دومین انقلاب اصلاح نژاد دام در راه است

15 فروردین 1403 - خواندن 5 دقیقه - 433 بازدید

مهدی ساعتچی شامگاه سه شنبه در همایش نقش اصلاح نژاد در صنعت گاو شیری اظهار داشت: در سال 1949 زمانی که هندرسون مدلهای خود را ارائه کرد انقلاب اول اصلاح نژادی رخ داد و پیش بینی میشود در دو سه سال آینده دومین انقلاب اصلاح نژادی به وجود آید. وی اضافه کرد: دامداران و کسانی که در زمینه اصلاح نژاد دامها فعالیت میکنند باید خودشان را برای ورود به عرصه جدید آماده کنند و ما برای به دست آوردن اثرات ژنها به رکوردها نیاز داریم تا میزان اثرگذاری هر کدام از این ژنها را بدانیم.ساعتچی به تاریخچه ثبت مشخصات و رکوردگیری در صنعت گاو شیری اشاره کرد و یادآور شد: این اقدام اولین بار با هدف اصلاح نژادی نبود بلکه با هدف تغذیهای انجام شده است. وی گفت: در سال 1905 گروهی از دامداران ایالت میشیگان آمریکا انجمن آزمون گاوهای ماده را تاسیس کردند و هم اکنون نیز میلیونها راس گاو را تحت پوشش تحقیقاتی خود دارند.



 

رکوردگیری باعث افزایش بهره وری اقتصادی می شود:

این استاد دانشگاه ثبت مشخصات را یکی از ضروریات صنعت گاو شیری برشمرد و گفت: این اقدام باعث افزایش درآمد و بهرهوری اقتصادی واحدهای تولیدی میشود.وی خاطرنشان کرد: برآورد ارزشهای اصلاحی برای انتخاب افراد، کنترل همخونی و اثرات منفی آن، افزایش درآمد از طریق فروش تلیسه هویتدار، امکان شناسایی دامهای ماده برتر، کاهش هزینههای تغذیه، کاهش هزینههای تولید شیر و کاهش بیماریها از مزایای ثبت مشخصات و رکوردگیری در صنعت گاو شیری است. ساعتچی در ادامه پیشنهاد کرد که برای ثبت مشخصات از سیستمهای رایانهای و نرم افزارهای مدیریتی در نگهداری و پردازش اطلاعات در گله های گاو شیری استفاده شود.



 

اصلاح نژاد گاو شیری بر مبنای رکوردگیری پایه گذاری شده است:

وی با بیان اینکه صنعت گاو شیری به چهار رکن اصلاح نژاد، تغذیه، تولید مثل و بهداشت استوار است، به اهمیت ثبت مشخصات و رکوردگیری در اصلاح نژاد گاو شیری اشاره کرد و یادآور شد: هدف اصلاح نژاد گاو افزایش بهره وری اقتصادی حیوانات با استفاده از تنوع ژنتیکی موجود است.
ساعتچی انتخاب و آمیزش کنترل شده را دو ابزار مهم و کاربردی در اصلاح نژاد برشمرد و اضافه کرد: هنر اصلاح نژادگر باید این باشد که نژاد بهتر را انتخاب کند چون حیوانات فقط ژنتیک خودشان را به فرزندان خود انتقال میدهند.
وی گفت: معیار انتخاب، ارزشهای اصلاحی است و این ارزشها از رکوردهای فنوتیپی و اطلاعات شجره ای مشخص میشود.
دکترای تخصصی ژنتیک و اصلاح نژاد دام ادامه داد: اصلاح نژاد گاو شیری بر مبنای مشخصات و رکوردگیری پایه ریزی شده است.



 

70 درصد هزینه پرورش گاو در بخش تغذیه صرف می شود:

این استاد دانشگاه درباره رکن تغذیه صنعت گاو شیری اظهار داشت: بیش از 70 درصد هزینه های پرورش گاو هزینه تغذیه گاوهای شیری است، تغذیه بیش از حد یا کمتر از حد توان ژنتیکی گاوهای شیری علاوه بر تاثیر منفی بر عملکرد افراد، باعث افزایش هزینه های پرورشی میشود.



 

تولید مثل مهم ترین رکن صنعت گاو شیری:

ساعتچی مهمترین ارکان صنعت گاو شیری را تولید مثل دانست و گفت: تولید شیر زمانی اتفاق میافتد که دام زایش موفق داشته باشد. وی ادامه داد: تلیسه یکی از بخشهای درآمدزای صنعت گاو شیری است و اگر مدیریت خوبی اتفاق بیفتد میتوانیم تولید مثل خوبی در بخش گاوهای شیری داشته باشیم و تلیسه خوبی هم به فروش برسانیم.
وی خاطرنشان کرد: هر یک روز که به روزهای باز و فاصله گوساله زایی اضافه میشود هزینه های زیادی در بر دارد که باید با مدیریت تولید مثل به حد استاندارد در آورد. ساعتچی گفت: زمانی می توانیم مدیریت تولید مثل داشته باشیم که اطلاعات درستی در اختیار داشته باشیم، بنابراین رکوردگیری در بخش تولید مثل در موفقیت و سودآوری تاثیر دارد.



 

ورم پستان مهمترین عامل حذف گاوهای شیرده

ین استاد دانشگاه با اشاره به مدیریت بهداشت و بیماری های گاو شیری تصریح کرد: وقتی دامی حذف می شود ضرر زیادی به دامداری ها وارد می شود. ساعتچی در ادامه، ورم پستان را مهم ترین عامل حذف گاوهای شیرده دانست و گفت: کنترل ورم پستان گاو از طریق شناسایی گاوهای مبتلا و درگیر امکان پذیر است. وی تصریح کرد: تعداد سلول های شیر معیاری برای درگیری ورم پستان است و با رکوردگیری می توان ورم پستان گاو را مشخص کرد.