نشان می دهد که انجام پراکنده و بدون برنامه ریزی مدون قوانین و مقررات ایمنی و بهداشت اثر چندانی در بهبودی وضعیت ایمنی و بهداشت نخواهد داشت و این امر جز ایجاد هزینه های سربار و بدون هدف که نتیجه خاصی به دنبال نداشته و باعث بدبینی مدیریت و پرسنل به کارایی و توانایی اصول ایمنی و بهداشت در رفع و حل معضلات خواهد شد.تنها با یک برنامه ریزی مدون و قانونمند می توان قدمهای محکم و با پشتوانه ای را در راستای اجرای قوانین و مقررات ایمنی و بهداشت بر داشته و در هر لحظه نقاط قوت و ضعف را بررسی نموده و استراتژی های لازم را جهت بهبود وضعیت اعمال نمود.