خطر تشدید توهم ارتباطی در عصر متاورس

6 دی 1402 - خواندن 3 دقیقه - 116 بازدید

به گزارش «تابناک»، دکتر مریم سلیمی پژوهشگر ارتباطات و سواد رسانه ای، در مطلبی نوشت: رسانه های اجتماعی در کنار تحقق ظاهری این مسئله با تسهیل و تسریع ارتباط، بر کیفیت ارتباطات انسانی تاثیر منفی گذاشته و افراد را از ارتباطات دیداری و شنیداری باکیفیت به تدریج بی نیاز کردند. به طوری که افراد با دنبال کردن و دنبال شدن ها، در تلاش برای تامین نیاز ارتباطی بوده و همین ارتباطات به آن ها توهمی از ارتباط می دهد.

چرا توهم ارتباطی؟ واقعیت این است آنچه ما در رسانه های اجتماعی از خود ارائه می کنیم، بازنمایی از زندگی شخصی و خصوصی یا اجتماعی ماست نه تمام واقعیت های زندگی مان.

بنابراین وقتی ما صفحه ای را در رسانه های اجتماعی ایجاد می کنیم و با همه ریسک های ناظر به حریم خصوصی و تبعات آن، اطلاعاتی در قالب ها و اشکال مختلف از خود به اشتراک می گذاریم و افراد را از آخرین وضعیت جسمی و روحی یا موقعیت مکانی و زمانی مان آن طور که دوست داریم مطلع می کنیم، ضمن اینکه در افراد توهم اطلاعاتی و ارتباطی ایجاد می کنیم، خود را از تماس های باکیفیت دیداری و شنیداری محروم می کنیم، در عمل نیاز ارتباطی ما نیز به طور کامل برطرف نمی شود. احتمال اینکه افراد از واقعیت های زندگی و احوال یکدیگر باخبر شوند، در تماس های تلفنی یا حضوری بیشتر است.

همین اتفاق برای ما در برابر صفحات دوستان و آشنایان رخ می دهد و هر دو طرف با تامین ظاهری نیاز ارتباطی و اطلاعی، حس می کنند با دنبال کنندگی یا چند لایک و کامنت ارتباط برقرار کرده اند. در این شرایط گرچه ارتباط ظاهری به واسطه ارکان آن اعم از فرستنده، گیرنده، مجرا، رسانه، پیام، بازخورد و... برقرار است ولی در عمل ارتباط واقعی و باکیفیت رخ نداده است. ارتباط ظاهری دوسویه دارد، ارکان نیز دارد ولی آنچه در عمل رخ می دهد، نیاز ارتباطی را برطرف نمی کند.

ادامه در تابناک

https://www.tabnak.ir/0054Hp 

متاورسرسانه های اجتماعیتوهم ارتباطی