میانجیگری در اختلافات فوتبالی دیوان فوتبال FT

10 بهمن 1402 - خواندن 12 دقیقه - 228 بازدید

میانجی گری در اختلافات فوتبالی

یک تغییر مهم که توسط آیین دادرسی دیوان فوتبال به وقوع پیوست، اضافه کردن میانجی گری به فرآیند رسیدگی به اختلافات در فیفا است. در حالی که آیین دادرسی قبلی امکان تهیه طرح درخواست با طرفین توسط فیفا در جایی که اختلافات، مسائل حکمی و موضوعی پیچیده و چالش برانگیزی ندارد، یا در پرونده هایی که رویه رسیدگی روشنی وجود دارد (اتفاقا این مورد در ماده 20 آیین دادرسی دیوان فوتبال هم آمده است) فراهم کرد، آوردن میانجی گری در مقررات جدید یک قدم روبه جلو در مسیر فراهم نمودن رسیدگی به اختلافات سریع و دوستانه است.

براساس ماده 26 آیین دادرسی دیوان فوتبال، «اگر رئیس دیوان فوتبال مقتضی بداند، می تواند طرفین را دعوت به حل اختلاف از طریق میانجی گری کند.» با این حال، این نکته لازم به ذکر است که، هیچ کدام از طرفین اختلاف در هیچ کدام از اتاق های دیوان فوتبال ملزم به حل اختلاف خود از طریق میانجی گری نیستند. میانجی گری یک فرآیند کاملا داوطلبانه است، و این موضوع هم صراحتا در ماده 26(2) آیین دادرسی دیوان فوتبال منعکس شده است. هم چنین لازم به ذکر است که فرآیند میانجی گری در فیفا رایگان است. 

اگر طرفین اختلاف خود را به میانجی گری ارجاع دهند، پرونده به یک میانجی گر از بین افراد لیست موردتایید فیفا سپرده می شود. فرآیند میانجی گری براساس مقررات میانجی گری دیوان داوری ورزش (CAS) انجام می شود. نقش میانجی گر، پیش بردن حل اختلاف از طریق مقتضی خواهد بود. 

اگر میانجی گری موفق باشد، طرفین اختلاف یک موافقت نامه حل وفصل را امضاء می کنند که شرایط مندرج در آن، حل وفصل اختلاف را منعکس می کند. این موافقت نامه حل وفصل باید نهایی و لازم الاجرا محسوب شده و همین طور، طرفین دیگر نمی توانند به دیوان داوری ورزش (CAS) متوسل شوند. اگر، از سوی دیگر، میانجی گری ناموفق باشد، دبیرخانه فیفا باید رسیدگی را ا طریق اتاق مربوطه فیفا از همان نقطه ای که فرآیند متوقف شده بود ادامه دهد. 

با بازگشت پرونده به اتاق مربوطه برای ادامه فرآیند رسیدگی، فرآیند، به طور قابل توجهی، بدون تبعیض و به صورت محرمانه ادامه پیدا خواهد کرد. براساس مقررات میانجی گری دیوان داوری ورزش (CAS) (ماده 10)، طرفین مجاز نیستند که در هر فرآیند داوری یا قضائی، به موارد ذیل اتکا کرده یا آنها را به عنوان دلیل ارائه کنند:

- نظرات بیان شده یا پیشنهاداتی که از سوی یک طرف با توجه به احتمال حل وفصل اختلاف مطرح شده اند؛

- اقرارهای یک طرف اختلاف در ضمن فرآیندهای میانجی گری؛

- اسناد، یادداشت ها یا دیگر اطلاعات به دست آمده طی فرآیندهای میانجی گری؛

- پیشنهاد ها یا دیدگاه های بیان شده توسط میانجی گر؛ یا

- اینکه یک طرف نسبت به قبول یک پیشنهاد علاقه نشان داده بود یا نه.

 به طو کلی، فرآیند میانجی گری در اختلافات ورزشی خیلی کم کاربرد است و مطرح شدن میانجی گری در رسیدگی های فیفا، یک فرصت مغتنم برای این روش حل وفصل اختلاف است تا جایگاه واقعی خود را پیدا کند. به هر حال باید دید در عمل چه رخ خواهد داد.در قسمت های بعد جریان کامل میانجیگری را به تفصیل مورد شناسایی قرار خواهیم داد.

محدوده میانجیگری

• خدمات میانجیگری فیفا فقط برای حل و فصل اختلافاتی که در صلاحیت دیوان فوتبال (FT) مطابق با مقررات فیفا در مورد وضعیت و نقل و انتقال بازیکنان (RSTP) و قوانین دادرسی حاکم بر دیوان فوتبال ارائه میشود،هر از گاهی لازم الاجرا است

• میانجیگری فرآیندی انعطاف پذیر است که به طور محرمانه انجام می شود که در آن یک شخص بی طرف(میانجی) به طور فعال به طرفین درگیر در راستای یک توافق مذاکره برای حل و فصل اختلاف کمک کمک میکند. 

• میانجیگری فیفا فقط در موارد زیر امکان پذیر است:

الف) طرفین اختلاف تحت تاثیرمقررات دادرسی به عنوان طرفین میانجیگری شناخته می شوند. 

ب) دیوان فوتبال صلاحیت رسیدگی به اختلاف بین این طرفین را مطابق با مقررات RSTP دارد. میانجیگری فیفا نباید شامل مواردی شود که خارج از حوزه صلاحیت دیوان فوتبال باشد.

• میانجیگری فیفا در صورتی که اختلاف تحت تاثیر هر یک از موارد اولیه رویه ای مطابق با قوانین رویه باشد، امکان پذیر نیست.

شرایط ارجاع به میانجیگری در دیوان فوتبال

• ارجاع به میانجیگری فیفا ممکن است در نتیجه موارد زیر باشد:

الف. ارجاع داوطلبانه توسط طرف های درگیر اختلاف توسط فیفا برای موضوعات مندرج در ماده 22 RSTP.

ب. ارجاع داوطلبانه موضوع توسط طرفین درگیر در یک اختلاف که در دیوان فوتبال مطرح شده است.

ج. هنگامی که فرایند میانجیگری در پاسخ به توصیه ای که توسط دبیرخانه فیفا، رئیس دیوان فوتبال یا رئیس اتاق مربوطه در دیوان فوتبال ارائه شده است، آغاز میشود.

• میانجیگری فیفا ممکن است در هر لحظه انجام شود یعنی تا زمانی که اتاق مربوطه در دیوان فوتبال تصمیم گیری کند و هنوز تصمیمی نگرفته باشد امکان میانجیگری وجود دارد.. با این حال، دبیرخانه فیفا همواره شرایط میانجیگری را مورد بررسی قرار خواهد داد و به صلاحدید خود مشخص خواهد کرد که آیا مناسب است برای اختلاف مطروحه بین طرفین میانجیگری کندیا روند اصلی دادرسی را پیش بگیرد.

• هر یک از طرفین در تصمیم گیری درباره موافقت یا عدم موافقت با میانجیگری و ترک روند میانجیگری در هر لحظه آزاد است.معنی این سخن آن است که تا قبل از اتخاذ هر تصمیمی طرفین در تعیین سرنوشت موضوع اختلاف خود آزاد هستند.

میانجی 

• فیفا همواره فهرستی از میانجی های تایید صلاحیت شده را مطابق با مقررات دادرسی منتشر خواهد کرد.

• پس از توافق طرفین برای میانجیگری در یک اختلاف، از آنها دعوت می شود تا با توافق دوجانبه، یک میانجی از فهرست فوق الذکر را ظرف پنج روز معرفی کنند. در صورت عدم وجود چنین توافقی، دبیرخانه فیفا راسا میانجی را از فهرست فوق معرفی خواهد کرد. دبیرخانه فیفا نیز ممکن است به جهت تسهیل خدمات دادرسی، میانجی خاصی را به طرفین پیشنهاد دهد.

• قواعد دادرسی در مورد استقلال و تضاد منافع در مورد میانجی ها اعمال می شود بدین معنی که استقلال، بی طرفی و عدم وجود تضاد منافع خود را با طرفین اختلاف در موافقت نامه میانجیگری مربوط کتبا امضا وتایید می کند.

اقدامات میانجیگری

• هنگامی که یک میانجی معرفی شد، از طرفین درخواست می شود تا توافق نامه میانجیگری را بر اساس فرم استاندارد ارائه شده توسط فیفا امضا کنند، این سندی است که بدون آن میانجیگری ادامه نخواهد داشت. همچنین یک نسخه از چنین قرارداد میانجیگری امضا شده باید در اختیار فیفا قرار گیرد.

• میانجیگری تحت دستورات خاص میانجی صورت خواهد گرفت. دبیرخانه فیفا از میانجی در انجام وظایف خود حمایت خواهد کرد. میانجی باید حل و فصل موضوعات مورد اختلاف را به هر طریقی که مناسب بداند با دقت ترویج کند. برای دستیابی به این امر، میانجی: 

الف. کمک به طرفین برای شناسایی موضوعات مورد اختلاف و همچنین هرگونه منافع احتمالی در داخل یا خارج از اختلاف؛

ب تسهیل بحث در مورد موضوعات توسط طرفین، چه در جلسات مشترک یا جداگانه؛

ج. به طرفین در شناسایی راه حل های ممکن و تبادل پیشنهادات بالقوه کمک کند.

• در صورتی که ادعایی دیوان فوتبال تسلیم شده باشد، هیچ گونه رسیدگی میانجیگری نباید رسیدگی اولیه را قبل از شروع فرایند رسیدگی دردیوان فوتبال متوقف کند.

• فرایند میانجیگری کاملا خصوصی و محرمانه خواهد بود و از منظر اشخاص ثالث دور خواهد بود. میانجی، طرفین، نمایندگان و مشاوران آنها و هر شخص دیگری که در جریان جلساتی بین طرفین یا با طرفین حضور دارد، نباید اطلاعاتی را که در جریان میانجیگری به آنها داده شده است، در اختیار هیچ شخص ثالثی قرار دهند، مگر اینکه قانون و مقررات قابل اجرا این کار(افشاء) را الزامی کند. . طرفین نباید میانجیگر را مجبور به افشای سوابق، گزارش ها یا سایر اسناد یا شهادت در رابطه با میانجیگری در هر یک از مراحل داوری یا قضایی کنند.

• هر گونه اطلاعاتی که توسط یکی از طرفین داده می شود تنها با رضایت کتبی قبلی توسط میانجی ممکن است برای طرف دیگر افشا شود. به جز یادداشت های شخصی میانجی، دبیرخانه فیفا یا طرفین و/یا نمایندگان آنها، هیچ گونه سابقه ای مانند ضبط صوتی یا تصویری، رونوشت یا صورتجلسه نباید از جلسات تهیه شود.

• جز در مواردی که طبق قانون/مقررات لازم الاجرا باشد و در صورت عدم توافق طرفین بر خلاف آن، طرفین نباید به هیچ یک از مراحل داوری یا قضایی به عنوان مدرک استناد یا معرفی کنند:

الف. نظرات بیان شده یا پیشنهادات ارائه شده توسط یک طرف در روند میانجیگری در رابطه با حل و فصل احتمالی اختلاف؛

ب اعترافات انجام شده توسط یک طرف در جریان رسیدگی میانجیگری؛

ج. اسناد، یادداشت ها یا سایر اطلاعات به دست آمده در جریان دادرسی میانجیگری؛

د. این واقعیت که یکی از طرفین تمایل خود را برای پذیرش پیشنهاد حل و فصل و/یا شرکت در روند میانجیگری نشان داده یا نکرده است.

