ارزیابی میزان مطالعه کتاب غیردرسی دانش آموزان دخترانه عراقی۲، متوسطه دوره اول، منطقه۱۵تهران،سال تحصیلی۱۴۰۲-۱۴۰۱

30 آبان 1402 - خواندن 10 دقیقه - 413 بازدید

ارزیابی میزان مطالعه کتاب غیردرسی دانش آموزان دخترانه عراقی2، متوسطه دوره اول، منطقه15تهران،سال تحصیلی1402-1401

رتبه یک منطقه 15تهران ورتبه 1 استان تهران و رتبه 3 کشوری

جشنواره نوجوان خوارزمی 

پژوهشگران دانش آموز : ریحانه علی اکبری و کریمه اکبری

استاد راهنما:مرضیه الهی خیبری

باز نویسی و ویراستاری شده توسط : مرضیه الهی خیبری

دبیرستان عراقی 2 استان تهران منطقه15

سال تحصیلی 1402-1401

چکیده

جستار مد نظر با هدف کلی: «ارزیابی میزان مطالعه کتاب غیر درسی دانش آموزان دبیرستان دخترانه، متوسطه اول، شهیدعراقی2 منطقه15تهران، اهداف جزئی:1. بدست آوردن آمار تقریبی میزان مطالعه...،2. بدست آوردن آماری از نویسندگان وکتاب های مورد علاقه دانش آموزان این دبیرستان. سوالات پژوهشی 1. بازخورد دانش آموزان دبیرستان نسبت به مطالعه چگونه است؟ 2. علایق مطالعاتی آنها چه سبک و سیاقی دارد؟ با روش تحقیق تلفیقی،اعم از کتابخانه ای-اینترنتی- میدانی، با تکنیک فیش نویسی ،مصاحبه، پرسشنامه و ارائه جدول ونمودار، با ابزار گوشی دانش آموز وکامپیوتر، با جامعه آماری 422 دانش آموزان شهید عراقی2 درسال تحصیلی1402-1401 به اجرا درآمده است، با توجه به ضرورت موضوع یک معضل بزرگ دبیرستانی را در نمونه ای کوچک مورد ارزیابی قرار داده است. یافته ها نشان می دهدکه: «دراین فضای آموزشی تعداد افراد محدود و با درصد بسیار پایینی، به مطالعه غیردرسی رمان وداستان مشغول هستند و مطالعات علمی، دینی، ادبی، دراین دبیرستان کم یا اصلا به چشم نمی خورد. کتابخانه این دبیرستان عملا غیرفعال و دور از دست رس است.. اهمیت این پژوهش، دریادکردن از نسلی است که خواسته هایش به فراموشی سپرده شده است.

کلید واژه: مطالعه غیردرسی؛ دانش آموزان؛ مطالعه علمی، دینی، ادبی؛ متوسطه اول.

فصل اول
1. کلیات تحقیق

1.1.مقدمه

بی تردید افراد در انتخاب نوع و روش زندگی، به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر روح و روان خود تاثیرمثبت یا منفی می گذارند. نسل نوجوان و جوان امروز نیز از این پروسه مستثنی نیست. آنها به دنبال آرامش به هر دری می زنند، تا شاید رویای خود را عملی سازند. درتلاش اند تا راه صدساله را یک شبه سپری کنند. اما کدام راه ناممکن، امکان پذیر شده است، که این بشود و به انحطاط نرسد؟

در این میان هستند دانش آموزانی که برای بهتر زیستن به دنبال راه حل های منطقی می گردند و با الگو گیری از نوجوانان وجوانان فرهنگ پذیر تلاش می کنند تا بهتر از دیروز زندگی کنند.، پژوهشگران نوجوان نویسنده این مقاله نیز براین باوراند که مطالعه آرامش بخش و نویدآفرین است، براین منوال آنها به دنبال پاسخی برای فرضیه ای ذهنی،که عنوانی پژوهشی شد. با موضوع «ارزیابی میزان مطالعه کتاب غیردرسی دانش آموزان دبیرستان دخترانه عراقی2، متوسطه دوره اول منطقه15تهران،سال تحصیلی 1402-1401» هستند.

1.2.بیان مسئله

این سوال از زمانی در ذهن دانش آموزان نقش بست که، شاهدی بر اتلاف اوقات فراغت عده ای از هم سن و سالان خود در پارک روبروی مدرسه یا مغازه های اطراف، بودند. آنها می دیدند، نوجوانی که باید در کتابخانه یا آزمایشگاه مدرسه باشد ساعت ها سرگردان کوچه وخیابان است. اهمیت این پژوهش، در یادکردن از نسلی است که به فراموشی سپرده شده است. نسلی که به خیال همه، تنها دغدغه اش تفریح و سرگرمی و خوش گذرانی است. اما نه!. این نسل تنها دغدغه اش نگرانی از فردایی، بی برنامه است. «ریحانه علی اکبری و کریمه اکبری» با انتخاب این موضوع می خواهند به اساسی ترین نیاز نوجوان امروز اشاره کنند و می خواهند بگویند، نوجوان امروز بیشتر از نوجوان دیروز به حمایت نیاز دارد. این دو پژوهشگر پر تلاش توانسته اند با «ارزیابی میزان مطالعه دانش آموزان دبیرستان شهید عراقی، منطقه 15تهران»، با روش تحقیق تلفیقی، اعم از کتابخانه ای-اینترنتی- میدانی، با تکنیک فیش نویسی، مصاحبه، پرسشنامه و ارائه جدول و نمودار، با ابزار گوشی دانش آموز و کامپیوتر با جامعه آماری: «دانش آموزان شهید عراقی 2 در سال 1402-1401 به یک جمع بندی نسبتا مناسب برسند. در این مقاله با معرفی دبیرستان مد نظر و بررسی محدودیت های موجود در اجرای سوال طرح شده، تلاش خواهدشد. تا وضعیت مطالعه نوجوانان دبیرستان شهید عراقی2 مورد ارزیابی و سنجش قرار بگیرد....

این مکان آموزشی در سال 1368 ساخته شده و یک آموزشگاه کاملا دولتی و زیرمجموعه منطقه15تهران است. و دارای دو مدیر توان مند و615 دانش آموز شیفت صبح و422 دانش آموز شیفت بعد ظهر است. شهیدعراقی2 که محل اصلی مطالعه دانش آموزان این پژوهش است ، دارای 6 کادر اداری و 27 دبیر پرتلاش است. این مدرسه در نبش چهارراه امامی کیانشهر تهران با دیوارهایی رنگی برزیبایی چهارراه افزوده و خودنمایی می کند، دارای دو در ورودی وحیاطی بزرگ است. درسمت راست در ورودی سرویس بهداشتی و درسمت چپ فروشگاه قراردارد، امکانات آموزشی مشترک بین دوشیفت خلاصه می شود به: «نمازخانه، سالن اجتماعات، کتابخانه، سایت، آزمایشگاه، سرویس بهداشتی، اتاق مشاوره، فروشگاه و دفترمدیرآموزشگاه.

دراین محیط آموزشی17کلاس صبح و13کلاس بعدازظهر فعال است، دانش آموزان پژوهشگرازشیفت بعدازظهرهستند وجامعه مورد مطالعه،422 دانش آموز شیفت2 است.

1.3.ضرورت مسئله

مقاله پیش رو با ضرورت نبود انگیزه مطالعه و نبود دسترسی کافی به فضاهای مناسب مطالعه برای دانش آموزان دبیرستان دوره اول عراقی2 و نگرانی این نسل از آینده ای که پیش رو دارد و از فردای بی برنامه ای که هر روز به آن نزدیکتر می شوند و نشان دادن قشری مظلوم که در جامعه ای هوشمند، زیر پا در حال له شدن است این فعالیت دانش آموزی و جشنواره ای به سر انجام رسیده است که تتمه تلاش دو دانش آموز پایه هشتم، «ریحانه علی اکبری و کریمه اکبری»است. تلاش شده با ادله ای محکم ومستند این نقطه ضعف را به روز رسانی کند.که شاید بیشتر دیده شود.

این تحقیق با عنوان: «ارزیابی میزان مطالعهکتاب غیردرسی دانش آموزان دبیرستان دخترانه عراقی، متوسطه دوره اول، منطقه15تهران،در سال تحصیلی1402-1401».

1.4.اهداف پژوهش

باهدف کلی؛ «ارزیابی میزان مطالعه کتاب غیردرسی دانش آموزان این دبیرستان».

اهداف جزئی:1. بدست آوردن آمار تقریبی میزان مطالعه در سال 1401-1402 در این دبیرستان.

2. بدست آوردن آماری از نویسندگان و کتاب های مورد علاقه دانش آموزان این دبیرستان.

البته اهداف بصورت خاص در ادامه مقاله در فصل 3 کامل و مفصل توضیح داده خواهدشد.

