بررسی و مقایسه منظر فرهنگی تاریخی و معماری دو سکونتگاه کوهستانی اورامان تخت و ابیانه abstract
از ابتدای تاریخ انسان همواره برای ایجاد بستری آرام چه از لحاظ کالبدی و چه از لحاظ روانی با ناملایمات بسیاری دست به گریبان بوده است. برای تامین نیازهای حیاتی خود مجبور گردید به مقابله با طبیعت سرکش برخواسته و آن را تحت سیطره خود درآورد. در این راستا با توسل به قدرت خلاقه ذهن خود و بهره گیری از طبیعت پیرامون نمودهایی از خود به جا نهاد که امروزه تحت عنوان فرهنگ بشری می توان از آن یاد کرد.
منظر فرهنگی پیوستگی و تعاملات مختلف میان انسان و طبیعت در گذر زمان است این منظور با توجه به محیط زیستی و آداب و رسوم مردمان هر مکان با دیگری دارای تفاوت هایی می باشد. شیوه معماری هر منطقه نیز از این الگوها تابعیت می نماید. دو روستای
اورامان تخت و
ابیانه با قرارگیری در جغرافیای سرد و کوهستانی چه از لحاظ شیوه معماری که دارای ارتباط مستقیم با طبیعت پیرامون است و چه از لحاظ حفظ آداب و سنن و ارزش های بومی دارای شباهت های بسیاری با یکدیگر بوده و حایز اهمیت می باشد در این مناطق معماری بومی براساس چرخه زیست محیطی و استفاده از مصالح بوم آورد طراحی گردیده است. و ارزش های معنوی، فرهنگی و زیبایی شناسانه با بیشترین بهره مندی از مواهب طبیعی مورد توجه و الگو قرار گرفته است همچنین با توجه به الگوهای فرهنگی موجود با در نظر گرفتن سابقه تاریخی استقرار در این مناطق می توان دریافت که موجودیت این الگوها از گذشته های دور نشات گرفته است و شایسته است برای حفظ این ارزش ها راهکارهای مناسبی در نظر گرفت.