سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی سیر عملکرد، تغییر فرم و کاربری چهارطاقی ها در معماری ایرانی (ایران باستان و ایران بعد از اسلام)

Publish Year: 1394
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 2,573

This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

IRANIESLAMI01_054

Index date: 2 July 2016

بررسی سیر عملکرد، تغییر فرم و کاربری چهارطاقی ها در معماری ایرانی (ایران باستان و ایران بعد از اسلام) abstract

این پژوهش به بررسی سیر عملکرد، تغییر فرم و کاربری چهارطاقی ها (گنبد روی گوشواره) در معماری ایرانی به عنوان ارمغان معماری ایران به جهان می پردازید. مسئله پژوهش عبارت اند از: کاربری اصلی چهارطاقی ها چه بوده است و در بازیابی معماری ایرانی بعد از اسلام به چه دلیل از آن ها استفاده شده است؟ علت تبدیل چهار طاقی ها به اماکن مقدس و فضای نیایشی (مسجد، مقبره) و نشانه شهری (میل راهنما، گنبد) چیست؟ تحقیق از نوع بنیادی (نظری) با روش توصیفی می باشد. داده های حاصل از پژوهش با روش توصیفی (جدول سازی) و مقایسه ای تحلیل گشته اند. بر اساس بررسی های صورت گرفته، نگارندگان بر این باورند که در مجموع پنج الگوی (شکلی، عملکردی، سازه ای، ریشه ای و مفهومی)، چهار دیدگاه مفهومی (نیایشی، نشانه ای، رصدخانه ای و مفهومی) و سه الگوی عملکردی (نیایشی، نشانه ای و رصدخانه ای) برای چهار طاقی ها تبیین پذیر است. 1. عدم تضاد در بین فرضیات موجود در مورد عملکرد چهارطاقی ها و امکان جمع بندی آن ها 2. مکان یابی چهارطاقی ها در نقاطی صورت گرفته تا رویت خورشید امکان پذیر باشد. این امر سبب می شده چهارطاقی ها به صورت نشانه دیده شوند 3. آیین های نیایشی، موقعیت یابی خورشید توسط چهاطاقی ها و شناسایی ایام سال جهت برگزاری مراسم آیینی. انجام مراسم آیینی در کنار عناصر طبیعی (کوه، درخت، چشمه) و وجود چهار طاقی در ارتباط با این عناصر 4. استفاده از چهارطاقی ها در قرون اولیه اسلامی به عنوان مسجد و در دوره های بعد به عنوان مقبره، نشان از ارتباط این گونه بناها قبل از اسلام با عملکردهای نیایشی و عبادی داشته است 5. بعد از اسلام در تبدیل چهارطاقی به مسجد جهت قرار گیری چهارطاقی نسبت به قبله مناسب بوده است و با توجه به عملکردهای نیایشی آن ها، برخی از چهارطاقی های قبل تبدیل به مسجد شده اند.

بررسی سیر عملکرد، تغییر فرم و کاربری چهارطاقی ها در معماری ایرانی (ایران باستان و ایران بعد از اسلام) Keywords:

بررسی سیر عملکرد، تغییر فرم و کاربری چهارطاقی ها در معماری ایرانی (ایران باستان و ایران بعد از اسلام) authors

امین ریسمانی

کارشناس ارشد معماری، مدرس گروه معماری، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

طاهره نصر

دکترای تخصصی شهرسازی، استادیار گروه معماری، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

پروین ریسمانی

کارشناس عمران، گروه عمران، موسسه آموزش عالی آپادانا، شیراز، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
اردلان، نادر و بیتا بختیار, 1379, «حس وحدت», نشر خاک, ...
پیرنیا، محمد کریم، غلامحسین معماریان، 1387، «معماری ایرانی»، انتشارات سروش ...
تقوائی، ویدا، 1392، «آشنایی با بناهای تاریخی»، شرکت چاپ و ...
ریسمانی، امین، بنیاد یادمان صدرالمتالهین با رویکرد تجلی اندیشه‌های ملاصدرا ...
سرفراز، علی اکبر، بهمن فیروزمندی، 1389، «باستان شناسی و هنر ...
شمس، صادق، 1388، «جلوه هایی اهنر و معماری ایران زمین»، ...
مرادی غیاث آبادی، رضا، 1389، «چارتاقی‌های ایران»، انتشارات ایران شناسی، ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "بررسی سیر عملکرد، تغییر فرم و کاربری چهارطاقی ها در معماری ایرانی (ایران باستان و ایران بعد از اسلام)" توسط امین ریسمانی، کارشناس ارشد معماری، مدرس گروه معماری، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران؛ طاهره نصر، دکترای تخصصی شهرسازی، استادیار گروه معماری، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران؛ پروین ریسمانی، کارشناس عمران، گروه عمران، موسسه آموزش عالی آپادانا، شیراز، ایران نوشته شده و در سال 1394 پس از تایید کمیته علمی اولین همایش ملی معماری ایرانی، اسلامی (سیمای دیروز چشم انداز فردا) پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله معماری ایرانی اسلامی، چهارطاقی ها، اماکن مقدس و نیایشی، رصدخانه خورشیدی، مسجد، مقبره هستند. این مقاله در تاریخ 12 تیر 1395 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2573 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که این پژوهش به بررسی سیر عملکرد، تغییر فرم و کاربری چهارطاقی ها (گنبد روی گوشواره) در معماری ایرانی به عنوان ارمغان معماری ایران به جهان می پردازید. مسئله پژوهش عبارت اند از: کاربری اصلی چهارطاقی ها چه بوده است و در بازیابی معماری ایرانی بعد از اسلام به چه دلیل از آن ها استفاده شده است؟ علت تبدیل چهار طاقی ... . برای دانلود فایل کامل مقاله بررسی سیر عملکرد، تغییر فرم و کاربری چهارطاقی ها در معماری ایرانی (ایران باستان و ایران بعد از اسلام) با 14 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.