معماری دفاعی و دفاع غیر عامل

12 دی 1402 - خواندن 3 دقیقه - 113 بازدید

چکیده :

امروزه با پیشرفت جهان به دلایل متعددی اصول اخلاقی رو به انحطاط است و کشورهای گوناگون به دلایل واهی همدیگر را تهدید کرده و به یکدیگر حمله نظامی می کنند . در این بین آمریکا به عنوان نیروی برتر نظامی و ابر قدرت جهان به یکه تازی خود پرداخته و در این راه به بسیاری از کشورها صدمات جبران ناپذیری را زده و آنها را تحت اشغال خود در آورده است .

جمهوری اسلامی ایران با توجه ماهیت اسلامی خود و قرار داشتن در یکی از نقاط استراتژیک جهان –خاور میانه – همواره در معرض انواع تهدیدات از سوی کشورهای گوناگون بوده است .لذا باید همواره با کامل کردن قدرت دفاعی خود در تمام زمینه ها فکر حمله نظامی دیگر کشورها بخصوص آمریکا را به خود از بین ببریم .

یکی از عواملی که می تواند ما را به این هدف برساند توجه جدی به مبحث دفاعی کشور در زمان حمله احتمالی است . دفاع که خود به دو مبحث دفاع عامل ( Active Defense ) و دفاع غیر عامل( Passive Defense ) تقسیم می شود شامل مباحث تخصصی فراوانی می باشد . لذا مقاله مذکور با هدف بررسی و تحلیل ساده مسائل و موارد موجود در حوزه طراحی معماری مربوط به دفاع غیر عامل برای آگاهی معماران و طراحان این حوزه و همچنین دیگر عزیزانی که به نحوی در این زمینه فعالیت می کنند تهیه و تنظیم شده است .

علت انتخاب این موضوع کمبود منابع و مطالب برای معماران یا مدیران نظامی که در این مقوله کار می کنند و همچنین تلاشی در جهت رشد فکری جوانان کشور به خصوص معماران جوان می باشد چرا که با شناخت درست از فنون دفاع غیر عامل و اصول معماری دفاعی قدرت دفاعی کشور بالا رفته و در صورت بمباران هوایی بازسازی مناطق آسیب دیده با هزینه و زمان کمتری امکان پذیر خواهد بود .

در لزوم توجه به این امر به فرمایش حضرت امام خمینی (ره) که در تاریخ 11/7/67 ایراد فرمودند تکیه می کنم : " رعایت اصول ایمنی و حفاظتی مراکز و صنایع ، ایجاد پناهگاه های جمعی برای مردم و کارگران ، که این امر اختصاص به زمان جنگ ندارد بلکه طریقه احتیاط در هر شرایط است . "

این مسئله آنقدر مهم است که گزاف نگفته ایم اگر که مسوولین گرایشی از معماری را به این نام به وجود آورند .

امید است که این مقاله گامی در جهت رشد توان دفاعی کشور جمهوری اسلامی ایران در برابر تهدیدات روز افزون دیگر کشور ها و همچنین قدمی هر چند کوچک در راه سیدن به اهداف جنبش نرم افزاری باشد .

کلمات کلیدی : معماری دفاعی – پدافند غیر عامل – تهدید – 5 حلقه واردن – سایبرنتیک