ارزیابی اثر طول روز بر شاخص های مورفولوژیک و فیزیولوژیک سبزفرش های چایر (Cynodon dactylon [L.] Pers.) و چمانواش بلند (Festuca arundinacea Schreb.) در شرایط مزرعه
Publish place: Vegetative environmental physiology، Vol: 12، Issue: 46
Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 438
This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECOP-12-46_005
تاریخ نمایه سازی: 23 مرداد 1398
Abstract:
تخمین زده شده که 20 تا 25 درصد از تمام سبزفرشها (چمنها) تحت تاثیر سایه ناشی از ساختمانها یا درختان بلند، قرار می گیرند. بنابراین سایه از طریق اثر بر شدت، کیفیت و طول مدت تابش بر رشد گیاه اثر میگذارد. با توجه به اهمیت سبزفرشها در زیبایی محیط پیرامون بشر تاکنون پژوهشهای کافی برای شناخت ویژگیهای مورفوفیزیولوژیک سبزفرشها در شرایط طول روز مختلف انجام نشده است. به همین منظور پژوهشی مزرعهای با هدف اثر طول روز بر برخی ویژگیهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی دو جنس سبزفرش، به صورت طرح کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی بخش علوم باغبانی دانشگاه شیراز انجام شد. طول روز در سه سطح (روز بلند (16 ساعت)، روز متوسط (12 ساعت) و روز کوتاه (8 ساعت)) به عنوان فاکتور اصلی و دو جنس سبزفرش (Festuca arundinacea Schreb. و .Cynodon dactylon [L.] Pers) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که روز کوتاه سبب کاهش تراکم پنجه، وزن تر و خشک شاخساره، وزن تر و خشک ریشه و محتوای کلروفیل و نشاسته و افزایش سطح برگ و فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز شد. همچنین نتایج نشان داد که روز بلند سبب افزایش تراکم پنجه، وزن تر و خشک شاخساره، وزن تر و خشک ریشه و محتوای کلروفیل و نشاسته و کاهش سطح برگ و فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز شد. سبزفرش Festuca arundinacea Schreb. در مقایسه با سبزفرش Cynodon dactylon [L.] Pers. مقاومت بیشتری به کاهش طول روز نشان داد. با توجه به امکان افزایش دوره روشنایی در پارکها و استادیومها، در زمانهایی که سبزفرشها در فصول سرد رنگ زرد به خود میگیرند. افزایش دوره نوری سبب بهبود رنگ سبز و افزایش کارایی در سبزفرشها میگردد.
Keywords:
Authors
نادر آدمی پور
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
حسن صالحی
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
مرتضی خوشخوی
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :