نماد شناسی سنگ های قیمتی براساس دیوان صایب تبریزی
Publish place: World Conference on Psychology and Educational Sciences, Law and Social Sciences at the Beginning of the Third Millennium
Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 739
This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
MEAHB01_155
تاریخ نمایه سازی:
Abstract:
صایب شاعری طبیعت گرا است، در میان تمامی تصاویری که در دیوان صایب وجود دارد عناصر طبیعی و از آن میان سنگ های قیمتی جایگاه ویژه ای دارند، در این مقاله پس از استخراج تمام کاربردهای سنگ های قیمتی با استفاده از روش تحلیل محتوا به طبقه بندی، توصیف و بیان معانی نمادین آنها پرداخته شده است تا به این پرسش ها پاسخ داده شود که: صایب سنگ های قیمتی را در بیان چه نمادهایی به کار برده است و این نمادپردازی تا چه حد با عناصر به کار گرفته شده، هماهنگی دارد که تاکنون پژوهشی در این مورد صورت نگرفته است. براساس یافته های این گفتار در دیوان صایب از 7 سنگ قیمتی سخن به میان آمده، که یکی از نتایج مهم این بررسی این است که سنگ ها در تحلیل نهایی خود، علاوه بر نمادی از اشیاء پیرامون ما، نمادی از انسان ها همراه با ویژگی های ظاهری و اخلاقی آنها نیز هستند به عنوان مثال عقیق نماد انسانی سخت کوش، ساده لوح و شهرت طلب و گوهر نماد انسان عاقل، غریب، موفق و قانع است. البته با وجود شباهت ها و یکسانی هایی این مضامین در دیوان صایب نسبت به شعرای دیگر بنا بر سبک و دوره زمانی متفاوت و متغییر است؛ مانند فیروزه که علاوه بر بخت سبز و آسمان نمادی از انسانی نازپروده است.
Keywords:
Authors
شهناز زرین خط
دانشجوی دکتری، گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
رضا اشرف زاده
استاد زبان و ادبیات فارسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :