سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی علل تغییرات بار معلق طولی هم زمان پایاب رودخانه قزل اوزن

Publish Year: 1386
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,394

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

WATERSHED04_115

Index date: 18 January 2008

بررسی علل تغییرات بار معلق طولی هم زمان پایاب رودخانه قزل اوزن abstract

بار معلق در رودخانه ها ناشی از فرسایشهائی است که در سطح حوزه آبخیز و در مسیر جریان آب از طریق فرسایش کناره ها و کف در رودخانه اتفاق می افتد . بمنظور بررسی دلایل تغییرات هم زمان بار معلق از دید گسترش انواع سازندهای زمین شناسی و کاربری اراضی در پایاب رودخانه قزل اوزن، سه ایستگاه آب سنجی متوالی با فواصل حدود 40 کیلومتر و 150 کیلومتر از همدیگر انتخاب شدند . در ادامه با استفاده از داده های رسوب سنجی موجود، نسبت به استخراج مقادیر رسوب معلق هم زمان در بین سالهای 1347 الی 1381 به تعداد 40 مورد اقدام گردید . سپس با استفاده از نقشه های با مقیاس 1/250000 انواع و وسعت کاربریهای مختلف اراضی و گروه سازندها و واحدهای سنگی زمین شناسی در قالب گروه های فرسایشی مقاوم تا سست استخراج شده و تجزیه و تحلیل های آماری لازم انجام شد . نتیجه آنکه ایستگاه های آب سنجی پائین دست ( اوستور و بعد گیلوان ) در مقایسه با ایستگاه بالا دست ( پل دختر ) از نظر دبی جریان و غلظت بار معلق و همچنین غلظتهای هم زمان دارای رابطه خطی با ضریب همبستگی مثبت معنی دار بوده و غلظت بار معلق افزایش و کاهش می یابد . تغییرات غلظت بار معلق به عنوان تابعی از تغییرات در وسعت نوع کاربری اراضی و گروه سازندهای زمین شناسی و واحدهای سنگی قابل تبیین بوده و بر اساس این یافته مدل نمودن غلظت بار معلق در هر نقطه از مسیر پائین دست با استفاده از داده های ایستگاه بالا دست و متغیرهای مذکور قابل تبیین است .

بررسی علل تغییرات بار معلق طولی هم زمان پایاب رودخانه قزل اوزن Keywords:

بار معلق هم زمان , گروه های زمین شناسی و واحدهای سنگی فرسایشی , کاربری اراضی , رودخانه

بررسی علل تغییرات بار معلق طولی هم زمان پایاب رودخانه قزل اوزن authors

علی رضائی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زنجان

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
بیات، رضا، باقر قرمز چشمه و حسینقلی رفاهی، 1384، بررسی ...
رفاهی، حسینقلی، 1382، فرسایش آبی و کنترل آن، انتشارات دانشگاه ...
قدوسی، جمال، سادات فیض‌نیا، حسن احمدی، محمد شعبانی و امیر ...
قدوسی، جمال، محمد توکلی، سید علی خلخالی و محمد جعفر ...
مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، 1386، طرح سیمای حوزه‌های ...
وروانی، جواد، سادات فیض‌نیا، محمد مهدوی و محمود عرب‌خدری، 1380، ... [مقاله کنفرانسی]
Fuller, Christopher W., Sean D. Willett, Niels Hovius, and Rudy ...
Jiongxin, Xu and Yan Yunxia, 2005, Scale effects on specific ...
Thomas, R. B., 1988, Monitoring baseline suspended sediment in forested ...
Vericata, D., and Ramon J. Batalla, 2006, Sediment transport in ...
Vezzoli, G., 2004, Erosion in the Western Alps (Dora Baltea ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "بررسی علل تغییرات بار معلق طولی هم زمان پایاب رودخانه قزل اوزن" توسط علی رضائی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زنجان نوشته شده و در سال 1386 پس از تایید کمیته علمی چهارمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران مدیریت حوزه های آبخیز پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله بار معلق هم زمان، گروه های زمین شناسی و واحدهای سنگی فرسایشی، کاربری اراضی، رودخانه هستند. این مقاله در تاریخ 28 دی 1386 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1394 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که بار معلق در رودخانه ها ناشی از فرسایشهائی است که در سطح حوزه آبخیز و در مسیر جریان آب از طریق فرسایش کناره ها و کف در رودخانه اتفاق می افتد . بمنظور بررسی دلایل تغییرات هم زمان بار معلق از دید گسترش انواع سازندهای زمین شناسی و کاربری اراضی در پایاب رودخانه قزل اوزن، سه ایستگاه آب سنجی متوالی ... . برای دانلود فایل کامل مقاله بررسی علل تغییرات بار معلق طولی هم زمان پایاب رودخانه قزل اوزن با 11 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.