سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

روش نوین گذر TBM های سپردار از فضای باز (مطالعه موردی: TBMهای متروی شیراز)

Publish Year: 1385
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 3,862

This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ITC07_094

Index date: 21 January 2006

روش نوین گذر TBM های سپردار از فضای باز (مطالعه موردی: TBMهای متروی شیراز) abstract

طرل تونل های عمیق متروی شیراز دو تونل به طول 15 کیلومتار و به قطر 6/88 متر در محیط آبرفتی و زیر سطح ایستابی می باشد. حفاری این تونل ها توسط دو دستگاه TBM سپردار به روش فشار تعادلی زمین (EBP) می باشد و نگهداری این تونل ها با مقطع دایره ای شکل توسط قطعات بتنی (سگمنت) به صورت یک رینگ کامل با ضخامت 30 سانتی متر و با آرایش (1+2+2+1) طراحی شده است جهت عبور TBM های سپردار از فضاهای باز حفاری شده مانند ایستگاه های مترو و شفت های دستری ستونل های روش های متعددی وجود دارد. یکی از اصول حرکتی این نوع دستگاه ها در گام اول شروع آغاز به کار حفاری، وجود یک تکیه گاه مناسب می باشد، که دستگاه با نصب قطعات پیش ساخته8 بتنی به نام سگمنت (Segment ) و یا یک رینگ کامل داخل سپر و تکیه بر این تکیه گاه خود را به سمت جلو هدایت کند. دستگاه های TBM متروی شیراز در ایستگاه یک با نصب سازه تکیه گاهی (PUSH FRAME) شروع به حرکت نموده و پس از طی مسافت تقریبا 800 متر وارد شفت ایستگاه دو شده اند. این دستگاه ها بایستی مسافت 100 متر ایستگاه دو را به صورت روباز روی بستر بتنی (Cradle) عبور می کردند. در این مقاله در ابتدا روشهای مختلف گذر TBM سپردار از فضای باز مورد بررسی قرار خواهند گرفت و سپس روش جدید و ابتکاری که در گذر TBM های متروی شیراز از ایستگاه دو بکاربرده شده، توضیح داده شده است. اصول این روش بر مبنای استفاده از چیدمان خود سگمنت ها (segment) به جای سازه تکیه گاهی می باشد. در پایان مقاله مقایسه ای از لحاظ اقتصادی و فنی درباره روشهای مختلف مذکور انجام شده و نتایج عملی و تئوری روش جدید و ابتکاری در متروی شیراز بیان شده است.

روش نوین گذر TBM های سپردار از فضای باز (مطالعه موردی: TBMهای متروی شیراز) Keywords:

سگمنت (Segment) , سازه تکیه گاهی (Push Frame) , سپر (shield) , کریدل (cradle)

روش نوین گذر TBM های سپردار از فضای باز (مطالعه موردی: TBMهای متروی شیراز) authors

پویا علامیر

کارشناس عمران، مدیر گروه حفاری مکانیزه، شرکت ساختمانی بام راه

احمدرضا ایزدی

کارشناس زمین شناسی، کارشناس گروه EPB کنترل ، شرکت ساختمانی بام راه

حامد جمشیدی

کارشناس ارشد معدن، سرپرست گروه EPB کنترل، شرکت ساختمانی بام راه

علیرضا ستوده

کارشناس سازه، سرپرست دفتر فنی، شرکت ساختمانی بام راه

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
شرکت ".(1 382)، CBEفرانسوی گزارشات و طراحی سگمنت های نگهداری ...
گروه EPB کنترل و دفتر فنی شرکت ساختمانی بام راه، ...
کنترل پروژه دفتر فنی شرکت ساختمانی بام راه، (1384)" آرشیو ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "روش نوین گذر TBM های سپردار از فضای باز (مطالعه موردی: TBMهای متروی شیراز)" توسط پویا علامیر، کارشناس عمران، مدیر گروه حفاری مکانیزه، شرکت ساختمانی بام راه؛ احمدرضا ایزدی، کارشناس زمین شناسی، کارشناس گروه EPB کنترل ، شرکت ساختمانی بام راه؛ حامد جمشیدی، کارشناس ارشد معدن، سرپرست گروه EPB کنترل، شرکت ساختمانی بام راه؛ علیرضا ستوده، کارشناس سازه، سرپرست دفتر فنی، شرکت ساختمانی بام راه نوشته شده و در سال 1385 پس از تایید کمیته علمی هفتمین کنفرانس تونل ایران پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله سگمنت (Segment) ، سازه تکیه گاهی (Push Frame) ، سپر (shield) ، کریدل (cradle) هستند. این مقاله در تاریخ 1 بهمن 1384 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 3862 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که طرل تونل های عمیق متروی شیراز دو تونل به طول 15 کیلومتار و به قطر 6/88 متر در محیط آبرفتی و زیر سطح ایستابی می باشد. حفاری این تونل ها توسط دو دستگاه TBM سپردار به روش فشار تعادلی زمین (EBP) می باشد و نگهداری این تونل ها با مقطع دایره ای شکل توسط قطعات بتنی (سگمنت) به صورت یک ... . برای دانلود فایل کامل مقاله روش نوین گذر TBM های سپردار از فضای باز (مطالعه موردی: TBMهای متروی شیراز) با 9 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.