7. طرفین ممکن است به طور قانونی در جریان دادرسی میانجیگری نمایندگی یا کمک کنند. اگر قرار است طرفی نماینده داشته باشد، طرف مقابل، میانجی و فیفا باید از قبل از هویت آن نماینده مطلع شوند. قواعد رویه ای در مورد نمایندگان قانونی برای هر گونه رسیدگی میانجیگری اعمال می شود.

8. میانجی باید اطمینان حاصل کند که شرایط هرگونه توافق احتمالی بین طرفین با مقررات قابل اجرا مطابقت دارد و توسط فیفا قابل اجرا است.

9. نه میانجی و نه هیچ یک از مقامات فیفا که در سمت اداری عمل می کنند، نمی توانند در قبال هر اقدام یا کوتاهی در رابطه با هر تصمیم یا رویه ای که مطابق با مقررات فیفا یا این دستورالعمل های میانجیگری انجام شده باشد، مسئول شناخته شوند.

پایان میانجیگری

• میانجیگری ممکن است در حالات زیربه پایان برسد:

الف. با طرفینی که توافقنامه حل و فصل را در رابطه با اختلاف یا اختلاف خود امضا می کنند.

ب اگر میانجی به صلاحدید خود متوجه بشود که ادامه فرایند میانجیگری بعید و دور از انتظار است که منجر به سازش شود ویا دلیل دیگری وجود داشته باشد که خاتمه دادرسی میانجیگری را بیان می کند.

ج. اگر هر یک از طرفین مفاد مهم قرارداد میانجیگری را به نحوی نقض کند؛ معمولا منجر به خاتمه فرایند میانجیگری خوهد شد.

 د اگر یکی از طرفین اختلاف ادعا کند که رفتار و عمل میانجی در نقض توافق میانجیگری است.

ه. اگر یکی از طرفین، به نظر میانجی، بد نیت عمل کند؛ یا با اعلامیه کتبی امضا شده توسط یک طرف یا طرفین مبنی بر خاتمه دادرسی میانجیگری.

• توافقنامه تسویه حساب توسط طرفین و در صورت لزوم با کمک میانجی و با استفاده از فرم استاندارد ارائه شده توسط فیفا تنظیم می شود. باید توسط طرفین امضا شود و متعاقبا مطابق با قوانین رویه برای تصویب به فیفا ارسال شود. یک نسخه از توافقنامه تسویه حساب به هر یک از طرفین ارائه خواهد شد.

• پس از امضای توافقنامه، طرفین و/یا میانجی به دبیرخانه فیفا اطلاع خواهند داد که توافقنامه تسویه حساب امضا شده است و در صورت لزوم، درخواست خاتمه هر گونه رسیدگی در انتظار FT را خواهند داشت.

• هر توافق حل و فصلی که توسط طرفین حاصل شود، کل اختلاف بین طرفین را پوشش می دهد. طرفین اجازه نخواهند داشت که پس از انعقاد توافقنامه تسویه حساب، به هیچ گونه دادرسی در انتظار FT ادامه دهند.

• فقط توافقات تسویه حساب که در محدوده و صلاحیت FT قرار می گیرند توسط فیفا تصویب خواهند شد.

• تصویب توافقنامه تسویه حساب توسط فیفا به عنوان تصمیم نهایی و الزام آور FT بر اساس مقررات قابل اجرا فیفا تلقی خواهد شد. طرفین از حق اعتراض خود نسبت به تصمیم مذکور چشم پوشی می کنند.

هزینه های میانجیگری

1.خدمات میانجیگری در فیفا برای طرفین اختلاف رایگان است، اگرچه آنها هزینه های شخصی خود را متقبل خواهند شد ولیکن فیفا صرفا هزینه های میانجی را تقبل خواهد کرد.

مصطفی لطفی / کارشناس ارشد حقوق خصوصی/ پژوهشگر حقوق ورزش/وکیل دادگستری


میانجیگریفوتبالفیفاRSTPحقوق روزشی