سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

چراغهای مسجدی و نقش نورپردازی آنها در تزیینات معماری در دورههای اسلامی، مطالعه موردی: چراغهای مسجدی دوره مملوکی

Publish Year: 1394
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 868

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ICSAU03_1238

Index date: 2 July 2016

چراغهای مسجدی و نقش نورپردازی آنها در تزیینات معماری در دورههای اسلامی، مطالعه موردی: چراغهای مسجدی دوره مملوکی abstract

پس از ظهور اسلام، در پس ساخت اماکن مذهبی وجود نور، جدای از نور طبیعی، برای اماکن ضرورت پیدا کرد. نور و نورپردازی عامل مهمی در جلوه معماری و بنا میباشد و نورپردازی بر اساس کاربری ساختمانها تغییر میکند. شکل، فرم، تزیینات و نقوش چراغ مسجدی بایدبهگونهای میبود که حالت روحانی و قداست مکان را مضاعف کرده و افراد را برای عبادت آماده میکرد. شکل آن گلدانی و با استفاده از روغن وفتیله روشن میشد، تزیینات و نقوش آن نیز از نقوش اسلامی نشأت میگرفت. محل نصب آنها در فرورفتگی دیوارهای سنگی، سهکنجها و طاقچهها بود. از لحاظ جلا و شکوه در گونههای مختلف چراغهای مسجدی، چراغهای دوره مملوکی مصر شاخص است. چراغهای مملوکی به روشطلاکاری و میناکاری که بهوسیله حاشیههایی از آیات و کلمات قرآنی مزین شده و حس عرفانی و زیبایی اماکن مربوطه را صدچندان میکرد.روش پژوهش بر اساس مطالعات تاریخی و موردی از نمونههای شاخص چراغهای مسجدی در سطح جهان اسلام و سپس مطالعات تطبیقی گذشته نگر توصیفی میباشد. طبق بررسیهای بهعملآمده، تزیینات مصری )مملوکی( باز هم از روح هنرپرور هنرمندان و صنعتگران ایرانی نشأت گرفته و شاید هنرمندان دوران ایلخانی و تیموری )همدوره مملوکی مصر( در دوران خود نتوانستند در سرزمینشان ، ایران، هنر خود را بهاندازه کافی عرضه کنند و روح هنری آنها را میتوان در آثار مملوکی دید.

چراغهای مسجدی و نقش نورپردازی آنها در تزیینات معماری در دورههای اسلامی، مطالعه موردی: چراغهای مسجدی دوره مملوکی Keywords:

چراغهای مسجدی و نقش نورپردازی آنها در تزیینات معماری در دورههای اسلامی، مطالعه موردی: چراغهای مسجدی دوره مملوکی authors

اعظم سهیلی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد مرمت اشیای تاریخی و فرهنگی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز،

آرمان شیشه گر

دکتری باستان شناسی، بازنشسته میراث فرهنگی کل

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
(1) آ. پوپ. (1382). معماری ایران، مترجم: صدری افشار، غلامحسین، ...
(4) خزائی، محمد.(1380). "مادگرایی در هنر اسلامی‌تویل نمادین نقوش در ...
(5) رابینسون، بزیل ویلیام _ استنلی، تیم.(387 1). کارهای شیشه، ...
(7) سجادی، علی. (1375).، سیر تحول محراب در معماری اسلامی/ ...
(8) شایسته فر، مهنازو محمدیان، لیلا. (1380). "جایگاه و نمود ...
(9) Garboni, Stefano.(20 03). Mamluk enamelled and gilden _ lass ...
(11) Ward, Rachel.(1 998). Gilden and enameled glass from the ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "چراغهای مسجدی و نقش نورپردازی آنها در تزیینات معماری در دورههای اسلامی، مطالعه موردی: چراغهای مسجدی دوره مملوکی" توسط اعظم سهیلی پور، دانشجوی کارشناسی ارشد مرمت اشیای تاریخی و فرهنگی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز،؛ آرمان شیشه گر، دکتری باستان شناسی، بازنشسته میراث فرهنگی کل؛ محمدرضا صباغیه یزد نوشته شده و در سال 1394 پس از تایید کمیته علمی سومین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله چراغ مسجدی، نورپردازی، تزیینات معماری، دورههای اسلامی هستند. این مقاله در تاریخ 12 تیر 1395 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 868 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که پس از ظهور اسلام، در پس ساخت اماکن مذهبی وجود نور، جدای از نور طبیعی، برای اماکن ضرورت پیدا کرد. نور و نورپردازی عامل مهمی در جلوه معماری و بنا میباشد و نورپردازی بر اساس کاربری ساختمانها تغییر میکند. شکل، فرم، تزیینات و نقوش چراغ مسجدی بایدبهگونهای میبود که حالت روحانی و قداست مکان را مضاعف کرده و افراد را ... . برای دانلود فایل کامل مقاله چراغهای مسجدی و نقش نورپردازی آنها در تزیینات معماری در دورههای اسلامی، مطالعه موردی: چراغهای مسجدی دوره مملوکی با 13 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.