بازاریابی چند سطحی.... خلاق یا هرمی (مورد مطالعه: شرکت اوریف لیم)

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 902

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

ENCONFKHA02_014

تاریخ نمایه سازی: 6 اردیبهشت 1396

Abstract:

رقابت یکی از ویژگی های بازارهای پویا به شمار می رود و کسب و کارهایی می توانند در این بازار به موفقیت برسند که راه های مقابله و از میدان راندن رقیب را بلد باشند. رقابت هم مانند هر روش دیگری راه هایی دارد. دنیای امروز دنیای تحولات سریع و گسترده در تمام ابعاد است. حال و هوای امروز تجارت نشان از جهانی شدن آن دارد. فرایندی که منجر به حضور و رقابت تنگاتنگ ظرفیت های مختلف تجاری شده است. در این عرصه رقابت، کشوری که به هر علت نتواند به این موج شتابان فراگیر بپیوندد، در آینده ای نزدیک، از صحنه ی رقابت های بین المللی به حاشیه رانده می شود و بسیاری از فرصت های کسب و کار را به سود دیگران از دست می دهد. همانطورکه می دانیم مهمترین و ارزشمندترین سرمایه برای رقابت با رقبا ایجاد خلاقیت و ابتکار در فروش و یا بازاریابی است. برای ورود و شروع رقابت در دنیای کسب و کار امروز، نیاز به عملکرد برتر، قوه مالی مناسب، هوش تجاری بسیار خوب در تکنولوژی نیاز است. این درحالی است که دارا بودن هوش تجاری و درست بینی برای رویارویی با فشارهای هرروزه در دنیای رقابت لازم می باشد، اما واقعیت این است که خلاقیت باعث می شود که در دنیای کسب و کار، پیش کسوت نوآوری و توانمندی باشید و این بهترین سرمایه در رقابت می باشد. سازمان ها باید بدانند که با روشی مناسب و سریع، نوآوری های لازم را ایجاد کنند تا در دنیای کسب و کار رقابت ها باقی بمانند و با تغییراتی که در آن ایجاد می کنند بتوانند موفق شوند. در این مقاله درصدد برآمدیم تا استراتژی فروش شرکت اوریف لیم را در فروش محصولاتش بررسی کنیم. این شرکت تولید کننده لوازم بهداشتی- آرایشی در سوید است که فعالیت خود را از سال 1967 میلادی شروع کرده است و با بکاربردن بازاریابی چند سطحی و فروش مستقیم توانسته است سهم قابل توجهی از بازار را نصیب خود کند. با توجه به تعطیل شدن شرکت اوریف لیم در ایران بدلیل هرمی بودن این شرکت، در این مقاله جدا از درست یا غلط بودن این روش، صرفا روی استراتژی فروش موفق و خلاقانه این شرکت و محصولاتش از دید مدیریتی تمرکز نموده ایم.

Authors

بهاره احمدی نژاد

کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی، دانشگاه آزاد قزوین

سالار احمدی نژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار- کارآفرینی، دانشگاه خوارزمی

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Gurkov, I, 2016. Oriflame CIS: The Successful Evolution of a ...
  • Nathalie, B., O riflame-What influence has Oriflame's management style, marketing ...
  • Ferrell, L. and Ferrell, O.C., 2012. High-touch ...
  • embraces high-tech. Business horizons, 55(3), pp.273-281. ...
  • Coughlan, A. T., & Grayson, K. (1998). marketing ...
  • Schelfhaudt, K., _ Crittenden, V. (2005). Growing pains for Alcas ...
  • نمایش کامل مراجع