انتخابات ۱۴۰۳ و موقعیت ممتاز اصلاحطلبان

27 خرداد 1403 - خواندن 6 دقیقه - 1648 بازدید

هوالغنی

انتخابات 1403 و موقعیت ممتاز اصلاحطلبان

هوالرئوف

پس از درگذشت شهادت گونه آیت ا.. دکتر سید ابراهیم رئیسی و همراهان عزیز ایشان ، انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال ۱۴۰3 در حالی برگزار خواهد شد که اصلاح طلبان در موقعیت حساسی قرار دارند و با یک نماینده رسمی تائید شده ازسوی حاکمیت پای در این رقابت ناگهانی گذاشته اند.. 

اصلاح طلبی در ایران سابقه ای طولانی دارد و این جریان همواره در جستجوی ایجاد تغییرات بنیادین در ساختارهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور بوده است. با این وجود، اصلاح طلبان در دوران مختلف با چالش ها و موانع متعددی روبرو بوده اند که موقعیت آنها را پیچیده و دشوار کرده است. این یادداشت به بررسی موقعیت اصلاح طلبان در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰3 می پردازد و تلاش می کند تا چشم انداز این جریان سیاسی برای انتخابات پیش رو را ترسیم نماید.

**موقعیت کنونی اصلاح طلبان**

اصلاح طلبان در سال های اخیر با چالش های زیادی روبرو بوده اند. شکست های پیاپی در انتخابات های مختلف، از دست دادن پشتیبانی مردم، و افزایش شکاف بین خواسته های اصلاح طلبانه و ساختار سیاسی موجود کشور و نبود یک نقشه راه مکتوب و داینامیک و همراه با زمان باعث تضعیف موقعیت این جریان سیاسی شده است.

یکی از اصلی ترین چالش های اصلاح طلبان، عدم توانایی آنها در ارائه یک برنامه جامع و قابل قبول برای حل مشکلات کشور بوده است. مردم ایران در سال های اخیر با مشکلات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی زیادی روبرو بوده اند و انتظار دارند که جریان های سیاسی راهکارهای عملی برای حل این مشکلات ارائه دهند. اما اصلاح طلبان نتوانسته اند یک برنامه جامع و منسجم که بتواند پشتیبانی طیف وسیعی از مردم را جلب کند، ارائه دهند.و در واقع از پایان دولت آقای خاتمی تاکنون درگیر حواشی بوده اند.

علاوه بر این، اصلاح طلبان با چالش اتحاد و یکپارچگی داخلی نیز روبرو هستند. این جریان سیاسی از گروه ها و احزاب مختلفی تشکیل شده است که هر کدام دیدگاه های خاص خود را دارند. در نتیجه، اصلاح طلبان اغلب در تدوین استراتژی های انتخاباتی مشترک و ارائه یک لیست واحد از کاندیداها با مشکل روبرو هستند. این عدم اتحاد interni باعث شده است که توانایی آنها در بسیج کردن رای دهندگان کاهش یابد.

**انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰3**

انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال ۱۴۰3 یک نقطه عطف مهم برای اصلاح طلبان محسوب می شود. این انتخابات فرصتی برای این جریان سیاسی است تا بتواند دوباره خود را سازماندهی کرده و با ارائه یک برنامه منسجم، اعتماد مردم را جلب نماید.این فرصت پس از آنکه جریان اصلاحات کاندیداهای رسمی خود را قبل از اعلام نتایج احراز صلاحیت های شورای نگهبان در یک نشست خبری اعلام کرد و پس از اعلام نام دکتر مسعود پزشکیان بهت و تعجب افراد و گروه های سیاسی را برانگیخت و فورا تحرکات سیاسی نخبگان اصلاح طلبی نیز آغاز شده است.

با این وجود، موانع زیادی پیش روی اصلاح طلبان وجود دارد. یکی از اصلی ترین چالش ها، رد صلاحیت کاندیداهای این جریان توسط شورای نگهبان است. در انتخابات های گذشته، شورای نگهبان بسیاری از کاندیداهای اصلاح طلب را به دلایل مختلف رد صلاحیت کرده است که این امر توانایی اصلاح طلبان را در رقابت محدود نموده است.

علاوه بر این، اصلاح طلبان باید بتوانند پشتیبانی طیف وسیعی از مردم را جلب کنند. در سال های اخیر، بسیاری از مردم ایران نسبت به سیستم سیاسی کشور ناامید شده اند و مشارکت آنها در انتخابات کاهش یافته است. اصلاح طلبان باید بتوانند برنامه هایی ارائه دهند که بتواند این افراد را ترغیب به مشارکت در انتخابات نماید.

**استراتژی های احتمالی اصلاح طلبان**

در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰3، اصلاح طلبان چند استراتژی احتمالی را می توانند در نظر بگیرند. یکی از این استراتژی ها تشکیل یک ائتلاف گسترده با دیگر گروه های سیاسی میانه رو است. با تشکیل چنین ائتلافی، اصلاح طلبان می توانند از پشتیبانی بیشتری برخوردار شوند و توانایی آنها در رقابت با دیگر کاندیداها افزایش یابد.

استراتژی دیگر تمرکز بر مشکلات اقتصادی و ارائه برنامه هایی برای حل این مشکلات است. مردم ایران در سال های اخیر با مشکلات معیشتی زیادی روبرو بوده اند و این مسئله می تواند یک نقطه قوت برای اصلاح طلبان باشد تا با ارائه برنامه هایی برای ایجاد اشتغال، کاهش فقر و بهبود وضعیت اقتصادی، رای دهندگان را جذب کنند.

علاوه بر این، اصلاح طلبان می توانند با استفاده از پتانسیل قشر جوان و تحصیلکرده کشور، توانایی های خود را در استفاده از فناوری های نوین و شبکه های اجتماعی برای تبلیغات انتخاباتی و جلب نظر رای دهندگان جوان افزایش دهند.

**نتیجه گیری**

انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰3 یک فرصت مهم برای اصلاح طلبان ایران است تا بتوانند دوباره خود را احیا کرده و در مسیر ایجاد تغییرات بنیادین در کشور گام بردارند. با این وجود، چالش های زیادی پیش روی این جریان سیاسی وجود دارد. اصلاح طلبان باید بتوانند با ارائه یک برنامه جامع و منسجم، اتحاد داخلی را ایجاد کرده و پشتیبانی طیف وسیعی از مردم را جلب کنند. علاوه بر این، آنها باید استراتژی های انتخاباتی خود را به گونه ای طراحی کنند که بتوانند موانع پیش روی خود را نیز پشت سر بگذارند. موفقیت یا عدم موفقیت اصلاح طلبان در انتخابات پیش رو می تواند تاثیر زیادی بر آینده سیاسی ایران داشته باشد.


مصطفی لطفی / پژوهشگر حقوق خصوصی

انتخاباتاحزاباصلاح طلبان