سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی الگوی مطلوب تکافل در فقه شیعه

Publish Year: 1395
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,078

This Paper With 20 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

KPIP10_129

Index date: 26 April 2017

بررسی الگوی مطلوب تکافل در فقه شیعه abstract

امروزه تکافل به عنوان یکی از الگوهای پرکاربرد در پوشش ریسک و بیمه، مورد توجه اندیشمندان حوزه مالیه اسلامی و نیز فعالان بازارهای مالی- به خصوص بازار محصولات بیمه ای- در کشورهای مختلف جهان است. صنعت تکافل از یک سو به جهت تطابق با فقه عامه (اهل سنت) و از سوی دیگر به عنوان جزیی از نظام مالی رو به رشد اسلامی، با سرعت بالایی در حال رشد و گسترش است؛ تا جایی که علاوه بر کشورهای اسلامی (اهل سنت نشین) کشورهای دیگری از جمله کشورهای اروپایی و آمریکایی نیز شاهد تاسیس شرکت های متعدد عرضه کننده محصولات تکافل هستند. به همین سبب بررسی نظری و کاربردی این الگو در سالهای اخیر اهمیت زیادی یافته و موضوع آن در کمتر محافل علمی در حوزه اقتصاد و مدیریت مالی اسلامی مغفول مانده است. از مهمترین ویژگی های الگوی تکافل، تطابق آن با هر دو دیدگاه فقهی امامیه (شیعی) و عامه (سنی) است. این روش پوشش ریسک و بیمه در ادبیات فقهی اهل سنت مبتنی بر عقود شرعی انجام می شود. مهمترین عقود پایه مورد استفاده در تولید محصولات تکافل عبارتند از مضاربه، وکالت، وقف و ترکیب هایی از این عقود. متناسب با تغییر عقود پایه و ترکیب های آنها، احکام مربوط به این الگو تغییر می کند. به عنوان مثال جایز با لازم بودن این قرارداد- بر مبنای پذیرش انشاء آن تحت عناوین عقود متعارف- به جایز یا لازم بودن عقد پایه وابسته است. بدین لحاظ الگوهای تکافل مبتنی بر عقود مضاربه و وکالت در برخی از تحلیل ها جایز دانسته می شود، در حالیکه مبتنی بر وقف، تکافل لازم خواهد بود. همچنین نحوه تامین هزینه ها و تضمین یا عدم تضمین سود شرکت تکافل (مجری الگوی تکافل) نیز متناسب با نوع قرارداد متغیر است. به عنوان مثال در مدلهای تکافل مبتنی بر مضاربه، شرکت مجری مالک بخشی از سود حاصل از سرمایه گذاری می گردد؛ در مدل وکالت حق الوکاله دریافت می کند و در الگوهای ترکیبی نیز عایدی مجری ترکیبی از روش های متفاوت است. یک ملاحظه علمی- اجرایی پیش از ورود به ادامه مباحث، تاکید بر این نکته است که در نوشتار حاضر الگوی تکافل به عنوان الگویی که در برخی کشورهای جهان معرفی و به منظور پوشش ریسک و بیمه مورد استفاده قرار گرفته است مورد بحث و بررسی قرار می گیرد و اقتضاءات اجرایی این الگو در ایران با توجه به ساختار بازارهای بیمه و فضای حقوقی و فنی خاص این صنعت، نیازمند مطالعات و بررسی های جداگانه و مفصلی است که از توان و طاقت مطالعه حاضر خارج است. بدین جهت در این فصل و فصول آتی تلاش می شود خوانندگان با تجربه این الگو در سایر کشورها و ملاحظات خاص آن آشنا شوند و امکان یا عدم امکان اجرای آن در ایران و اقتضاءات آن به مطالعات دیگر موکول می گردد.

بررسی الگوی مطلوب تکافل در فقه شیعه Keywords:

بررسی الگوی مطلوب تکافل در فقه شیعه authors

حجت الله عبدالملکی

دانشیار،دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد، دانشگاه امام صادق علیه السلام، ایران

قاسم رستم پور

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد، دانشگاه امام صادق علیه السلام، ایران

احسان ولدان

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد، دانشگاه امام صادق علیه السلام، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
الطیار، عبدالله (بی تا)، "التکافل الاجتماعی فی الفقه الاسلامی مقارن ...
رشیدی رامین و سیفلو، سجاد و توحیدی نیا، ابوالقاسم (1387)، ...
محمدی عهره محمدحسن (1385)، "بررسی تطبیقی نظام بیمه و تامین ...
مهدوی، اصعرآقا و اسماعیلی گیوی، حمیدرضا و کاوند، مجتبی (1388)، ...
ناطق گلستان، احمد _ غیور باغبانی، سید مرتضی (1386)، "بررسی ...
الایروانی، باقر (1384)، "دروس تمهیدیه فی الفقه الاستدلالی"، المرکز العالمی ...
Jaffcr. Sohcil (2007). "Islamic insurancc : trcnds, opportunities and _ ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "بررسی الگوی مطلوب تکافل در فقه شیعه" توسط سیدمحمد کریمی؛ حجت الله عبدالملکی، دانشیار،دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد، دانشگاه امام صادق علیه السلام، ایران؛ قاسم رستم پور، دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد، دانشگاه امام صادق علیه السلام، ایران؛ احسان ولدان، دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد، دانشگاه امام صادق علیه السلام، ایران نوشته شده و در سال 1395 پس از تایید کمیته علمی دهمین کنگره پیشگامان پیشرفت پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله تکافل، وکالت، عقد، هبه معوضه، هستند. این مقاله در تاریخ 6 اردیبهشت 1396 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1078 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که امروزه تکافل به عنوان یکی از الگوهای پرکاربرد در پوشش ریسک و بیمه، مورد توجه اندیشمندان حوزه مالیه اسلامی و نیز فعالان بازارهای مالی- به خصوص بازار محصولات بیمه ای- در کشورهای مختلف جهان است. صنعت تکافل از یک سو به جهت تطابق با فقه عامه (اهل سنت) و از سوی دیگر به عنوان جزیی از نظام مالی رو به ... . برای دانلود فایل کامل مقاله بررسی الگوی مطلوب تکافل در فقه شیعه با 20 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.