1.5.سوالات پژوهشی

بطور خلاصه عبارت اند از:

1. سوالات پرسشنامه ای 2. سوالات مصاحبه ای 3. سوالات عمومی

که مورد 1 و 2 در فصل3 مفصل با رسم جدول و نمودار توضیح داده خواهدشد و اما سوالات عمومی پژوهش شامل: 1. بازخورد دانش آموزان دبیرستان نسبت به مطالعه چگونه است؟

2. علایق مطالعاتی آنها چه سبک و سیاقی دارد؟

1.6.محدودیت های جمع آوری و تنظیم اطلاعات

از آنجایی که پژوهشگران دختر هستند و دارای محدودیت، متاسفانه پژوهش مد نظر درجمع آوری اطلاعات، با مشکلات بسیاری روبروشد. مثل:

1. ناتوانی پژوهشگران درتنها رفتن به کتابخانه های دوراز دسترس مانند:«کتابخانه ملی»

2. نبود همکاری دانش آموزان مخاطب برای اجرای مصاحبه تصویری، وحتی صوتی، نه از روی کم کاری یا حسادت بلکه از روی محدودیت خانواده وترس ازاینکه تصویر یا صدایشان درفضای اینترنت برای شان مسئله سازشود،متاسفانه باردانایی اجتماعی، در این مورد خاص، محدود و گاهی به صفر می رسد. این موضوع بغ رنج همیشه جامعه آماری ایران را در تنگنا و محدودیت قرار داده است. با تمام پیشرفت های علمی- تکنولوژی و گسترش ارتباط فضای مجازی مردم عادی، هنوز بیشترخانواده ها بدوی فکرمی کنند و نمی دانند که آنچه در فضای مجازی به آنها آسیب می رساند تنها عکس یا ویدئوی شان نیست، بلکه نوع بازخورده ها و آمدوشدها، و ارتباط گرفتن های غلط درآن فضاست، که مشکل ساز است. «کرم درخت از خود درخت است.» واین ندانستن ها، کار را سخت می کرد.

3. نبود توجه و پاسخگویی به پرسشنامه اینترنتی هم برای این تحقیق مشکل سازشد.

4. نکته بعد اینکه: گاهی غلوی گفتاری که خاص دختران است. بر روی آمار پژوهش، سایه ای کوتاه می افکند.(مثل بیان کذب ساعات مطالعه) اما سر جمع، گرد آوری اطلاعات با نظارت مستقیم دبیر راهنما «مرضیه الهی خیبری» بطور دقیق و با همکاری همه جانبه از طرف مدیر محترم و معاونین عزیز بسیار عالی صورت گرفته است... این شد که با توکل بر قدرت خدای منان گروه پژوهشی دبیرستان توانست. با گرد آوری اطلاعات ومستند سازی های علمی، برگزاری مصاحبه و پرسشنامه پژوهشی- اینترنتی، قدمی هرچند کوچک در مسیر اجرای پژوهش که: «شناختن کلام مطالعاتی دانش آموزان این دبیرستان بود»،بردارد. که امیدوارانه و هدفمند، جزئی از کل به نظر اساتید معزز می رسد.

فصل دوم

2.بررسی پیشینه پژوهش برای نوشتن پیشینه پژوهش سه نوع پیشینه در نظر گرفته شد. 1. پیشینه پژوهشی- آموزشی 2. پیشینه علمی 3. پیشینه عملی که در ادامه به ترتیب هرکدام را با توضیحات مفصل می خوانید.

2.1.پیشینه پژوهشی – آموزشی

با توجه به تجربه عملی معاون آموزشی، ناهید عسگری مبنی بر ارزیابی وترازگیری نمرات نوبت اول، که شرحی مبسوط بر فعالیت دانش آموزان است، دراین پیشینه مورد بررسی قرار گرفت. این فعالیت خود جوش ناهیدعسگری که در نهایت، با معدل گیری نمرات دروس هر دانش آموز، او را کامل به دبیر خود معرفی می کند. یک سری جداول گزارش گونه مشخص و معین است. معاون آموزشی این جداول را بصورت پرینت آماده و در اختیار دبیران قرار داده است. به این ترتبیب دبیر با مقایسه نمرات هر دانش آموز به راحتی پی به وضعیت درسی اومی برد و در اداره کلاس خود ازآن بهره مند می شود. این فعالیت گزارش نویسی ندارد و فقط در رسم جدول خلاصه می شود.

هدف بدست آوردن تراز درسی نوبت اول است. نه ارائه گزارش پژوهشی، اما در عمل یک پژوهش انجام شده و توانسته ازپژوهش خود یک تراز درسی بگیرد. این تراز درسی به دبیران کمک می کند تا در شیوه تدریس خود طرحی جدید ارائه دهند.( پیوست10) پژوهشگران نوجوان هم در تحقیق مد نظر به دنبال ارزیابی میزان مطالعه دانش آموزان این دبیرستان هستند.پس می شود گفت:«جداول «ناهیدعسگری» پیشینه پژوهشی_آموزشی، مدرسه ای است.


 ادامه را اینجا بخوانید لطفا کلیک کنید.




 ادامه را اینجا بخوانید لطفا کلیک کنید.


 ادامه را اینجا بخوانید لطفا کلیک کنید.

معلمانمرضیه الهی خیبری،مطالعۀغیر درسیدانش‌آموزانمطالعۀ علمی